Ölüm sayısı Meksika'daki Kovid-19 vaka sayısını üçe katlayan ABD'nin Başkanı Trump'a göre Meksika'nın "büyük koronavirüs sorunu" var

Donald Trump Meksika'nın koronavirüs sorunlarından bahsederken başkan kendisi olduğu için Kaliforniya'nın şanslı olduğunu söyledi

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre ABD'de 1 milyon 180 binden fazla Kovid-19 vakası görüldü (AFP)

Meksika'nın Kovid-19 vakası sayısı ABD'deki Kovid-19 kaynaklı ölü sayısının üçte biri olmasına rağmen Donald Trump, Meksika'nın "büyük koronavirüs sorunları" yaşadığını söyledi.

Meksika'yla aralarında "çok sıkı korunan" bir sınır olduğu için kendisiyle gururlanan Başkan, Meksika'daki doğrulanmış Kovid-19 vaka sayısının 23 bin 417, yani Amerika'daki toplam ölü sayısının neredeyse üçte birinden az olmasına rağmen bu açıklamada bulundu.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Meksika'ya kıyasla geçen hafta ABD'deki koronavirüs vakalarının sayısı bir milyonu geçti. Pazartesiyse yaklaşık 69 binle ABD bütün ülkeler arasında en yüksek ölü sayısına ulaştı.

ABD Başkanı kriz yönetimi konusunda eleştirilere maruz kalırken Trump suçlamaların yönünü değiştirmek amacıyla pandemi esnasında sınırların kapatılmasıyla ilgili tekrarlanan iddialarda bulundu.

Pazartesi günü Trump, Twitter'da “Ne yazık ki Meksika büyük koronavirüs problemleriyle uğraşıyor ve şunu anlayın, Kaliforniya bu insanların Güney Sınırı'ndan girmelerini istemiyor. Klasik!" dedi ve şöyle ekledi:

Başkanları olduğum için o kadar şanslılar ki... Sınır çok sıkı kontrol ediliyor ve Duvar hızla inşa ediliyor!

Trump söz konusu kararların bildirilen ilk vakalardan çok daha sonra alınmasına rağmen ABD sınırlarını kapatmasının pandeminin ABD'deki yayılımını durdurmaya yardım ettiğini iddia ediyor.

ABD ve Meksika 20 Mart'ta iki ülke arasındaki gerekli olmayan seyahatleri durdurmak için anlaşmaya varmıştı. Bu esnada ABD'de neredeyse 20 bin doğrulanmış Kovid-19 vakası bulunmaktaydı.

Aynı zamanda Başkan şubat başlarında ülkeye bazı Çin kaynaklı girişleri yasaklamasının Kovid-19'un yayılmasını engellediğini iddia ediyor.

Geçen ay CNN'ye yaptığı açıklamada Demokrat Temsiciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanın iddialarını alaya almıştı.

Pelosi "Aslında on binlerce insanın Çin'den girişine izin verildi, durum hiç de anlatıldığı gibi büyük bir an değildi. Yani eğer salgın sebebiyle değerlendirme yaptığınız için kapıyı kapatacaksanız, kapıyı kapatın o halde" demişti.

Kendi yönetimi ve ABD'li çokuluslu şirketler ABD'yi besleyen tedarik zincirleri için elzem addedilen fabrikaları pandemi sırasında çalışır durumda tutması için Meksika'ya  baskı yaparken pazartesi günü Başkan Trump bu yorumlarda bulundu.

ABD'nin Meksika büyükelçisi Christopher Landau nisanda Twitter'a şöyle yazmıştı: "Ekonominin yıkılması da sağlık tehdididir. “Her yerde risk vardır ama araba kazası geçirme korkusuyla hiçbirimiz evde kalmıyoruz."

Bu durum ABD-Meksika sınırındaki bazı fabrikalarda Kovid-19 enfeksiyonu salgınlarına yol açtı.




*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU