Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Roey Gilad, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaretin 2019'da 6 milyar doları aştığını söyledi.
Şalom'da yer alan habere göre 3 Haziran günü, Tel Aviv Ticaret Odası Federasyonu Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Zeev Lavie’nin ev sahipliğini üstlendiği bir webinar-internet semineri düzenlendi.
Toplantıya Ankara İsrail Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Roey Gilad, Türkiye Büyükelçiliği Tel Aviv Ticari Müşaviri Ahmet M. Yener, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Prof. Yavuz Cabbar katıldılar. Davetli olarak izlediğimiz etkinlikte konuşmacılar Ankara ve Tel Aviv’den söz aldılar.
Zeev Lavie’nin açılış ve tanıtım konuşmasından sonra ilk sözü alan Roey Gilad şu ifadeleri kullandı:
"Şu an kısıtlı sayıda çalışan ekibimize rağmen, kendimizi sizlere yardım ve hizmet etmeye adadık. Ticaret, ülkeler arası ilişkilerin ana direği, sütunudur."
Gilad, Türkiye ile ticaretin 2019’da azalmadığını, aksine karşılıklı ilişkilerin devam ettiğini, yıllar sonra El-Al kargo uçuşlarının haftada iki kez İstanbul’a kargo taşımaya başlamasının, ithalat ve ihracattın artmasına katkı sağlayacağını düşündüklerini belirtti.
Gilad’dan sonra söz alan Ahmet Yener, iki ülke arasında çeşitli müşterek ilgi alanları olduğunu, korona virüsüne rağmen ticarette işlerin iyi ilerlediğini ifade etti.
Turizm, teknoloji, inşaat ve daha birçok dalda işbirliği yaptıklarını anlatan Yener, gelecek için optimist olduğunu dile getirdi.
Asıl konuşmacı olan Yavuz Cabbar ise 2020’de Türkiye ve Ankara’da iş, ticaret ve sanayi dallarını anlatan bir sunum yaptı.
Cabbar iç ve dış pazarda Ankara’nın ticari ve sanayi potansiyelini vurgulayarak Ankara’daki önemli üretim kaynaklarını, tüm sektör ve yatırım alanlarını görsel bir sunumla açıkladı. Cabbar, "Kapılarımız her yatırımcıya açık ve başvurana eşit davranırız" dedi.
Kısaca ASO olarak tanınan, 56 yıldır var olan Ankara Sanayi Odası hakkında açıklamalarda bulundu.
Cabbar ihracat yapılan sektör ve dallar arasında makine, medikal sanayi, software, havacılık sanayi, gıda, mobilya, inşaat malzemeleri, turistik bölgeler gibi konuları sıraladı.
Konuşmacıların her biri daha sonra sunumu izleyen misafirlerin sorularını cevaplandırdı.
En çok merak edilen alanların biri, iki ülke arası iş ziyaretleri için uçuşların ne zaman başlayacağı konusu idi.
Başlarda haziran ayı ortasında başlaması beklenen uçuşların şu an için temmuz ayında gerçekleşebileceğini fakat bunun da henüz kesin olmadığını belirten Ahmet Yener, THY, uçuşlarını kısa zamanda yenileyemez ise iş insanları ve Türkiye’de şirketleri olanlar için özel charter uçuşlarının imkanlarının araştırıldığını belirtti. Bir saatten biraz fazla süren webinar ilgiyle izlendi.
Independent Türkçe, Şalom