Türkiye’nin Ayasofya’yı yeniden cami olarak kullanıma açmasının yankıları sürüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelyos Petsas, cumartesi günü SKAI TV’ye yaptığı açıklamada Türkiye'nin kararının uluslararası camiada tepkiyle karşılanacağını öne sürerek, bunun için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.
Petsas, bu kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bir dizi soruna yol açacağını da iddia etti.
Bakırköylü Elpidophoros: Atatürk'ün dünyaya açtığı pencereyi Türkiye kapattı
Eski Heybeliada Ruhban Okulu müdürü Arkepiskopos Elpidophoros, Twitter'dan bir açıklama yayımladı.
Geçtiğimiz yıllarda Ekümenik Patrikliğin Amerika Başepiskoposluğuna atanan Bakırköy doğumlu Elpidophoros, şu ifadeleri kullandı:
Umarız Ayasofya’yla ilgili bu korkunç haber, Türkiye hükümetinin Ekümenik Patriklik ile diğer Hıristiyan azınlıklara yönelik duruşunda kötüleşme ve dini özgürlükler açısından bir geriye gidiş anlamına gelmez.
Ayasofya’nın yeniden camiye çevrilmesi, dini şovenizmin en kötü örneği. Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılmasıyla, Atatürk'ün dünyaya açtığı pencereyi Türkiye kapattı.
We hope that the terrible news about Hagia Sophia does not signal a deterioration of the stand of the Turkish government toward the Ecumenical Patriarchate and the other Christian minorities of Turkey, and a negative turn from respect for religious freedom. #HagiaSophia
— Elpidophoros (@Elpidophoros) July 10, 2020
Dünya Kiliseler Konseyi’nden uyarı: Mevcut statükolar tersine çevrilebilir
Cenevre merkezli Dünya Kiliseler Konseyi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup göndererek kendilerine “şaşkınlık ve acı” yaşatan bu kararın geri alınmasını talep etti.
Hıristiyanlık inancının farklı kollarından 350 kilisenin üye olduğu birlik, şu ifadeleri kullandı:
Ayasofya, 1934 yılından bu yana her ülkeden ve inançtan insan için açıklık, karşılaşma ve ilham mekanı olmuştur
Bu karar, farklı inançlara mensup kişileri diyalog ve işbirliği masası etrafında bir araya getirme çabalarımızın tamamına zarar vermiştir.
Türkiye'nin açıklığıyla ilgili olumlu işareti tersine çevirerek dışlama ve bölme işaretlerine dönüştürmüştür.
Karar, başka yerlerde de mevcut statükoları tersine çevirebilir ve farklı dini gruplar arasındaki bölünmeyi yeniden kışkırtmak isteyen başka grupları cesaretlendirebilir.
Cuma günü Danıştay 10. Dairesi'nin Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 537 yılında inşa edilen tarihi yapıyı ibadete açan kararı imzalamıştı.
Kilise olarak inşa edildikten yaklaşık 900 yıl sonra cami yapılıp sonra yaklaşık da 500 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya, artık cami olarak hizmet verecek.
Independent Türkçe, BBC, TornosNews.gr, Agos