Çoklu baro düzenlemesi TBMM’de kabul edildi, CHP Anayasa Mahkemesi’ne gidecek

Milletvekillerinin 251’i “kabul”, 163’ü “ret” oyu kullandı

Fotoğraf: AA

Türkiye Barolar Birliği ve 80 baronun ve muhalefetin “hayır” dediği “çoklu baro” teklifi AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek yasalaştı.

Yapılan elektronik oylamaya katılan 417 milletvekilinden 251’i “kabul”, 163’ü “ret” oyu kullandı.

Baroya kayıtlı olmayan avukatlar da dahil edildi

Teklifin Genel Kurul’da 3 gün süren görüşmelerinde muhalefetin her madde için verdiği değişiklik önergelerinin tamamı reddedildi.

AK Parti ve MHP grup başkanvekillerinin verdiği önergelerle 7 ve 15’inci maddelerde iki değişiklik yapıldı.

Teklifin “Avukatlar mahkemelere cübbeyle çıkmak zorundadır. Kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemez” maddesine staj dönemi de eklendi. 15. maddede yapılan değişikle ise 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari iki bin avukatla yeni baro kurulurken bu sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatların yanı sıra baroya kayıt yaptırmak zorunda olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da dahil edildi.

 

20200710_2_43386473_56598950.jpg
Fotoğraf: AA

 

CHP AYM'ye götürecek

CHP ise teklifi, Resmi Gazete’de yayımlanmasından ardından Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün biz Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bu çoklu baro Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısına ihanettir. Üniter yapının kalbine sokulan bir hançerdir. Buna izin verenler, bunu yasalaştıranlar, bunun yasalaşması için el kaldıranların tarihsel sorumluluğu vardır” demişti.

3 büyükşehirde yeni baro kurulabilecek

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 5 binden fazla avukat bulunan illerde en az 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bu durumda İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla baro kurmanın önü açıldı. Barolar, 1’inci, 2’nci baro olarak adlandırılacak. Mevcut barolar “bir numaralı baro” olacak. Çoklu baro ile ilgili sayıların belirlenmesinde baro levhasına kayıtlı avukatlar ile normalde kayıt zorunluluğu bulunmayan kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde görev yapan avukatlar da esas alınacak.

 

20200710_2_43386473_56598948.jpg
Fotoğraf: AA​​​​​​​

 

Delege düzeni değişti

Her baro, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu’nda, baro başkanı ile sabit üç delege ve ilaveten her 5 bin avukat için ilave bir delegeyle temsil edilecek. Böylece 49 üyeli bir baro da 4 delege ile 4 bin 900 üyeli bir baro da 4 delege ile temsil edilecek. TBB Genel Kurulu’nda İstanbul, Ankara ve İzmir’in belirleyiciliği azaltılacak.

En az 25 baronun yönetim kurulunun çağrısıyla TBB Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılabilecek ancak olağanüstü toplantıda seçim yapılamayacak. Daha önce bu çağrıyı 10 baro yapabiliyor ve Olağanüstü Genel Kurul’da seçim yapılabiliyordu.

Barolarda ekimde seçim yapılacak

Kuruluş tarihine bakılmaksızın tüm baro seçimleri 2 yılda bir ekim ayında, TBB organlarının seçimi ise 4 yılda bir aralık ayı içinde yapılacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra görev sürelerine bakılmaksızın tüm barolarda Ekim 2020’de seçim yapılacak.  TBB seçimi ise 2020 yılı aralık ayı içinde gerçekleştirilecek.

Yeni avukatlar, mesleklerinin ilk 5 yılında, kayıtlı olduğu baronun öngördüğü keseneği (aidatı) yarı oranında ödeyecek.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU