Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kontrol altına alınsa da, tedbir elden bırakılmıyor.
Öyle ki maske takmak, sosyal mesafe kuralına uymak gibi pek çok uygulama, hayatımızın artık yeni normali.
Kovid-19 tehdidi nedeniyle bu yaz turizm sektörünü de alışılagelmişin dışında bir sezon bekliyor.
“Sosyal mesafe” ve” tatil” kelimelerinin birlikteliği kulağa zor gelse de, turizmciler “yeni normale" uyum sağlamak için çalışmalarını hızlandırdı.
Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu için belirlenen şartlar
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm işletmelerine yönelik Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu programı açıkladı.
Buna göre işletmeler, ateşi 38 dereceden fazla olan müşterileri kabul etmeyerek, bu kişileri sağlık kuruluşlarına yönlendirecek.
Tesis girişlerinde el antiseptiği ve maske bulundurulacak.
Misafirlerin, yeme-içme faaliyetleri dışında maske takmaları zorunlu olacak.
Temassız ödeme tercihi
Ödemeler mümkün olduğunca temassız şekilde alınacak.
Koronavirüs tedbirlerine yönelik mutfak temizliği ve gıda güvenliği ile haşere ve zararlılarla mücadele protokolü hazırlanacak.
Masalar ve şezlonglar arasında 1.5 metre, sandalyeler arasında 60 cm mesafe
Bu yaz “yeni normalimiz” haline gelecek olan düzene göre masalar arasında 1.5 metrelik, sandalyeler arasında ise 60 santimetrelik mesafe zorunlu olacak.
Plajlarda da sosyal mesafe kuralı korunacak, şezlong araları 1.5 metre olacak, havlular ise poşetlerde verilecek.
Açık büfedeki değişiklik
Açık büfe servislerde eskisi gibi uzun kuyruklar oluşmasının önüne geçilmesi için müşterilerin misafir tarafına erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bir bariyer yapılacak, servisi ise görevliler gerçekleştirecek.
Çay, kahve makinesi, su sebilleri, içecek makinesi gibi araçlar kaldırılacak veya misafire servisin görevliler tarafından yapılması sağlanacak.
Tek kullanımlık ürün tavsiyesi
Tuz, karabiber, baharat ve peçeteler mümkünse tek kullanımlık olacak. Böyle olmaması halinde ise misafir kullanımından sonra hemen temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanacak.
Genel tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi şeklinde düzenlenecek. Bu şekilde düzenlenememesi halinde ise kapı kolları sık sık temizlenecek.
Çocuk oyun alanları hizmete açılmayacak
Tesis içinde çocuklara ayrılmaış olan çocuk oyun alanları hizmete açılmayacak.
Tesislerin farklı noktalarına el antiseptiği konulacak.
Her aşamada üst düzey hijyen tedbirleri alınacak.
Dünyayı etkisi altına alan koronaviriüs gölgesinde başlayacak olan turizm sezonunu ve yeni düzenlemeler ışığında sektörü nasıl bir dönemin beklediğini, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, Travel Zone Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öztürk, Bozatlı International Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nili Bozatlı ve Göcek Olive Garden Apart Otel Ortağı-İşletmecisi Öztürk İbrahim Külür ile konuştuk.
“Haziran ayı ortalarından itibaren normalleşme yolunda ilk adımların gelmesini diliyoruz”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı Sağlıklı Turizm Sertifikasyonu programına değinen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, önlemlerini alan işletmelerin tercih edilmesini beklediklerini söyledi.
Kovid-19’un tüm dünyayı etkileyen bir durum olduğunu vurgulayan Eresin, salgının Türkiye’de kontrol altına alınmış olması sebebiyle turizm sezonundan ümitli olduklarını kaydetti.
TÜROB Başkanı Müberra Eresin, “Turizm ve konaklama sektöründe haziran ayının ikinci haftası itibarıyla, yavaş da olsa hareketlenmenin başlaması umut edilmektedir. Haziran ayı ortalarından itibaren normalleşme yolunda ilk adımların gelmesini diliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Her şey dahil konsepti devam edecek”
Türkiye’de turizm sektöründe uygulanan “her şey dahil” konseptinin devam edeceğini de belirten Eresin, Avrupa’daki hareketlenmenin ise eylül ayı itibarıyla başlamasını beklediklerini söyledi.
“Haziran sonunda İstanbul’daki oteller yeniden açılmış olur”
Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmeye başlandığı mart ayında, güneydeki pek çok otelin kapalı bulunması nedeniyle salgının ağırlıklı olarak İstanbul turizminin olumsuz etkilediğini belirten Bozatlı International Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Nili Bozatlı ise, "Haziran sonunda İstanbul'daki oteller yeniden açılmış olsa da, koronavirüs sonrasında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otellere iletilen 131 maddelik listede temizlik, hijyen, sosyal mesafe ve personel eğitiminin öne çıktığını belirten Bozatlı, "Bakanımızın (Mehmet Nuri Ersoy) da altını çizdiği nokta, eğitim. Bizim sektörümüzde ağırlıklı olarak genç nesil görev yaptığından, personel eğitiminin devamlılığı, sürdürülebilirliği önem taşıyor " dedi.
Zeynap Nili Bozatlı, alınan tedbirlere ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:
Check-in yapıldığından itibaren sosyal mesafe çok önem kazanıyor. Açık büfe olacak ama otel misafiri olarak kendin gidip alamayackasın. Cam veya pleksi panel olacak, görevli servis edecek. Masalar 1,5 metre aralıklı olacak, sandalyeler 60 de cm, yani bir kişi boşluk bırakmış gibi oturulacak. Geçmişte Bodrum’dan, Antalya’dan hatırlayın, pek çok işletme maksimum kişi sığdırmak için fazla mülteir aldığından, insanlar dip dibe tatil yapmaya çalışıyordu. Bu açıdan düzenleme iyi oldu. Saat aralıklarına ilişkin ise bir bilgi yok. Oda kartlarının bile dezenfeksiyonunu sağlayacaksınız sürekli. Bir aile tatile gitti diyelim, aynı odada kalıyorlar, kendi içlerinde değil ama diğer misafirler ile sosyal mesafeyi korumak zorundalar. Kullanılacak havludan havuzun kloruna kadar pek çok değişiklik yapıldı. Ancak işletmeler kurallara uyarken, vatandaşın da kendine dikkat etmesi, kendi tedbirini alması şart.
"Uluslararası zincir otellere ilgi artacak"
Bozatlı'ya göre uluslararası zincirler belli standartları sağladığından, bu sezon diğer işletmelere kıyasla revaçta olacak:
Uluslararası zincir otellere ilgi artacak çünkü standart var. Denetim çok önemli, oteller elinden geleni yapacak ama bakanlık da vatandaşlarının sağlığı için çok iyi bir denetim yapmalı. Bu yıl 'kapasitenin yarısı kadar müşteri alınsın, sayı düşürülsün' gibi bakanlığın zorunlu kılıdığı bir durum yok ama restoran kapasitesi azaldığından, misafirleri aynı anda yedirmek zorlaştığından, sayıyı düşürmek mecbur.
"Bu yıl tamamen iç piyasaya çalışacağız"
Kendilerinin İstanbul'un yanı sıra Bodrum'da da 250 odalı bir otellerinin bulunduğunu, sezonun yoğun dönemlerinde 800 civarında misafir kabul ettiklerini belirten Bozatlı, Almanya'dan çok sayıda müşteri ağırladıklarını, Birleşik Krallık ve Rusya'dan da misafirlerinin bulunduğunu ancak bu yıl yabancı turist konusunda pek iyimser olamadıklarını kaydetti.
Zeynep Nili Bozatlı, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
Yüzde 70 yabancı, yüzde 30 Türk müşteri olacak şekilde hizmet veriyorduk. Bu yıl ise tamamen iç piyasaya çalışacağız.
Konaklama fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre en fazla yüzde 10-15 artabileceğini belirten Bozatlı, "Fazlası olmaz, olursa kimse tatile gelmez, misafirlerin durumunu da düşünmek gerekli" yorumunu yaptı.
"Bodrum'da konut piyasası hareketlendi"
Kiralık evler ve butik otellerin çok iş yapmasını bekleyen Bozatlı, Bodrum'da son yıllarda durgun olan konut piyasasının ise salgın ile birlikte hareketlendiğini belirtti:
Bodrum’da daire satışları bir anda çok arttı. Son yıllarda talep düşüktü ancak virüs sonrasında yazlık ev, bahçe, temiz hava ihtiyacı arttı. Son yıllarda düşüktü. Ev satışlarının yanı sıra kiralık evler ve butik otellerin de çok iş yapması bekleniyor.
"İnsana insanla hizmet veriyor, insanı insanla mutlu ediyoruz"
"İnsanla insana hizmet veriyoruz, insanla insanı mutlu ediyoruz" diyen Bozatlı, otelcilerin, personellerinin her şeyini bilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Bakanlığın, personel konaklamasına ilişkin de kurallar koyduğunu belirten Bozatlı, geçmişte 6-7 kişi kalınan lojmanlar için 4 kişi sınırının getirildiğini belirtti.
“Turizm sektörü insanlara mutluluk veren bir sektör”
Son olarak umutsuz olmamak gerektiğinin altını çizen Zeynep Bozatlı, "Sadece turizm değil, her sektör salgından etkilendi, zorlandı. Ancak turizmin şöyle bir farkı var, bu sektör insanlara mutluluk veren bir sektör" ifadelerini kullandı.
Turizm denildiğinde otelciliğin yanı sıra, işin bir de tur şirketleri tarafı var.
“Fiyat artışı yapmıyoruz”
Öncelikle müşterilerine bir anket düzenlediklerini anlatan Pronto Tur Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, katılımcıların yüzde 60’ın bu yaz tatil yapmak istediğini aktardı.
Onaran, bu yaz tatilcilerin büyük çoğunluğunun tercihini yurt içinden yana kullanacağını ifade etti.
Yaz ayları ve sonrasında düzenlenecek turlarda fiyat artışı olup olmadığını da sorduğumuz Ali Onaran, ne yurt içi ne de yurt dışı turlarında artan maliyetin müşterilere yansıtılacağını belirtti:
Maliyeti artıran şeyler var. Örneğin, 40 kişilik bir otobüste çapraz oturma düzeni uygulanacak, bir kişinin yanına ve arkasına yolcu gelmeyecek. Bu nedenle 20 kişi alınacak. Geçmişteki seyahatlerin yarısı kadar. Ancak eski fiyatlarla satıyoruz. Elimizden geldiğince de tedarikçilerimizle görüşerek, eski fiyatları korumaya çalışıyoruz.
Normal turların yanı sıra hem yurt içi hem de yurt dışında, kişilerin tanıdıklarıyla katılabileceği, butik turlar oluşturmaya başladıklarını da belirten Onaran, “8, 10 kişilik gruplara yönelik, daha özellikli turlar düzenlenecek. ‘Biz Bize Aile’ turları planlanacak. Bu turlar, diğerlerine nazaran biraz daha pahalı olacak” ifadelerini kullandı.
“Yurt dışı turları sonbaharda başlar”
Yurt dışı gezilerinin sonbahar itibarıyla başlamasını öngören, özellikle ekim ayına rezervasyon aldıklarını belirten Ali Onaran’a, hangi ülkelerin tercih edildiğini sorduk.
Onaran bu soruya, “İlk etapta Balkanlar, Yunanistan gibi yakın yerler ile Hindistan, Fas gibi ülkeler tercih ediliyor. İtalya ve İspanya seyahatlerinin daha vakti var” yanıtını verdi.
Koronavirüs tehdidi nedeniyle havalimanları ve uçak yolculuklarından çekinenlerin olduğunu belirttiğimiz Onaran, “Korkulacak, tedirginlik oluşturacak bir durum yok. Uçaklarda hepa filtreleme sistemi var. Hijyen açısından güvenli” dedi.
"İlk etapta yurt içi ya da yurt dışı için hareketlilik beklemiyorum"
Travel Zone Yönetim Kurulu Başkanı Barış Öztürk'e göre de bu yıl yurt dışından ziyade iç turizm yılı olacak.
Koronavirüs salgını nedeniyle 2.5 aydır yurt içi ve yurt dışı turlara ara verildiğini belirten Öztürk, “Haziran ayında uçuşlar açılsa da tedirginlik süreceğinden, ilk etapta yurt içi ya da yurtdışı için hareketlilik beklemiyorum. Ancak sonrasında iç turizmin canlanabileceğini düşünüyorum” ifadesini kullandı.
“14 günlük karantina kalkana kadar yurt dışı seyahatleri tercih edilmez”
Yurtdışından gelişte uygulanan 14 günlük karantina sürecine de değinen Öztürk, 2 haftalık tecrit sürecinin kişileri tedirgin etmesi nedeniyle yaz aylarında yabancı ülkelere seyahatlerin tercih edileceğini düşünmediğini kaydetti.
Yaz mevsiminde yurt içi seyahatlerin gerçekleşeceğini öngören Öztürk, yurtdışı gezileri için ise yılın son çeyreğini işaret etti.
“Yurt dışı gezileri, başkent turları ile başlar”
İlk etapta Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa ve Hollanda gibi kısmen yakın ülkelere seyahatlerin gerçekleşmesini bekleyen Barış Öztürk, gezilerin özellikle başkent turları ile başlayacağını düşündüğünü söyledi:
“Birkaç destinasyon birlikte görülecek şekilde değil de, tek bir yere gidip, 2-3 gün nefes alıp dönüleceğini düşünüyorum. Roma, Milano, Barcelona, Prag, Amsterdam, Paris olabilir.”
“Bu sene var olma senesi”
Bu sene fiyat artışı olup olmayacağını da sorduğumuz Öztürk, “Bu sene var olma senesi, hem havayolları hem oteller hem de acentelerin, geçmiş senelere göre daha pahalı fiyatlarla hizmet vereceğini düşünmüyorum. Fiyat artışı öngörmüyorum” yanıtını verdi.
“Fiyat artışı öngörmüyorum”
Dolar, euro kurunun da yüksek olduğunu belirten Travel Zone Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, “Müşteriye daha fazla yük olunmamalı. Turlar, daha uygun fiyatlara olabilir belki ama daha pahalı olmayacaktır. Aksi takdirde satış olmaz” yorumunu yaptı.
“Yurt içi turları bu yıl zor, toplu yerine bireysel tatiller tercih edilir”
Yurt içine seyahatlerine yönelik beklentilerini de sorduğumuz Barış Öztürk, “20-30 kişiyi aynı anda bir otobüse koymak çok zor” ifadeleriyle, kalabalık gruplardan ziyade bireysel tatillerin tercih edileceğini savundu.
Yurtiçinde yaz aylarında revaçta olan güney turlarının bu yıl gerçekleştirimesinin zor olduğunu savunan Öztürk, “Otobüsle Ege turu 8-10 saati buluyor. İnsanlar artık kapalı bir atmosferde, farklı kişilerle bir araya gelmekten çekiniyor” ifadelerini kullandı.
Turizmdeki genel kanı, bu yıl kiralık ve satılık yazlıkların yanı sıra apart ve butik otellere rağbetin artacağı yönünde.
Göcek’te bulunan Olive Garden Apart Otel’in ortağı ve işletmecisi İbrahim Külür, "Misafirler giriş yapmadan önce ateş ölçerle ölçüm yapılacak. Belli noktalarda dezenfektan bulundurulacak. Yemek sırasında masalar arasında 1.5 metrelik sosyal mesafe bırakılacak, sandalyelerin arası ise en az 60 santimetre olacak" dedi.
"Kapasitemiz çok düşmeyecek, fiyatlar pek değişmeyecek"
Şezlongların arasında da en az 1.5 metrelik mesafenin bulunacağını belirten Külür, “Butik bir işletme olduğumuz için açık büfe uygulaması bizde zaten yoktu, servisi kendimiz yapıyorduk. Önceden de hijyen sertifikalarımız vardı ve temizliğe çok önem veriyorduk. Bu yıl daha da dikkat edeceğiz. Kapasitemiz çok düşmeyecektir, fiyatlar da pek değişmeyecek. Kemik müşteri kitlemiz var. Sezonu hep dolu geçiriyoruz. Bu yıl da daha dikkat ederek, mesafe kuralına uyarak işimizi yapacağız" ifadelerini kullandı.
“Tekne turlarında kapasite yarı yarıya düşürülecek”
Külür, bu yıl apart ve butik otellerin işlerinin yolunda olacağı ancak tekne turları düzenleyenlerin olumsuz etkilenebileceği görüşünde:
Tekne turlarında kapasite yarı yarıya düşürülecek. Bu önemli olacak çünkü geçmişte tam kapasite kullanılıyordu. Bu durum fiyatları biraz artırsa da, çok değişiklik olacağını düşünmüyorum.
© The Independentturkish