Dünyanın en yaşlı koronavirüs mağduru konuştu: Böyle ölmeyi hak etmedik

113 yaşındaki kadının yaşadığı İspanya’da terk edilmiş huzurevlerinde kalan yaşlılar yataklarında ölü bulunmuştu

Toplum değerlerinde bir değişim gerektiğini söyleyen yaşlı kadın, eğitim, sağlık ve araştırmaya öncelik verilmesin istiyor (The Guardian)

Koronavirüsü tamamen atlatan ve dünyanın en yaşlı insanı olduğuna inanılan Maria Branyas, yaşlı bakımında devrim çağrısı yaptı. Yaşlıların bu şekilde ölmeyi hak etmediğini söyleyen 113 yaşındaki İspanyol kadın, “Ben muhtemelen göremeyeceğim ama yeni bir dünya düzeni şart” diye konuştu.

Kovid-19, Mart sonunda Barselona'nın yaklaşık 70 mil kuzeyindeki Olot kentinde bulunan bir huzurevinin sarı boyalı koridorlarına ulaştı. Branyas işte bu huzurevinde yaşıyordu. 1918 grip salgınını, iki dünya savaşını ve İspanya İç Savaşı’nı yaşamış olan Branyas, koronavirüsü de atlattı. Ancak pandemi, yaşlı kadında derin bir iz bıraktı ve toplumun yaşlıları “vazgeçilebilir” gördüğünü ortaya koydu.

1907 doğumlu Branyas, “Bu salgın, toplumun yaşlıları unuttuğunu gösterdi” dedi ve ekledi:

O yaşlılar yaşamları boyunca savaştı. Bugünün yaşam kalitesini yaratmak için hayallerinden vazgeçti. Ve dünyadan bu şekilde ayrılmayı hak etmedi.

Koronavirüs pandemisi, finansman ve personel eksikliğine yönelik şikayetleri uzun süredir savuşturan İspanya’nın, sağlık endüstrisinin durumuyla yüzleşmesine neden oldu.

The Guardian’ın haberine göre ülkedeki yaşlılar, pandemiden önce de tuvalete gitmek veya bir bardak su içmek için uzun süre beklemek zorunda kalıyordu. Bazı huzurevleri böcek istilasıyla boğuşurken, personeller de bebek bezi ya da sabun gibi temel ihtiyaçlara erişemediklerini söylüyordu.

Más Madrid partisinden siyasetçi Pablo Gómez Perpinyà, geçen ay yerel basına konuşmuş ve huzurevlerindeki durumun salgından önce de kötü olduğunu söylemişti.

Bu, yaşlılarımızın virüsle hangi koşullarda yüzleştiğinin resmidir.

İspanya ordusunun Mart ayında huzurevlerini dezenfekte etme görevini üstlenmesiyle durum ortaya çıkmıştı. Savunma Bakanı Margarita Robles, tamamen terk edilen huzurevlerinde bazı yaşlıların yataklarında ölü bulunduğunu açıklamıştı. Bu olay dünya çapında infial yaratmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya savcıları daha sonra, aile üyeleri ve akrabaların şikayetleri üzerine huzuevleriyle ilgili 140 soruşturma başlattıklarını söylemişti.

Öte yandan yaklaşık 20 yıldır yaşadığı huzurevinden seslenen Branyas, konuyla ilgili çözüm önerilerinde bulundu.

“Huzurevlerinde yaşamayı seçen bizler, sanki toplumdan kaybolduk” diyen Branyas, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hükümetlerin bu evlerle daha fazla ilgilenmesi, finansman ve kalifiye personel sağlaması gerek. Hepsinden de önce huzurevi sakinlerine daha fazla sağlık hizmeti sunulmalı.

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU