Yüksek lisans ve proje yapan öğretmenlere ek puan getiren düzenlemeye kıdemli öğretmenlerden itiraz

Düzenlemenin öğretmenlik mesleğinde esas ölçü kıdemi geriye iterek, 10 yıllık bir öğretmenin tayinlerde 30 yıllık bir eğitimcinin önüne geçebilmesine yol açabileceği ifade ediliyor

Düzenlemenin kıdemli öğretmenlere yönelik eşitsizlik yaratacağı iddia edildi / Fotoğraf: AA

Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile düzenlenmiş olan hizmet puanlarının hesaplanmasında yapılan değişiklikler, 19 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.

Ancak yapılan değişikliğe yönelik öğretmenler arasında tepki var.

Yüksek lisans, doktora ve proje yapan öğretmenlere ek puan getiren düzenlemenin bu tür uygulamaların yaygın olmadığı geçmiş tarihlerde göreve başlamış ve artık kıdem kazanmış öğretmenler açısından mağduriyet doğurabileceği iddia ediliyor.

Dile getirilen tepkilerde hizmet puanının öğretmenlerin tayin terfi dönemlerinde tercih ettikleri okullara atanmalarında kriterlerden biri olduğuna dikkat çekilerek, doktora yapmış 10 yıllık bir öğretmenin bu düzenleme ile ek puan almasından dolayı 30 yıllık öğretmenin önüne geçebileceği öne sürülmekte. 

 

gençöğretmenler.jpg
Düzenleme yüksek lisans yapmış, proje hazırlamış öğretmenlerin ek puan almasının önünü açıyor / Fotoğraf: AA

 

Eğitim Sen, düzenlemenin iptali için dava açtı

Öğretmen sendikalarından Eğitim Sen, düzenlemenin iptali için dava açtı.

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, düzenleme ile öğretmenlerin yıllık hizmetleri karşılığında aldıkları hizmet puanının hesaplanmasında mesleğin yapılması dışında, mezuniyet durumu, yapılan projeler gibi unsurların da dahil edilmesi ile öğretmenlerin mağduriyetinin önünün açılmış olduğunu iddia ederek söyle konuştu:

bianet.jpg
Özgür Bozdoğan, Eğitim Sen'in düzenlemeyle ilgili dava açtığını söyledi / Fotoğraf: Bianet

 

"Öğretmenler arası yarışmaya yol açacak"

Söz konusu değişiklikler öğretmenleri sadece mağdur etmekle kalmayacak aynı zamanda da hizmet puanı için öğretmenlerin meslektaşları ile yarışması ve rekabet etmesine neden olacağından, öğretmenin sosyal rolünün aşınmasına ve öğretmenlik mesleğinin değerini yitirmesine neden olma olasılığına sahiptir.

"Kıdemli öğretmenler açısından eşitsizlik yaratacak"

Bozdoğan, sorun yaratacağını düşündüğü değişiklikleri ise şöyle açıkladı:

Yüksek lisans ve doktora mezunu olan, proje yapan, ödül alan öğretmenlere fazladan puan verilmesi öğretmenler arasında ciddi eşitsizlikler yaratacaktır. Öğretmenlik mesleğinde kıdem oturmuş, kabul görmüş ve kurumsallaşmış bir ölçü iken, bunu kıdemli öğretmenler aleyhine değiştirmenin arkasında yatan bakış açısını yakından biliyoruz.

“Kıdemli öğretmenlerin istediği yere tayin olmasında sorun olabilir"

Bu değişikliklerin öğretmenlerin tayin döneminden hemen önce yapılması ve yürürlüğe girmesinin tayinlerde de ciddi sorunlar ve mağduriyetler oluşturacağını öne süren Bozdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

Özellikle kıdemli öğretmenlerin yer değiştirmelerinde, istedikleri yere tayin olmalarında bir sorun olabilir. Üstelik yapılan değişiklikler Eğitim Sen tarafından yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile yargıya götürüldü. Yargı kararının tayinlerin yapılmasından sonra vermesi ise ayrıca sorunlu bir durum oluşturacaktır. Bu nedenle MEB söz konusu değişiklikleri geri almalı veya bu yıl uygulamayarak yargı kararını beklemelidir. 

Bu arada Independent Türkçe'nin konuyla alakalı olarak MEB'den bilgi talebine dönüş olmadı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU