Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği'nin 2019 yılı faaliyet raporunda, toplama kamplarında tutulup asimile edilmeye çalışıldığı belirtilen Uygur Türkleri'nden tek kelimeyle bile bahsedilmedi.
Hakkında Çin'de ev sattığı ve ticari faaliyetlerde bulunduğu iddiası olan Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen'in önsözüyle yayımlanan 32 sayfalık raporda, Türkiye'den Çin'e gerçekleştirilen resmi ziyaretler, iş dünyası, turizm, düşünce kuruluşları, silahlı kuvvetler, kültür gibi alanlarda yapılan faaliyetler anlatılırken, Birleşmiş Milletler raporuna göre 1 milyon 500 bin civarındaki Uygur Türklerine bir kelime dahi yer ayrılmadı.
Uygurlar, Doğu Türkistan ve Sincan - Uygur Özerk Bölgesi yok
Raporda, büyükelçi kelimesine 119, bakan kelimesine 110, ziyaret kelimesine 105, faaliyet kelimesine 88, ticaret kelimesine 59, ilişki kelimesine 48, cumhurbaşkanı kelimesine 22, ekonomi kelimesine 10 kez rastlanırken, herhangi bir faaliyet yapılmayan Uygur Türkleri ile ilgili Uygur ve Doğu Türkistan kelimeleri hiç yer almadı.
Ayrıca, Sincan - Uygur Özerk Bölgesi'ne ilişkin de raporda hiçbir ifade yer almadı.
Büyükelçi Çin'de 8 şehir gezdi, Uygur bölgesine gitmedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Temmuz 2019'daki Çin ziyareti, bakanlar, bakan yardımcıları, TBMM heyetleri ve siyasi partilerin ülkeye yaptığı ziyaretlerin yer aldığı raporda, Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen'in Çin Halk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği ziyaretlere de yer verildi.
Rapora göre, Büyükelçi Önen, 5-7 Mart 2019'da Xiamen'e, 16-17 Mart 2019'da Shenzhen'e, 17-18 Mart 2019'da Hong Kong'a, 18-20 Mart'ta Guanco'ya, 1-6 Eylül 2019'da Suzhou ve Şangay'a, 24-26 Eylül 2019'da Chengdu'ya ve 30-31 Aralık'ta Xi'an'a gitti. Ancak Büyükelçi Önen, Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan - Uygur Özerk Bölgesi'ne ve başkenti Urumçi'ye ve Uygur kentleri olan Kaşgar, Urumçi, Turfan, Altay, Aksu, Hotan gibi kentlere herhangi bir ziyaret gerçekleştirmedi.
Büyükelçi hakkında ticaret iddiası
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen hakkında, "Çinlilere ev satıyor" diyerek ticari faaliyet yürüttüğü iddiasında bulunmuş, Önen de konuyla ilgili açıklama yaparak iddiayı reddetmişti.
Önen, açıklamasında şunları söylemişti:
Ülkemizde 250 bin dolar ve üzerinde gayrimenkul satın alanların Türk vatandaşlığına hak kazanmaları, Çin'den ülkemizdeki gayrimenkul sektörüne yönelik ilginin artmasını sağladı. Çinli ve Türk şirketlerin düzenlediği organizasyonlarda ülkemizdeki yatırım olanakları hakkında sunumlar yaptım. Bu çabalarımızın, ‘Çinlilere Türkiye'de ev satışı yaptığımız' gibi asılsız ve ucuz iddialar ile gölgelenmeye çalışmasından üzüntü duydum.
© The Independentturkish