TBMM Başkanı Şentop: Ayasofya'nın açılması tarihi bir karar

Şentop, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi kararına ilişkin, “En kısa zamanda hazırlıklar biter. Önümüzdeki hafta içerisinde Cuma'ya kadar bu konuda adım atılır” dedi

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya’nın camiye çevrilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayınlanmış olduğu kararname ile kararın uygulanma usulüne dair işlem gerçekleştiğini ifade eden Şentop, “Bununla da bizim camilerin yönetiminde olduğu gibi Ayasofya'nın yönetimi Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçmiş oluyor” dedi.

Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin tarihi bir olay olduğunu vurgulayaran Şentop, “Ayasofya’nın birçok kuşağın ideallerinde cami olarak açılması gereken bir yapı olarak yer alıyordu. Hedef, rüya olarak yer aldı. O dönemin gençlik liderlerinden Cumhurbaşkanımız gayret gösteren bir kişiydi. Onun döneminde Ayasofya'nın açılması hakikaten anlamlı” ifadelerini kullandı.

Şentop şöyle devam etti:

Danıştay kararı birçok bakımdan, uluslararası hukuk bakımdan değerlendirmeler içeriyor. Ayasofya Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulan bir vakıfta cami olarak kullanılmasına yönelik hüküm var. Diğer camilerin de vakfiyeleri var. Dolayısıyla bu amacın değiştirilmesi doğru değil. Bu konu sadece Türkiye'nin değil başka ülkelerin de mesela Kıbrıs'ta İngilizlerin yönetiminde aslına uygun kullanılması yönünde düzenlenmiş.

Şentop, Uluslararası hukukta dünya kültür mirasına yapı olmasıyla ilgili ülkelerin yaptığı açıklamalar olduğunu belirterek, “Dünya kültür mirasına ait olan Sultanahmet, Şehdazedebaşı Camii de var. İlla dünya kültür mirasına dair olması için müze olması gerekmiyor. Bütün insanlık için değerli, kıymetli eserin korunması konusunda bir yaklaşım, bir delegasyon, Türkiye'nin de buna katılması” ifadelerini kullandı.

Şentop şöyle devam etti:

Uluslararası sözleşmelere göre belirleneceği anlamına gelmiyor. Egemenlik hakları, iç hukuktaki düzenlemelere göre bu işlerin yürütüleceğine dair hükümler var. Türkiye'nin buraları nasıl kullanacağına dair karar verme yetkisi var. Bu açıdan da bir problem yok. Bunların hepsi siyasi mülahazalardır, şahsi fikirlerdir. Ayasofya'nın İstanbul'un fethi ile kıymeti var. Büyük düşünür, şair üstad şair Sezai Karakoç'un metafizik yaklaşımı var.

Ayasofya'nın yapılış tarihi ile Hazreti Peygamber Aleyhisselamın doğum tarihi ile ilişki kurularak, onunla metafizik bir irtibatının bulunduğuna dair yaklaşım var. Bu anlayış günümüze kadar birçok düşünür, fikir adamı tarafından paylaşılmıştır.

Milletin gönlünde Ayasofya'nın cami olması yönünde bir karar olduğunu vurgulayan Şentop, “Bu kararla uzun zamandır milletimizin içinde, kalbinde, gönlündeki hasret sona ermiştir. Milletimiz için hayırlı olsun. Başta Fatih Sultan Mehmet olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Danıştay'ı tebrik ediyorum, Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. En kısa zamanda hazırlıklar biter. Önümüzdeki hafta içerisinde Cuma'ya kadar bu konuda adım atılır” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU