Bazı vakıf üniversiteleri geçen ay çıkan yasaya rağmen asgari ücretle akademisyen çalıştırmayı sürdürüyor

Yükseköğretim Kanunu'nda yapılan düzenleme 17 Nisan'da yürürlüğe girdi. Bazı vakıf üniversitelerinde düşük ücrete çalıştırılan akademisyenler, mayıs maaşlarında artış bekliyordu ancak çıkan kanuna rağmen maaşlar eski ücret yatırıldı

Görsel: Pixabay

Yükseköğretim Kanunu'nda nisan ayında yapılan değişiklik ile vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin ücreteri ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldı. Yasaya göre, vakıf üniversitesinde çalışan öğretim elemanlarına, aynı unvanla devlet üniversitesinde çalışanlardan daha az ücret ödenemeyecek.

Ancak çok sayıda vakıf üniversitesi, kanun çıkmasına rağmen maaşı düşük olan öğretim elemanlarının mayıs ücretlerinde değişiklik yapmadı. Maaşlarının kanuna göre yeniden düzenlenmesini bekleyen akademisyenlerin hesaplarına geçen ay aldıkları ücret yatırıldı.  

Devlette 6 bin 250 lira, vakıfta 2 bin 324 lira

Bazı vakıf üniversitelerinde, akademideki kariyerine yeni başlayan araştırma görevlilerine asgari ücret düzeyinde maaş veriliyor. Oysa, devlet üniversitesinde çalışan bir araştırma görevlisinin bir ayda eline geçen para, asgari geçim indirimiyle birlikte (AGİ) 6 bin 250 lirayı buluyor. 

Kanuna ek yapıldı

'Yüksek Öğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 17 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlarak yürürlüğe girdi. Kanunun 11. maddesinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 1983'ten beri yürürlükte olan ek 8. maddesine ek yapıldı. 17 Nisan'dan önce kanunda şu ifadeler yer alıyordu:

Vakıfca kurulacak yüksekögretim kurumlarındaki akademik organlar, devlet yükseköğretim kurumlarındaki akademik organlar gibi düzenlenir ve onların görevlerini yerine getirir. Öğretim elemanlarının nitelikleri devlet yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanlarının niteliklerinin aynıdır. Devlet yükseköğretim kurumlarında çalışmaları yasaklanmış veya disiplin yoluyla bu kurumlardan çıkarılmış kişiler, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alamazlar.

17 Nisan'daki düzenlemede, bazı vakıf üniversitelerinin öğretim elemanlarını düşük ücrete çalıştırmasının önüne geçmek için şu fıkra eklendi:

Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez. Bu fıkra kapsamında devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal ücretin hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ilişkin hükümlerin uygulandığı kadroya bağlı ödemeler dikkate alınır.

 

205 üniversitenin 74'ü vakıf

Türkiye'de şu anda 131 devlet, 74 vakıf  üniversitesi olmak üzere toplamda 205 üniversite bulunuyor. YÖK'ün 2019 yılı rakamlarına göre, 205 üniversitede toplam 166 bin 225 akademisyen görev yapıyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU