Almanya gençlere yönelik tartışmalı "eşcinsel dönüşüm terapisi" uygulamalarını yasaklayan bir kanunu kabul etti.
Buna göre 18 yaş altındakilere "terapi" sunmayı sürdüren gruplar, bir yıl hapis ya da 30 bin euro (yaklaşık 233 bin TL) para cezasına çarptırılabilecek.
Yeni yasaya göre ayrıca, çocuklarını bu tür programlara katılmaya zorlayan ebeveynler ve veliler bakım yükümlülüklerini ihlal etmekle suçlanabilecek.
Eşcinsellik dönüşüm terapisi savunucuları, LGBT+ mensuplarının cinsel yönelimlerini psikoterapi yoluyla “iyileştirebildiklerini” ve değiştirebildiklerini iddia ediyor. LGBT + hakları yardım derneği Stonewall'a göre, Birleşik Krallık'ta (BK) Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) yanı sıra tüm büyük danışmanlık ve psikoterapi organları bu itibarsız uygulamayı kınıyor.
Almanya'nın eşcinsel Sağlık Bakanı Jens Spahn şunları söyledi:
Gençler konuşma terapilerine katılmaya zorlanıyor, dolayısıyla devletin bunların yaşanmasını istemediğinin açık işareti olan bu yasanın varlığıyla destek bulmaları çok önemli.
Eşcinsellik bir hastalık değil. Bu nedenle 'terapi' ifadesi zaten yanıltıcı.
Bununla birlikte 2013'te yasak çağrısını ilk yapan muhalefetteki Yeşiller Partisi, yeni yasanın yeterli olmadığını ve yaş sınırının 26'ya çıkarılması gerektiğini belirtti. Almanya Federal Meclisi'nin 5. büyük partisi olan Sol Parti ise yaş sınırını 27'ye çıkarmak istiyor.
Yeşiller'den parlamenterler şu ifadeleri kullandı:
Hayatı tehlikeye atan bu şarlatanlıktan sadece küçükler korunacak. Eşcinsel olduğunu açıklama deneyiminin ve birçok gencin ailelerine bağımlılıklarının gösterdiği üzere, en azından 18-26 yaş arası gençlerin benzer korumaya ihtiyacı var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Spahn yaş sınırıyla ilgili gerekçeleri açıkça belirtmedi ama Alman yasaları reşit olmayanları korumayı kolaylaştırsa da ifade ve vicdan özgürlüğü yasalarının 18 yaşından büyükler için uygulanması daha sorunlu görülüyor.
Dönüşüm terapileri Güney Amerika'nın büyük kısmında, İsviçre'de ve birçok ABD eyaletinde yasak.
Destekçileri bu yasakların, gençleri cinselliklerinden dolayı acıya, ızdıraba, tacize ve aşağılamaya maruz kalmaktan koruduğunu söylüyor.
Berlin'deki insan hakları kuruluşu Magnus Hirschfield Vakfı'na göre Almanya'da her yıl yaklaşık bin kişi dönüşüm terapisine tabi tutuluyor.
Ajanslardan da yararlanılmıştır
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent