​Filistinli işçiler İsrail'e geri dönüyor

İsrail yönetimi, inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinde çalışan Filistinlilerin topraklarında çalışmasına izin verdiğini ancak en az bir ay süreyle İsrail’de kalmaları ve talimatlara uymaları gerektiğini duyurdu

Fotoğraf: AFP

Yaklaşık 40 bin Filistinli işçi dün İsrail’deki iş yerlerine dönmeye başladı. Filistin Çalışma Bakanlığı, iki gün boyunca, özel prosedürler dahilinde İsrail’e geri dönmesine izin verilen işçilerin isimlerini yayınladı.

Filistinli yetkililer, Ni’lin, Kalandiya, Vâdi el-Halil (Meitar), Tarqumiyah, Jaba’, Zeytune, Kalkilya, Taybe, Jalamah ve Rayhan’la sınırlı tutulan kontrol noktalarından her saat 500 işçinin girmesi ve işçilerin Ramazan Ayı sonuna kadar İsrail’de kalması şartıyla anlaşmaya vardı.

İsrail yönetimi, inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinde çalışan Filistinlilerin topraklarında çalışmasına izin verdiğini ancak en az bir ay süreyle İsrail’de kalmaları ve talimatlara uymaları gerektiğini duyurdu. Filistin Çalışma Bakanı Nasri Ebu Haşiş dün yaptığı açıklamada, sağlanan kolaylıklar ve koruyucu tedbirler doğrultusunda 14 bin 500 Filistinli işçinin birkaç seferde Batı Şeria’dan ayrılarak iş yerlerine gittiğini bildirdi.

İsrail makamlarının işçilerin çalışma yerlerine dönmesine izin verme kararı, koronavirüs salgını endişesiyle ilan edilen çalışma yasağından haftalar sonra geldi. Yetkililer, koronavirüs salgınının katlanarak artmasına sebep olacağı endişesiyle geçen ayın başında kutlanan Yahudi bayramında evlerine dönen işçilerin İsrail’e geri dönmelerine izin vermemişti.

Sınır yetkililerine göre Filistin’in yönetiminin koronavirüsle mücadele için aldığı koruyucu önlemlerde Filistinli işçiler bir önceki aşamanın merkezindeydi. Filistinli işçiler, toplu bir şekilde dönmelerinden önce dahi vaka sayısının dikkate değer bir biçimde artmasına neden olmuştu.

Başta inşaat sektörü olmak üzere İsrail’de çeşitli alanlarda 130 binden fazla işçi çalışıyor. İşçiler, Filistin idaresine ve piyasasına artı bir değer katıyor. İşçilere ödenen maaşın aylık toplamı, İsrailli yetkililerin çalışanlarına ödediğinden daha fazla bir meblağ tutuyor.

Filistin Parasal Otoritesi (PMA), resmi çalışma izniyle yerleşim bölgelerinde ve Yeşil Hat içinde çalışan Filistinli işçilerin maaşlarının aylık toplamının 800 milyon şekel (230 milyon dolar) olduğunu tahmin ederken tüm işçilerin maaş ortalaması toplamının yıllık 9 milyar şekel (2,5 milyar dolar) tuttuğunu belirtiyor. İsrail yönetiminin kendi çalışanına ödedi maaş tutarı aylık olarak yaklaşık 560 milyon şekel (160 milyar dolar) tutuyor.

İşçilerin İsrail’e girmesine izin verme adımı, İsrail yönetiminin ekonomik çarkı yeniden döndürmeyi amaçlayan geniş kapsamlı adımları doğrultusunda geldi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU