ABD'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri nadir görülen şekilde fikir birliğine vararak ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin senatörlere hızlı koronavirüs taraması testi yapılması önerisini reddetti.
ABD'de koronavirüs pandemisi nedeniyle Kongre'nin çalışmalarına ara verilmesi sonrası çoğu riskli yaş grubundaki 100 senatör pazartesi günü Washington'a dönecek.
Kongre üyeleriyse testlerde önceliğin halka verilmesi gerektiğini söyleyerek Trump yönetiminin önerisini kabul etmedi.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Demokrat Nancy Pelosi ve ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell yaptıkları ortak açıklamada öneri nedeniyle "minnettar olduklarını" ancak "saygıyla reddettiklerini" söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Açıklamada "Kongre, kaynakların en iyisini en hızlıca yapabilecek önce cephedeki tesislere aktarılmasının sürdürülmesini istiyor" dendi.
Trump yönetimi cuma günü koronavirüs vakalarını hızlıca teşhis edebilen taşınabilir cihazları Senato'ya gönderebileceğini duyurmuştu.
Ancak McConnell ve Pelosi "daha hızlı teknolojiler daha yaygın şekilde kullanılana kadar" halihazırda uygulanan test protokollerini uygulamaya devam edeceklerini bildirdi.
Trump Twitter'dan paylaştığı mesajında "Pazartesi başkente dönecek senatörler için muazzam koronavirüs testi kapasitesi olduğunu" söylemişti.
Ancak Pelosi, Kongre üyelerinin tedavisini üstlenen doktorların önerisi doğrultusunda Temsilciler Meclisi'ndeki 435 üyenin bir hafta daha Washington'a dönmeyeceğini açıkladı.
Önerisinin reddedilmesine itiraz eden Trump ise Twitter'dan Pelosi'ye yüklenerek şu ifadeleri kullandı:
"Siyasi gerekçeler dışında bunu reddetmenin bir nedeni yok. Çok fazla testimiz var. Belki de orada yeni bir doktora ihtiyacınız var. Çılgın Nacy bunu çalışmamak için bir bahane olarak kullanacak."
No reason to turn it down, except politics. We have plenty of testing. Maybe you need a new Doctor over there. Crazy Nancy will use it as an excuse not to show up to work! https://t.co/NucH4dbKBL
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) May 2, 2020
ABD koronavirüs pandemisinden en fazla etkilenen ülke konumunda.
Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre ülkede 1,1 milyondan fazla Kovid-19 vakası kayda geçti. 66 binden fazla kişiyse hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi.
Independent Türkçe, AFP