İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmalar gittikçe genişliyor. Hamas’ın geçtiğimiz hafta Gazze Şeridi’ni ziyaret eden heyetlerden talepleri son aşamaya ulaştı. Hamas’ın Büyük Dönüş ve Ablukanın Kırılması Yürüyüşlerini düzenleyen Filistinli gruplarla beraber talep ettiği en önemli madde ise Gazze ile Kıbrıs arasında bir deniz ulaşımı inşa edilmesi oldu.
Hamas’ın istikrarı sağlamaya yönelik taleplerine karşın İsrail’in cevabını taşıdığı düşünülen, Mısır İstihbarat heyetinin önderlik ettiği heyetler Gazze Şeridi’nden ayrıldı. Birleşmiş Milletler Orta Doğu Elçisi Nikolai Mladenov’un yanı sıra, Gazze'nin yeniden inşasını amaçlayan Katar Ulusal Komitesi Başkanı Muhammed Amadi de heyetler arasında yer aldı.
Independent Arabia’ya konuşan Büyük Dönüş Yürüyüşü ve Kuşatmanın Kırılması İdaresi’nden bir kaynak, söz konusu anlaşmaların iki aşamayı barındırdığını söyledi. Birincisi Hamas ile Mısır arasında, ikincisi ise Mısır gözetiminde Hamas ile İsrail arasında.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hamas ve Mısır arasındaki anlaşmalar
Kaynak, Hamas’ın kaçakçılık ve sızma olaylarının önüne geçmek için Gazze Şeridi ile Mısır Cumhuriyeti’ni bağlayan sınırlarda güvenliği sağlamayı vadettiğini söyledi. Buna karşın Mısır, yolcuların Refah Sınır Kapısı’ndan geçişlerini kolaylaştıracak.
Mısır, seyahat ve bekleme odalarının işlenmesini içeren Refah Kapısı altyapısını ve yolcuların kapıdan geçişini kolaylaştırmak amacıyla bölgedeki Mısırlı ofis personeli için internet hizmeti sağladı.
Gazze Şeridi’ndeki birlik hükümetine bağlı İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre geçidin kapasitesinden dolayı günde sadece 250 yolcu sınır kapısından geçebiliyor. Ancak sınır kapısının geliştirilmesinden sonra bu sayının 500 yolcuya ulaşması bekleniyor.
Söz konusu kaynağa göre, sınırın korunması ve tünellerin yok edilmesi karşılığında Mısır tarafı, Gazze Şeridi ile Mısır’ı bağlayan ticari Salahaddin Kapısı’nın yeniden faaliyete geçmesini sağlayacak. Mısır makamları, İsrail tarafından yasaklanan ticari ürünlerin girişine izin verecek.
Hamas ile İsrail arasındaki anlaşmalar
Kaynak, Geri Dönüş Yürüyüşü ve kuşatmayı bozma eylemlerinin (deniz harekatı, gece operasyonları, yanıcı balonlar ve uçaklar, eski lastiklerin yakılması) İsrail’i iç cepheden olumsuz etkilediği için yeni bir denge arayışının gerekliliğini ortaya çıkardığını belirtti.
Kaynağa göre Hamas, 6 deniz mili olan balıkçılık alanının 20 deniz miline çıkarılmasını talep ediyor. Yine talepleri arasında balıkçılara ateş açılmaması ve tutuklanmaması, buna karşın finansörler tarafından balıkçılığın yeniden canlanması için projeler yapılması yer alıyor.
“İkinci talep Kıbrıs ile Gazze arasında deniz yolculuğu yapılmasını, Birleşmiş Milletler (BM), Mısır ve Filistin emniyeti gibi uluslararası tarafların gözetimi altında kişilerin ve ürünlerin hareketine izin verilmesini içeriyor” diyen kaynak, söz konusu geçişin Gazze’yi ticari anlamda İsrail’e bağımlı kılmayacağını ifade etti.
Yine talepler arasında günlük kullanımı 8 saate çıkaracak olan elektrik sorununun, depolama kapasitesini artırmak için elektrik üretim şirketlerindeki depoların geliştirilmesi ya da Katar fonlarıyla elektrik şirketi için solar enerji sistemlerinin satın alınması aracılığıyla düzeltilmesi bulunuyor.
Sektörde çok sayıda fabrika işletmek ve işsizlik oranını BM fonuyla azaltmak amacıyla Karni ve Irs adlı sanayi ve ticaret alanlarının işletilmesine ilişkin taleplerin ortaya çıktığını belirtti.
Batı Şeria anlaşmaları
Filistinli gruplar, İsrail’in Batı Şeria’daki tutuklamaları hafifletmesi için Mısırlı arabuluculardan talepte bulundu. Söz konusu kaynağa göre, işkence mağduru olan esirlerin durumuna göz atılması, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların ve Yahudileştirilme hareketlerinin durdurulması da yine talepler arasında yer aldı.
Kaynak, İsrail ile Hamas arasındaki esir takasıyla ilgili bir bilgi vermedi.
Mısırlı heyetin balıkçılık alanını ve denizdeki tesisleri arttırma yönünden garantiler taşıdığını ve uygulama sürecinin aşamalı olarak üç hafta boyunca devam edeceğini ifade etti.
Kaynak sözlerine şöyle devam etti:
“İsrail tarafı, deniz harekatı, gece operasyonları, yanıcı balonlar ve uçaklar, eski lastiklerin yakılması gibi eylemlerin durdurulmasını talep etti. Filistinli heyet ise bunu kabul etti. Eylemler, anlaşmaların uygulanması karşılığında durduruldu”
Kaynak, İsrail’in gösterilerin doğu sınırından 500 metre uzakta yapılmasını talep etti. Ancak Filistinli heyet bunu reddederek “barışçıl gösterilerin” devam edeceği sinyalini verdi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independentarabia.com/node/12571
Independent Türkçe için çeviren: Abdurrahman Koç