Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Suriyeli doktor Şamaa'nın hikayesi: Yüksek maaşlı işini bırakıp ailesinin yanına dönmüş ve Türkiye'de çalışmaya başlamıştı

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Suriyeli doktor Şamaa ailesi için İstanbul’da kalıyordu

Kovid-19 teşhisiyle tedavi gören Doktor Şamaa dahiliye uzmanıydı / Fotoğraf: Independent Türkçe

Suriyeli doktor Muhammed Şamaa, 2011’de başlayan iç savaşın ardından yurt dışına çıkan milyonlarca Suriyeliden biriydi. 

45 yaşındaki doktorun annesi İstanbul’da kalırken o da çalışmak için Katar’a gitti.

Oldukça yüksek bir maaşa Katar’da çalışmaya başlayan Şamaa, ailesinin İstanbul’u sevmesi ve buradan ayrılmak istememesi nedeniyle 2 yıl önce Türkiye’ye döndü.

İstanbul’da bir Göçmen Sağlığı Merkezi'nde çalışmaya başlayan Şamaa’ya yeni tip koronavirüs (Kovid-19) şüphesiyle müracaat eden insanlar da vardı.

Gelenlerin ilk tetkiklerini yapan Şamaa, durumu kritik olanları teşekküllü hastanelere yönlendiriyordu.

En sonunda o da Kovid-19’a yakalandı. 

14 gün boyunca hastanede yatan Şamaa hastalığa yenilerek hayatını kaybetti.

Dahiliye Doktoru Şamaa’nın 11 aylık bir kız çocuğu var.

400 Suriyeli doktor ve sağlık personeli: Virüsle mücadelede gönüllü olarak Türkiye'nin yanında görev almaya hazırız

Suriyelilerin kurduğu 48 dernekten oluşan Suriye Dernekler Platformu’nun başkanı Mehdi Davut da Türkiye’de yaşayan tıp doktorlarından biri.

Şamaa’nın hastalığa yakalanan tek Suriyeli doktor olmadığını söyleyen Davut, birçok arkadaşının enfekte olduğunu ve tedavi altına alındığını belirtti. 

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesine katkı vermek için 400 Suriyeli doktor ve yardımcı sağlık personelinin kendilerine ulaştığını ve gönüllü görev almak istediğini kaydeden Davut, “Kendi aramızda organize olduk ve gönüllü listesini ilgili makamlara ilettik. Eğer bize görev düşerse kaçınmayacağız” diye konuştu.

 

mehdi d..jpeg
Suriye Dernekler Platformu Başkanı Mehdi Davut / Fotoğraf: Independent Türkçe


İstanbul’da “Aile Sağlığı Merkezi” gibi hizmet veren 38 Göçmen Sağlığı Merkezi bulunuyor. Şehirdeki Suriyeli sağlık personelinin çoğu buralarda görev yapıyor.

Davut, Suriyeli sığınmacılar arasında koronavirüsün çok yaygın görülmediğini ve Suriye’deki kamplarda bulunan yüzbinlerce iç mülteciye yönelik çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi.

Suriye'deki kamplarda henüz hastalığa rastlanmadı

Şimdiye kadar Suriye’deki kamplarda teşhis edilmiş bir Kovid-19 vakasının bulunmadığını belirten Davut, 50 doktorun Suriye’ye gönderileceğini ve 1 ay boyunca kamplarda tarama yapılacağını ifade etti. Davut, 1 ay sonra 100 doktorun daha Suriye’deki kamplara gönderileceğini söyledi.

Suriyeli sivil toplum örgütlerinin kayıtlarına göre Türkiye’de 650 Suriyeli doktor, bin 200 de diş hekimi var. Yardımcı sağlık personelinin sayısı ise daha fazla. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU