Genç Amerikalılar'ın daha az seks yaptığı ortaya çıktı: Bilim insanlarına göre sosyal medya ve Netflix'in etkisi olabilir

ABD'de yapılan bir araştırmaya göre teknoloji çağında gençler önceki yıllara göre artık daha az cinsel ilişkiye giriyor

Bilim insanları ABD'li gençler arasındaki seks yapma sıklığının azalmasının, sosyal medya ve Netflix dizileri gibi dijital ortamdaki aktivitelere ayrılan zamanın artmasına bağlı olduğunu düşünüyor (Netflix'te yayımlanan Easy dizisinden bir sahne)

Yapılan yeni bir araştırmaya göre ABD'de gençler daha az cinsel ilişkiye giriyor. 

Açık erişimli tıp dergisi Jama Network Open'da yayımlanan araştırmanın bulgularına göre, 35 yaş altı kişiler, internet, akıllı telefon, Netflix ve sosyal medya gibi dijital teknolojileri fiziksel hazzın önüne koyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'de yaklaşık 10 bin kişiyi kapsayan araştırmanın bulgularına göre,18 ile 24 yaş arası gençlerden dörtte biri (erkeklerin üçte biri, kadınlarınsa beşte biri) en az 12 ay cinsel ilişkiye girmedi.

Araştırmacılar, 2018 yılında 18 ile 24 yaş arası erkeklerde bir önceki sene cinsel ilişkiye girmeyenlerin oranının yüzde 31 olduğunu tespit etti. 2000 yılında bu oranın yüzde 19 olduğu açıklandı.

Kadınlarda ise bu oran yine aynı döneme göre yüzde 15'ten yüzde 19'a yükseldi.

Dahası 25 ve 34 yaş arası erkek ve kadınlarda da bir önceki sene cinsel ilişkiye girmeyenlerin oranı sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 13 olarak tespit edildi. Bu da 2000 başında yüzde 7 seviyesindeki oranın iki kat yükseldiğini gösterdi.

Ancak 35 ile 44 yaş arasındaki yetişkinlerde bu oranın yüzde 8'de kaldığı belirlendi.

Genç erkekler daha az sıklıkta cinsel ilişkiye giriyor

Çalışma özellikle genç erkeklerin cinsel ilişkiye girme sıklığının da epey düştüğünü gösterdi.

18 ile 24 yaş ve 25 ile 34 yaş arasındaki erkeklerin haftalık cinsel ilişki sayısı sırasıyla yüzde 52'den yüzde 37'ye ve yüzde 65'ten yüzde 50'ye düştü. 

25 ile 34 yaş arası kadınlarda  de bu oran yüzde 66'dan yüzde 54'e gerilemiş durumda.

Çalışmanın yazarlarından İsveç'in başkenti Stokholm'deki Karolinska Enstütüsü'nden epidemiyolog Dr. Peter Ueda "Çalışmamız 2000 ile 2018 yılları arasında ABD'deki yetişkinler arasında, ağırlıklı olarak da genç erkekler arasında cinsel faaliyetlerin azaldığını buldu. Bunun sağlık açısından sonuçları olabilir" dedi.

Cinsel sağlık ve tatminin sağlıklı yaşamın önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayan Ueda "Daha az cinsel aktivite daha yüksek ölüm oranları ve daha kötü sağlıkla ilişkilendirilmişti" dedi.

Cinsel ilişkinin kalp atış hızı ve kan basıncını düşürdüğü, kardiyovasküler hastalıklara karşı kişilere koruma sağladığı ve oksitoksin hormonu sayesinde stresi azalttığı biliniyor.

Sebep Netflix ve sosyal medya mı?

Son 20 yılda internetin hayatımızda devrim yaratmasıyla birlikte 25 ile 34 yaş arasındakilerde bekarlık oranı iki katına çıkmış durumda.

Dr. Ueda "Çevrimiçi eğlence, cinsel faaliyetlerle rekabet edebilir. Dahası akıllı telefonların gelmesi insanların birbiriyle etkileşimini daha da zorlaştımış olabilir" dedi.

Ueda genç yetişkinlerde depresyon ve anksiyete (kaygı) oranlarının arttığını, ergenlerdeyse giderek cinsel ilişki ve randevulaşmayı erteleme oranlarının da yükseldiğini söyledi.

Çalışmaya katılmayan bilim insanlarından San Diego Eyalet Üniversitesi'nden Psikoloji Profesörü Jean Twenge de internette zaman geçirilen zamanın yüz yüze sosyal etkileşimi azalttığına vurgu yaptı.

Twenge "24 saat boyunca eğlenceye erişimin olması ve akıllı telefonlarla sosyal medyayı kullanmanın cazibesi nedeniyle cinsel faaliyetler eskisi kadar cazip görünmeyebilir. Basitçe söylemek gerekirse artık akşamları eskisine göre daha fazla şey yapma seçeneği var. Çiftlerde her iki birey, dijital oyun ya da sosyal medyaya dikkatini veriyorsa cinsel ilişki için daha az fırsat oluyor" dedi.

Twenge "Daha az cinsel ilişki kurma durumu durumu, dijital medyada geçirilen zamanın artması ve gelişimsel eğrinin yavaşlaması gibi kültürel dönüşümlerle çakışıyor" dedi.

Geçen yıl Britanya'da 34 binden fazla kişide yapılan bir araştırmada da 16 ile 44 yaş arası her 10 kişişden üçünün bir ay önce cinsel hiüç cinsel ilişkiye girmediği bulunmuştu.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu'ndan araştırmacılar bu kişilerin Netflix dizileri izleyerek veya akıllı telefonlarını kullanarak zaman geçirmeyi cinsel ilişkiye tercih ettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, The Mirror

DAHA FAZLA HABER OKU