İstanbul Tabip Odası: Yanlış politikaların ve organizasyon bozukluklarının bedelini sağlık çalışanları ödemeye devam ediyor

Kurumun açıklamasında “Bütün klinik bulguları uymasına ve Kovid-19 olarak kabul edilip, tedavi görmelerine rağmen PCR testi pozitif çıkmayan hastalara ve ölümlere Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca’nın açıklamalarında yer verilmiyor” ifadeleri kullanıldı

Fotoğraf: Reuters

İstanbul Tabip Odası, İstanbul’daki sağlık kurumlarında 13-19 Nisan haftasında Kovid-19 salgınında yaşananlara ilişkin sahadaki sağlık çalışanlarından topladığı bazı bilgi ve gözlemleri paylaştı.

Kurumun internet sitesinden yayınlanan 13-19 Nisan Haftası Raporu'nda, 11-12 Nisan günleri uygulanan iki günlük sokağa çıkma yasağı sonrasında İstanbul sokaklarının önceki günlere göre daha canlı olduğu savunulurken, hastanelere Kovid-19 nedeniyle yatan ya da hastanelerden çıkan hasta sayısının 10 bini aştığı belirtildi. 

İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Hastaneler, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük gayretleriyle ilk haftalarda yaşanan büyük kaosa göre genel olarak daha organize olmakla birlikte ciddi sorunlar devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

"9 hekim hayatını kaybetti"

Aralarında geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu ve Nişanca Aile Sağlığı Merkezi (ASM) aile hekimi Dr. Yavuz Kalaycı ile birlikte salgının başlamasından bu yana İstanbul’da hayatını kaybeden hekim sayısının 9'a yükseldiği belirtildi.

"Bazı hastanelerde özellikle asistanlar hala daha aralıksız 36 saat çalıştırılıyor"

Sağlık kuruluşlarında maske, önlük, eldiven gibi koruyucu donanımların ilk haftalara göre azalmakla birlikte devam ettiği, bazı hastanelerde özellikle asistanların aralıksız 36 saat çalıştırıldıkları ileri sürüldü.

"İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 2 bine yaklaştı"

"Pandemi mücadelesinin en ön saflarında yer alan hekimler, sağlık çalışanları için testler, filyasyon çalışmaları düzenli ve yeterli ölçüde yapılmıyor; İstanbul’da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısı 2 bine yaklaştı" denilirken, sahada filyasyon çalışmalarını yürüten İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve rutin faaliyetlerini yürüten ASM çalışanları arasında da enfekte sağlık çalışanı sayısında artışın sürdüğü ifade edildi.

"Vatandaş mağdur oluyor"

"Kovid-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar giderek büyüyor, bu hastalar hizmet alacak sağlık kurumu bulmakta zorlanıyorlar" ifadesini kullanan İstanbul Tabip Odası, toplu bulunulan mekanlarda maske takma zorunluluğu getirilip maske satışı yasaklanmasına ve maskelerin eczanelerden temin edileceği duyurulmasına rağmen yeterli ve düzenli dağıtım yapılamayarak, vatandaşların mağdur edildiğini öne sürdü.

"DSÖ'nün önerdiği kodlama sistemine uyulmuyor"

İstanbul Tabip Odası'nın paylaşımında şu ifadeler de yer buldu:

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önerdiği kodlama sistemine uyulmuyor, bütün klinik bulguları uymasına ve Kovid-19 olarak kabul edilip, tedavi görmelerine rağmen PCR testi pozitif çıkmayan hastalara ve ölümlere Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamalarında yer verilmiyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün 13 Nisan tarihli yazısıyla hastanelerde müdürlükten izin alınmadan Kovid-19'la ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasaklamasına ilişkin "Yorumsuzdur" değerlendirmesi yapan kurum, paylaşımını "Özetle; Covid-19 pandemisinin altıncı haftasında da İstanbul’daki sağlık kurumlarında ciddi sıkıntılar yaşanmaya; yanlış politikaların ve organizasyon bozukluklarının bedelini hekimler, sağlık çalışanları ödemeye devam ediyor. Kamuoyuna duyururuz" ifadeleriyle noktaladı.

 

Independent Türkçe

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU