Fas'ta kadın örgütleri, karantina döneminde kadına yönelik şiddetin arttığını belirterek, bu dönemde aile içi şiddeti önleme merkezlerine gelen çağrı sayısının ve şiddet mağduru kadınlara yönelik rehberlik hizmetinin iki katına çıktığını belirtti.
Kadın dernekleri, aile içerisinde yaşanan tartışmaları, birçok aile reisinin karantina yüzünden işini kaybetmesine ve bunun bir sonucu olarak maddi koşulların aile bireyleri arasındaki ilişkiyi kötü yönde etkilemesine dayandırdı. Dernekler, bu durumun yol açtığı sıkıntının çoğunu kadınların çektiğini açıklarken, kadınların hem çocuklarıyla online dersleri takip etmek hem de evin günlük işleri ile uğraşmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Bu da kadınlar üzerinde fazladan bir psikolojik baskı oluşturuyor.
Sağlık sektöründe bazı kadın hemşirelerin eşleri, kendilerine koronavirüs (Kovid-19) bulaşır korkusuyla eşlerinin çalışmaya devam etmesini istemiyor. Bu da birçok hemşirenin boşanmasına sebep oldu. Diğer kadınlar ise ayrılma korkusuyla yaşamaya devam ediyor. Bu da işlerini yaparken karşı karşıya kaldıkları tehlikeli koşullar yüzünden çektikleri günlük sıkıntıları ikiye katlıyor.
Birleşmiş Milletler (BM), geçtiğimiz günlerde koronavirüs salgınının kadın ve kız çocukları üzerindeki etkileri konusunda uyarıda bulunmuş ve Fas'taki kadınların sağlık personelinin yüzde 57'sini, sağlık yardımcılarının yüzde 66'sını ve sosyal sektörde kamu hizmeti çalışanlarının yüzde 64'ünü oluşturduğunu belirtmişti.
Fas Ulusal Kadınlar Birliği (UNFM), kadınların bu krizi aşmalarına yardımcı olabilmek adına Aile, Dayanışma, Eşitlik ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı ile ortaklaşa ‘Hepimiz seninleyiz' adlı bir dinleme, destek ve rehberlik platformu kurdu.
Platform, karantina döneminin başlangıcından bu yana, gün boyu şiddet mağduru kadın ve kızlara, “8350” doğrudan telefon hattı aracılığıyla ya da şiddet mağdurlarına yardım edebilmek için telefon konumunun belirlenmesine ve ilgili kurumlara yönlendirmesini sağlayan mobil bir uygulama ile destek vermeye başladı. Aynı zamanda söz konusu platform, kadınların karşılaştıkları zor maddi koşullarla mücadele etmelerine ve bu zorlukların üstesinden gelebilmeleri için bilgi ve tavsiyeler almasını sağlıyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.