Düşerek Dünya'ya çarpan Çin füzesi New York'u birkaç dakikayla es geçti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
5 Mayıs'ta uzaya fırlatılan insansız prototip uzay aracı Uzun Yürüyüş 5B roketi New York şehrinin 13 dakika uzağına düştü.
CNN roketin Çin'in güneyinde yer alan Hainan eyaletindeki Vençang Uzay Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldığını bildirdi.
Roket ilk uçuşunda da gizemli bir arıza yaşadıysa da planlandığı üzere Çin'e geri dönmüştü.
10 yıldır geliştirilme aşamasında olan ve alçak Dünya yörüngesine ağır yükler taşıması amaçlanan uzay aracı, yerden havalandığında 50 metreden daha uzundu ve 849 ton ağırlığa sahipti.
Genellikle bir roket fırlatıldığında, aracın okyanusa düşmeden yörünge hızına ulaşması için gereken itişin büyük kısmı ilk aşamada sağlanır. İkinci aşamaya geçildiğindeyse roketin yükü yörüngeye itilir.
Ancak söz konusu roket, Dünya atmosferinden ayrılmakta güçlük yaşadı.
The Independent'a konuşan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi'nde görevli gökbilimci Jonathan McDowell, "Uzayda bile ince bir atmosfer mevcut" diyor:
Alçak yörüngedeki nesneler saatte 29 bin km hızla hareket eder, bu nedenle çok küçük miktarda hava bile büyük bir pruva rüzgarı oluşturur. Bu durum 'yörüngede bozulmaya' sebep olur. Uydunun yörüngesi zamanla alçalır alçalır ve pruva rüzgarının daha da kuvvetlendiği yoğun atmosfere iner.
Nihayetinde, sürtünmeden kaynaklı ısının metali eritip nesnenin parçaladığı ve Dünya'ya çarpmasına neden olacak kadar hız kaybettiği noktaya varılır. Daha küçük uydular tamamen erir ve yeryüzüne hiçbir parçası varamaz.
McDowell, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda söz konusu roketin "1991'deki 39 tonluk Salyut-7'den bu yana kontrolsüz biçimde atmosfere tekrar giriş yapan en büyük cisim" olduğunu belirtiyor.
Bu kadar yüksek hızda hareket eden nesneleri takip etmek epey zorlayıcı. Roketin alçalışı süresince atmosfere potansiyel tekrar giriş alanları olarak Avustralya yakınları, ABD ve Afrika tahmin ediliyordu.
And a new prediction: between 1443 and 1555 UTC. Finally we can narrow down potential reentry areas in Australia, US, Africa pic.twitter.com/0dxRX02QfP
— Jonathan McDowell (@planet4589) May 11, 2020
Aracın nihai varış noktasına çarpmasıyla 9 milyondan biraz az nüfusa sahip New York şehri arasında sadece 13 dakikalık bir mesafe vardı.
About 13
— Jonathan McDowell (@planet4589) May 11, 2020
ABD Uzay Kuvvetleri'nin 18. Uzay Kontrol Filosu, aracın Atlas Okyanusu'na indiğini doğruladı.
Muhtemel enkazlar Fildişi Sahilleri civarında görülürken, uzay aracının atmosfere tekrar giriş rotasının doğrudan altında, ancak konumunun 2 bin 100 kilometre uzağında yer alan Mahounou köyüne 12 metre uzunluğunda bir nesnenin düştüğü bildiriliyor.
Diğer yerel haberlere göre N'guinou köyündeki bir aile evinin çatısına uzay aracının enkazından kopan 50 kilogramlık bir parça düştü. Bildirilen herhangi bir can kaybı mevcut değil.
McDowell, "Uzay endüstrisindeki çoğu kişi, Çinlilerin bu roketi doğal alçalma seyrinde indirmesini sorumsuzluk olarak görüyor" diyor.
Uzun Yürüyüş-5B, fırlatımında hata yaşanan ilk Çin roketi değil: Çin devletine ait Xinhua Haber Ajansına göre 9 Mart'ta fırlatılan Uzun Yürüyüş-3B roketinin üçüncü aşamasında arıza yaşandı.
Roketin enkazı Çin üzerine düşerken, Guam'da insanlar gökyüzünde ışıldayan enkaz görüntüleri içeren videolar yayımladı. Guam hükümeti, "nesnenin muhtemelen Çin'den yapılan planlı bir test fırlatmasıyla ilişkili olduğu" açıklamasında bulunmuştu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent