Yeni koronavirüs salgınının hızının düşmeyebaşlaması ile birlikte gözler Ramazan Bayramı sonrasına çevridi. Bayramın ardından normalleşme çalışmaları kapsamında yeni önlemler alınması bekleniyor.
Hürriyet Gazetesi’nden Nuray Babacan’ın haberine göre önlemler arasında en dikkat çekici olanı ise vaka sayısını sıfıra indiren illerin korunması için ‘tersine karantina’ uygulaması.
Bayram sonrasına kadar vaka sayısını sıfıra indiren iller özel olarak değerlendirilerek, sosyal hayatın yeniden başlatılması ve işyerlerinin açılması söz konusu olabilecek.
Bu illerin ancak kendileriyle benzer verilere sahip komşu illerle iletişime geçebileceği veya sadece il sınırları içerisinde kısıtlamaların kaldırılacağı, şehirlerarası hareketliliğe ise izin verilmeyeceği belirtildi.
Böylece vaka görülmeyen illerin diğerlerinden korunarak, “tersine karantina” uygulanabileceği kaydedildi.
15 ilde uygulanabilir
Şu an itibariyle yeni vaka görülmeyen Gümüşhane, Bartın, Burdur, Tunceli’nin de aralarında olduğu 15 ilin bu kapsamda olduğu belirtildi.
Halk sağlığı uzmanlarından oluşan ekip gevşeme politikalarını belirleyecek
Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığı uzmanlarından oluşturduğu ekibin salgının yönetimi üzerinde de çalıştığı öğrenildi.
Kapalı mekanlardaki ana kurallar, maske zorunluluğu olacak yerler, açılacak işyerleri ve bu işyerlerinde uygulaması zorunlu kuralların hepsi, bu ekip tarafından belirlenerek duyurulacak.
Normalleşmede kilit tarih 5 Haziran
Hürriyet’in haberinde çok merak edilen normalleşmenin ne zaman başlayacağına dair da iddia var.
Habere göre uzmanlar, “Vaka sayıları bayramın etkisiyle yükselirse önlemler arttırılabilir. Ancak bayramda artış kaydedilmezse normalleşmeden söz edilebilir” dedi.
Bu nedenle Ramazan Bayramı sonrası 5 Haziran rakamlarının, tedbirlerin gevşetilip gevşetilmeyeceği konusunda kilit öneme sahip olduğu belirtiliyor.
Bayramda da sokağa çıkma yasağı gündemde
Normalleşme süreci konusunda bakanlıklar arasında yapılan toplantılarda, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’nun belirlediği çerçevede yapılacak hazırlıklar planlanıyor.
Yapılan değerlendirmelere göre vaka sayısı önümüzdeki haftalarda binli rakamlara düşebilir, buna bağlı olarak yeni önlemler alınarak bazı kurallarda gevşemeye gidilebilir.
Ancak bunda, 10 Nisan’da sokağa çıkma yasağının duyurulmasında olduğu gibi bayram günlerinde kurallara ne kadar uyulacağı belirleyici olacak.
19 Mayıs ve Ramazan Bayramı dönemlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği, bunların da blok halinde değil kısa sürelerde olabileceği öne sürülüyor.
Yeni kriter günde bin vaka
Yapılan değerlendirmelerde, bayramdan önceki vaka sayısı ile bayramdan sonraki vaka sayısının kıyaslanmasının çok önemli olduğunu belirten yetkililer, şöyle konuştu:
Eğer 24 Mayıs rakamları, bayram sonrası haziranın ilk haftasının rakamları aynı veya çok az fark olursa, o zaman normalleşmeden söz edilebilir. Vaka sayısının binli rakamlarda veya altında olması çok önemli. Eğer bayramın etkisiyle üstüne çıkarsa, farklı önlemlerin alınması gerekebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün dikkat çektiği 2. dalgaya hazırlık
Uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de uyardığı “ikinci dalga” salgına hazırlıkların yapıldığını dile getirirken, ikinci dalganın “kendi içimizde ve sonbaharda” yaşanma olasılığının yüksek olduğunu belirtiliyorlar.
Bu nedenle, pik noktayı görmemiş ama halen salgının sürdüğü Anadolu kentlerinin bu açıdan risk oluşturduğu, gevşetme ve yeni önlemler alınırken bunlara dikkat edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Yapılacak düzenlemelerin, her il veya her bölgeye ayrı uygulanması öneriliyor.
Independent Türkçe, Hürriyet