"Futbolda şike kumpası" davasının bugünkü duruşmasına Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da katılacak

FETÖ'nün "futbolda şike kumpası" soruşturmasında 107 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına Fenerbahçe Başkanı Ali Koç da katılarak savunma yapacak

Ali Koç / Fotoğraf: AA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurduğu gerekçesiyle 4'ü tutuklu 107 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına, müşteki Fenerbahçe Kulübü'nün Başkanı Ali Koç da katılacak.

2010-11 sezonunda Fenerbahçe Kulübü'nde başkan yardımcılığı görevini üstlenen Ali Koç, duruşmaya katılarak savunma yapacak.

Koç, Habertürk'te katıldığı canlı yayında davayla ilgili şöyle konuşmuştu:

Cuma günü mahkemede Fenerbahçe'nin Başkanı olarak yaşadıklarımızı hatırlatacağız. Bizim bu davalarımız 15 Temmuz'dan önce başladı. Fenerbahçe camiasını, o dönemde bu işin kahrını çekmiş, gaz yemiş, tartaklanmış, okula gittiği zaman okul arkadaşları tarafından sıkıntı yaşamış çocuklar olmak üzere. Mahkemelerin henüz karar vermemiş olması bizleri derinden yaralanmaktadır. 17-25 diye çizgi çekiliyor. Bunun Ergenekon'u, Balyoz'u, 3 Temmuz'u var. O günleri unutmayın.

Devletin gücü arkasında, polisi, savcısı, hakimi, medyası, biz tek tabanca mücadele ettik. Başkanımız 'Ne şikesi memleket elden gidiyor' demişti. Sokağa ilk biz indik. Bütün rüzgar bize karşıyken. Bu camia bu konuda saygı beklemektedir. O yüzden Nihat ey'e tepkimiz öyledir. Adaletin en kısa zamanda vicdanen aklanmış olan camiamızı resmi ve hukuken son noktayı koymasını bekliyoruz.

Baransu: Mahkemenizin duruşmaları bu tarihe atması bana manidar geldi

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi karşısındaki binada dün yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Nazmi Ardıç ve Mesut Aydın ile başka suçtan tutuklu sanıklar Hidayet Karaca ve Mehmet Baransu katıldı. Bazı sanıklara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle bağlanılırken, müşteki Fenerbahçe Kulübü avukatları da salonda hazır bulundu.

Sanıklardan Mehmet Baransu, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un Habertürk'te katıldığı programı izlediklerini, Koç'un bu yayında, şike operasyonunun yapıldığı tarihin yıl dönümü olan 3 Temmuz'daki duruşmaya katılıp ifade vereceğini söylediğini belirterek, "Mahkemenizin duruşmaları bu tarihe atması bana manidar geldi" şeklinde konuştu.

Baransu, mahkeme heyetinin, dinlenilecek tanıklar ve müştekilerle ilgili önceden kendilerine bilgi verdiğini, bu şekilde müşteki ve tanıkların ifadesi alınacağında duruşmalara fiziki olarak gelmeye çalıştıklarını ancak Ali Koç'un geleceğinin kendilerine bildirilmediğini, televizyondan öğrendiklerini söyledi.

Mahkeme Başkanı Yıldırım: Manidar mı değil mi herkes kendinden bilir, 3 Temmuz-5 Temmuz biz bunlarla ilgilenmiyoruz

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Yıldırım, dosyada 200'e yakın mağdur ve müşteki olduğunu, müştekiler hakkında zorla getirme kararı çıkarmayacaklarını önceki celselerde karara bağladıklarını, istedikleri zaman gelip ifade verebileceğini aktardı.

Ali Koç'un, dosyanın müştekilerinden Fenerbahçe Kulübü'nün Başkanı olduğunu ve mahkemeye gelip beyanda bulunabileceğini belirten Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı:

Biz biliyorsunuz daha önce duruşma tarihini nisan ayına vermiştik, Kovid-19 nedeniyle erteledik. Adli tatilden önce bir duruşma yapmamız gerekiyordu. Kalem personeline boş olan günlerden arka arkaya 5 gün ayarlamasını istedik. Sadece 3 gün boşmuş, bu günleri ayarlamışlar. Ben 3 Temmuz olduğunu burada öğrendim. Manidar mı değil mi herkes kendinden bilir. Benim için bir önemi yok. Durum sizin iddia ettiğiniz gibi değil. Sembollerle, 3 Temmuz-5 Temmuz biz bunlarla ilgilenmiyoruz.

Savcılık iddianamesi 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, "bir numaralı" sanık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in 35 yıldan 85 yıla kadar, kapatılan Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın 35 yıldan 78 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Eski Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında 35 yıldan 80 yıla kadar hapis cezası öngörülen iddianamede, eski milletvekili İlhan İşbilen ve iş insanı Muammer İhsan Kalkavan'ın 35 yıldan 85 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mutlu Ekizoğlu, İstanbul Organize Suçlar ile Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç, kapatılan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat Yıldırım, avukat Orhan Erdemli, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer ve avukat Cemalettin Mutlu ile diğer 95 sanık hakkında da çeşitli sürelerle hapis cezaları talep ediliyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU