Evlatlarına ikinci kez hayat veriyorlar... Böbrek bağışlarında anneler ilk sırada

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk’in verdiği bilgiye göre Türkiye’de nakillerin yüzde 78’i akrabalardan alınan böbreklerle yapılıyor. Akrabalar içinde de ilk sırada hasta çocuklarına böbreklerini veren anneler geliyor

Hanife Atasever (solda) kızı Fatma Adıgüzel'e böbreğini bağışlamıştı / Fotoğraf: AA

Uzun süreden beri böbrek rahatsızlığı çeken şarkıcı Ferdi Tayfur’a 55 yaşındaki oğlu Timur Turanbayburt’tan alınan böbrek nakledildi.

Oğlundan aldığı böbrek ile yaşama bağlanan Ferdi Tayfur’un sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

Türkiye’de özellikle böbrek bağışları denildiğinde akrabalar ilk sırada geliyor

2019 verilerine göre Türkiye’de böbrek nakli bekleyen kişi sayısı 22 bin 388.

62 bin kişi de diyaliz tedavisi görüyor.

2019 yılında 3 bin 862 kişiye böbrek nakli yapılırken, 2020 yılında bu sayı henüz 784.

ferdi tayfur.jpg
Şarkıcı Ferdi Tayfur'a oğlundan alınan böbrek nakledildi / Fotoğraf: AA

 

Nakillerin yüzde 78’i akrabalardan alınan böbreklerle yapılıyor

Türk Vakfı Başkanı Timur Erk’in verdiği bilgiye göre 2019 yapılan 3862 böbrek naklinin yüzde 78’i birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü dereceden akrabalarından alınan böbreklerle yapılan canlı nakiller iken geri kalan yüzde 22’si kadavradan yapılan nakiller.

Erk, kadavradan yapılan nakilleri şöyle anlattı:

Beyin ölümü öldükten sonra organlar iki gün daha yaşıyor. Alınan böbreğin kime nakledileceği Organ Nakli Koordinasyon Kurulu’nun kriterlerine göre belirleniyor. Uygunluk sırasına göre nakil yapılıyor.

timurerk.jpg
Timur Erk / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Akrabalık ilişkilerinin güçlü olması da bir etken

ABD’de akrabadan yapılan nakillerin yüzde 50 seviyesinde olduğunu söylerken Türkiye’de bu oranın yüzde 78 gibi yüksek bir düzeyde olmasını şu nedenlere bağladı:

Öncelikle olarak biz de akrabalık ilişkileri daha güçlü. Özellikle anneler böbrek  nakillerinde birinci sırada. Akrabalık ilişkilerinin zayıfladığı toplumlarda bu oranlar daha düşük oluyor.

“Türkiye’de nakillerin yüzde 50’si kadavradan olmalı”

Bu ilk bakışta iyi gibi görünse de Erk asıl önemli olanın kadavradan alınan bağışların artması olduğuna dikkat çekti.

Erk, Türkiye’de de tıpkı Batı’daki gibi organ nakillerinin yüzde 50’sinin canlı nakil ise yüzde 50’sinin de kadavradan olması gerektiğini söyledi.

Bu oranın tutturulamamasındaki en önemli neden ise kadavradan yeterli derecede organ bulunamaması. Erk,gerekçesini şöyle açıkladı:

ameliyat.jpg
Türkiye, organ bağışlarında istenilen noktada değil / Fotoğraf: AA 

 

“İnsanlar beyin ölümü ile bitkisel yaşamı karıştırıyorlar”

Her 10 beyin ölümünde ancak iki aileyi bağış konusunda ikna edebiliyoruz. Bunda birinci neden insanlar beyin ölümü ile bitkisel hayata girmeyi karıştırıyor. İkinci neden ise dini kaygılar. Burada en büyük görev Diyanet’e düşüyor. İnsanlara organ vermenin dine aykırı olmadığını ikna için daha çok gayret göstermeli. İnsanlar organ bağışlama konusunda daha bonkör olmalılar.

Böbrek hastaları koronavirüste en riskli grup

Erk, koronavirüsün sadece akciğerleri etkilemediğini bağışıklık sistemini çökerttiği için en büyük risk grubunun böbrek nakli olanlar ve diyaliz hastaları olduğunu kaydederek bu kesimleri hastalığa yakalanmama konusunda çok dikkatli olmaları konusunda uyardı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU