Bu yıl, İstanbul’da ilk kez Kürt Film Festivali düzenleniyor. Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından düzenlenen festivalde, Kürtler ile ilgili 30'a yakın film gösteriliyor.
Mezopotamya Sinema Kolektifi’nin İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilen filmlerin başında Hüseyin Tabak’ın Çirkin Kral Efsanesi, Sehim Omer Kalifa’nın Zagros, Hisên Hesen’in Reşeba, Ender Özkahraman’ın Zor Bir Karar, Haşim Aydemir’in 14 Temmuz ve Veysi Altay’ın Bîr (Kuyu) filmleri var.
Daha önce gösterimi yapılamayan Sûr: Ax û Welat belgeseli de festival kapsamında izleyici ile buluşuyor. Ayrıca Rojava Film Komünü tarafından çekilen filmler de festival kapsamında gösterilecek.
Uzun metrajlı filmler, belgeseller ve kısa filmlerin gösterileceği festivalde filmlerin yönetmenlerinin neredeyse tamamı festivale katılıyor ve gösterimlerin ardından izleyiciler ile buluşuyor.
Festivalin ilk gününde sinemadan çok siyasi ve toplumsal sorunlar konuşuldu. İran, Irak, Suriye ve Avrupa’dan katılan birçok Kürt sinemacı böyle bir festival aracılığıyla bir araya geldikleri için mutlu olduklarını belirttiler.
“Yılmaz Güney bunun kanıtıdır”
Kürt sinemasının tarihini anlatan yönetmen Haşim Aydemir, Yılmaz Güney’in filmleriyle Kürt sinemasına önemli bir katkı sağladığını söyledi.
Aydemir, “Sınırlar yalnızca sinema alanında değil, yazarların ve şairlerin de ilgilendiği bir alan olmuştur. Kürtler aslında 5 bin yıl boyunca bu topraklarda özgür yaşadılar bunu en iyi Ahmet Arif’in 33 kurşun şiirindeki ‘pasaporta ısınmamış içimiz, budur katlimize sebep suçumuz’ mısralarında görebiliriz. Kürt sineması da bu çerçevede gelişim gösteriyor. Bahman Ghobadi ‘Sarhoş Atlar Zamanı’ ve ‘Kaplumbağalar da Uçar’ filmlerinde yurtsuzluğu çok iyi işler. Halil Dağ filmlerinde özgürlüğü ve sınırları çok işler” diye konuştu.
“Festivalin gerçekleşmesi çok önemli”
Oyuncu Nazmi Kırık, “Bu festivalin Diyarbakır’da yapılması planlanıyordu ama kayyumlar nedeniyle olmadı. İlk defa İstanbul’da böyle bir organizasyon gerçekleşiyor ve bu bizi mutlu ediyor. Kürt bir aktör olarak heyecanlıyım” dedi.