Çin'den ABD'ye yanıt: Pompeo yalan söylüyor, ABD'nin düşmanı Pekin değil koronavirüstür

Koronavirüsün Çin’deki bir laboratuvarda üretildiğini öne süren Pompeo, "Çin insanları güvende tutabilmek için ihtiyaç duyduğumuz bilgileri paylaşmayı hala reddediyor" ifadelerini kullanmıştı

Fotoğraf: AFP

Çin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yu koronavirüs salgını üzerinden Pekin'e saldırıp yalan söylemekle suçladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, Pekin'in geçtiğimiz yılın son ayında açıklanan Kovid-19 hakkında şeffaf hareket ettiğini savundu ve ABD'li politikacıların Çin'e karşı temelsiz suçlamalar yaptığını yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"ABD'nin düşmanı Çin değil koronavirüs"

Koronavirüs (Kovid-19) salgınını Japon İmparatorluğu'nun 1941'deki Pearl Harbor saldırısına ve 11 Eylül olaylarına benzeten ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt veren sözcü, ABD'nin karşı karşıya olduğu düşmanın Çin değil virüs olduğunu belirtti.

Sözcü ayrıca, ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsün ortaya çıkışına yönelik araştırmalara verdiği desteği ifade ederek, ABD ve bazı ülkeleri konuyu siyasallaştırma ve Pekin'e saldırmak için kullanmaktan sorumlu tuttu.

Ne olmuştu?

Koronavirüsün merkez üssü haline gelen ABD'nin dışişleri bakanı Pompeo, salgının Vuhan'daki bir laboratuvarda geliştirildiğini iddia etmişti.

Pompeo, dün yaptığı açıklamada ise yüz binlerce kişinin ölümünden Çin'i suçlayarak, "Biliyorlardı. Çin dünya genelinde yüz binlerce yaşamın yitirilmesini önleyebilirdi. Çin dünyayı küresel bir ekonomik sıkıntıya sürüklenmekten kurtarabilirdi" ifadelerini kullandı.

Pompeo Pazar günü, virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden ortaya çıktığına işaret eden ‘'önemli miktarda kanıt'' olduğunu söylemiş ancak geçen hafta Perşembe günü de virüsün laboratuvardan mı vahşi hayvan pazarından mı yoksa başka bir yerden mi sızdığının bilinmediği şeklinde bir açıklama yapmıştı. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Milley de dün Pentagon'da gazetecilerin soruları üzerine, virüsün kaynağı konusunda netliğin bulunmadığını belirtmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU