Faizlerin düşmesiyle birlikte özellikle ikinci el otomobil satışlarında bir artış yaşandı.
İkinci el otomobil satışları dikkatli olunmazsa en çok tüketici mağduriyetlerinin yaşandığı, suistimale ve dolandırıcılığa en açık alanlardan biri.
TSK’da uzman çavuş olarak görev yapan Y.S.K’da son mağdurlardan biri.
İzmir'den gelerek İstanbul Tuzla’da bulunan P.O. adlı kişiden 2015 model bir otomobili almak için anlaşan Y.S.K, bu kişinin de yönlendirmesiyle T. adlı eksper şirketine giderek satış öncesi aracı muayene ettirdi.
Yapılan muayeneye göre araçta sorun olmadığına dair rapor verildi.
Bunun üzerine aracı satın alıp evinin olduğu İzmir’e doğru yola çıkan Y.S.K., daha dönüş yolunda iken araçta ciddi bir performans sıkıntısı olduğunu fark etti.
Aracı ikinci kez muayene ettirince dolandırıldığını anladı
İçine şüphe düşen Y.S.K., aynı aracı İzmir’de bir başka eksperde aracı muayene ettirince bir gün önce Tuzla’daki muayenede fark edilmeyen kimi sorunların araçta var olduğunu öğrendi.
İzmir'de yapılan muayenede aracın bazı parçalarının değiştirildiği, bazı parçalarının boyandığı ve aracın bütünleyici parçası olan motorun neredeyse yarı performansta çalıştığı tespit edildi.
Normal bir muayenede bu sorunların tespit edilmemesinin imkansız olduğunu öğrenen Y.S.K, söz konusu eksper şirketine de satıcı tarafından götürüldüğünü de hatırlayınca kandırıldığını düşünerek hukuki yollara başvurdu.
Avukatı aracılığıyla gerek satıcı P.O, gerekse eksper şirketi aleyhine “Satıcının ayıplı maldan doğan sorumluluğunun tazmini” talepleriyle açılan dava önümüzdeki günlerde İstanbul Kartal Anadolu 6.Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.
Y.S.K,,ayrıca dolandırıcılık suçlamasıyla şikayette bulundu.
"Bu dolandırıcılık türüne eksper dolandırıcılığı adını veriyoruz"
Söz konusu süreçle ilgili bilgi veren Y.S.K’nın avukatı Yağız Gündoğdu, benzer olayların son zamanlarda yaygınlaştığını kaydederek, şöyle konuştu:
Vatandaş maddi olanakların kısıtlılığı sebebiyle ikinci el araca yöneldiğinde bazı otomobil eksperleri ve ekspertiz şirketleri tarafından mağdur edilmektedir. İkinci el otomobil alım satımında ortaya çıkmış yeni bir dolandırıcılık türü var. Karşılaştığımız dosyalarda biz bu dolandırıcılık türüne eksper dolandırıcılığı adını veriyoruz.
"Daha önceden anlaştıkları firma ile gerçeğe aykırı rapor düzenliyorlar"
Gündoğdu, sözlerini şöyle devam ettirdi:
Eksper dolandırıcılığının genelde karşılaştığımız yöntemi, araç satıcısı tarafından önceden anlaşılmış bir ekspertiz firmasından veya otomobil eksperinden anlaşmaya uygun şekilde gerçeğe aykırı düzenlenmiş bir rapor alınarak alıcının kandırılması şeklidir.
"Satıcı bilerek yapmışsa dolandırıcılık suçuna girer"
Gündoğdu, benzer sorunla karşılaşılması halinde iki yola başvurulabileceğini belirterek, bunları şöyle anlattı:
Birincisi; eğer satıcı bilerek ve isteyerek alıcının zararına hareket etmişse, satıcının bu eylemi dolandırıcılık suçuna vücut verir. Bu durumda kişinin yapması gereken, ikametininbulunduğu başsavcılığa yazılı dilekçeyle başvurmaktır.
İkincisi; şayet dolandırıcılık suçunun, kanuni şartları oluşmasa dahi ortada ayıplı bir mal söz konusu olduğundan, satıcının ayıptan sorumluluğu gündeme gelecektir.
Eğer, satıcı, galericiyse veya bir firmaysa söz konusu işlem bir tüketici işlemi olacağından, Tüketici Mahkemesi'ne dava açılmalıdır. Satıcının oto alım satımından gelir sağlamayan bir kişi olması durumunda, bu sefer adi bir satış işlemi gerçekleştiğinden, söz konusu işlemle ilgili, genel mahkemelerde dava açılmalıdır.
"Satıcının tavsiye ettiğinin dışında bir eksperde inceletin"
Gündoğdu sözlerini “Vatandaşlara tavsiyemiz, Türkiye çapında bayilik veren, eksper firmalarında ve tercihen satıcının tavsiye ettiğinin dışında bir eksper firmasında satın alacakları aracı inceletmeleridir” diye bitirdi.
© The Independentturkish