İran, Türkiye'ye kit gönderdiği konusunda ısrarlı

İran ile Türkiye arasında koronavirüs test kiti muamması sürüyor. Tahran yönetimi Türkiye’ye test kiti gönderdiği hususunda ısrarlarını sürdürürken, Ankara iddiaları reddediyor

İran, Türkiye'ye kit gönderdiği konusunda ısrarlı / Fotoğraf: Mehrnews

İran ile Türkiye arasında koronavirüs (Kovid-19) test kiti tartışması sürüyor. 

Tartışma, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in 8 Mayıs’ta sosyal medya hesabında “Almanya ve Türkiye’ye 40 bin test kiti gönderdik” sözleriyle başladı.

Zarif, Twitter hesabında "Ataları uzun zaman önce Hindistan'a göçmüş olan Hindistan'daki Parsiler-Zerdüştler, her zaman İran'a olan sevgilerine sadık kalmışlardır. İran'a verdiğiniz Kovid-19 paketleriniz için müteşekkiriz. Ayrıca Almanya, Türkiye ve diğer ülkelere 40 bin İran yapımı gelişmiş test kiti gönderdik" paylaşımında bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AA: İran’ın Türkiye’ye test kiti gönderdiği iddiası asılsız

Geçen salı günü Anadolu Ajansı, bunun gerçek olmadığını savunan bir haberi abonelerine servis etti.

"İran'ın Türkiye'ye test kiti gönderdiği’ iddiası asılsız çıktı” başlığıyla abonelerine servis ettiği haberde İran’ın Türkiye’ye 40 bin yeni tip koronavirüs test kiti gönderdiği iddiasının yalanlandığını duyurdu.

AA, konuyla ilgili ulaştığı diplomatik kaynakların, Türkiye'ye İran'dan test kiti gelmediğini ve söz konusu bilgilerin doğru olmadığını kaydetti.

Mehrnews: Test kitleri Katar uçağı ile Türkiye’ye gitti

Bunun üzerine Mehrnews, yerli kitlerin Katar’a ait bir uçak ile Türkiye ve Almanya’ya gönderildiğini yazdı.

İran Gümrük İdaresi Sözcüsü Ruhullah Latifi, İranlı uzmanlar tarafından üretilen 20 bin koronavirüs test kitinin Almanya'ya ulaştığını duyurdu.

Türkiye’ye de 22 bin adet tanı kitinin gönderildiğini açıklayan Latifi, “Türkiye için kargo uçuş kısıtlamaları nedeniyle yerli test kitlerinden oluşan iki kargonun Qatar Airways’a ait uçakla söz konusu iki ülkeye gönderildi” dedi.

Can kaybı 7 bin sınırına dayandı

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, yaptığı açıklamada salgın nedeniyle ülke genelinde 71 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve bin 808 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu. 

Ülkede koronavirüs kaynaklı toplam can kaybının 6 bin 854'e çıktığını aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 114 bin 533 olduğunu bildirdi.

Virüse yakalananlardan 2 bin 758'inin durumunun kritik olduğunu dile getiren Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 90 bin 539'a ulaştığını belirtti.

Cihanpur, ülke genelinde şu ana kadar 643 bin 772 kişiye Kovid-19 testi yapıldığı bilgisini verdi.

Huzistan ve Kuzey Horasan eyaletlerinde vaka sayıları artıyor 

Vaka ve can kayıplarında düşüş olduğunu söyleyen Cihanpur, Huzistan ve Kuzey Horasan bölgesinde ise vaka sayılarında kaydedilen artışa dikkati çekti.

Buna göre son günlerde düşüşe geçerek 50'nin altına inen İran'daki günlük vefat sayısı yeniden 70'in üstüne çıktı. Ülkede son 8 günün en yüksek vefat sayısı kaydedilmiş oldu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU