Dünya Sağlık Örgütü'nden aşı açıklaması

Dr. Swaminathan, aşının güvenli olmasının ve Kovid-19 bağışıklığı yaratırken başka komplikasyonlar yaratmamasının çok önemli olduğunu bildirdi

Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Baş Bilim İnsanı Dr. Soumya Swaminathan, dünyanın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele edebilmesinin en güvenli ve etkili yolunun aşı olduğunu söyledi.

Swaminathan, aşının bulunduğunda ise dağıtımının nasıl yapılacağına ilişkin küresel bir iş birliği olması gerektiğinin altını çizdi.

DSÖ’nün sosyal medya hesabından bir soru - cevap yayınına katılan Dr. Swaminathan, "Pandemiden çıkışın en iyi yolunun aşı olduğu belli. Eğer yeterli insana aşı yapabilirseniz (yüzde 50 oranında bağışıklık oluşması) virüsün bir insandan diğerine bulaşması engellenebilir" dedi. 

10 şirket insanlar üzerinde test aşamasına geçti

Dünyada salgına karşı şu anda 200 farklı aşı çalışması yapıldığını bildiren Swaminathan, çalışmalar arasında 10 şirketin insanlar üzerinde test aşamasına geçtiğini duyurdu. 

Dr. Swaminathan, "Aşı üretimi normalde 10 ila 20 yıl arasında sürer. Burada biz 12-18 ay arasında bir aşı üretmekten bahsediyoruz. Aşının güvenli olması, Kovid-19 bağışıklığı yaratırken başka komplikasyonlar yaratmaması çok önemli. Aynı zamanda aşının yeterli sayıda insan için ulaşılabilir olması da çok önemli. Bu noktada küresel işbirliği gerekli" dedi. 

Dr. Swaminathan sözlerine şöyle devam etti:

Üye ülkelerimiz şu an "adil ve eşit" aşı dağıtımının nasıl yapılacağını tartışıyor. Diyelim başlangıçta 50 milyon aşı var. Kimin daha çok ihtiyacı olacak? Kimin daha dezavantajlı durumda olduğu göz önünde bulunmalı. Ön cephede çalışanlar mı? Hastalar mı? Yaşlılar mı? Buna karar vermeliyiz.

“Mutasyon geçirmesi durumunda…”

Dr. Swaminathan daha önce salgının geleceğini tahmin edebilecek bir "kristal küre olmadığını" söylemiş, "Bu şeyi kontrol altına almak için 4-5 yıllık bir süreçle karşı karşıya olabiliriz" demişti.

Swaminathan, virüsün mutasyon geçirmesi durumunda aşının etkisiz olacağını da vurgulamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU