ABD’den Irak’taki yeni hükümet çalışmalarına yorum: Halk gerçek reform ve güvenilir lider istiyor

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Irak'ta kurulacak yeni hükümetin Irak'ın çıkarlarını ve halkının ihtiyaçlarını ön plana koymasını umuyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Irak'taki son gelişmelere ilişkin yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD olarak Irak'ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele edebilecek, ekonomik krizi aşabilecek ve ülkedeki silahları devlet kontrolüne alabilecek bir hükümet beklediklerini belirtti.

Ülkedeki Sünni, Şii ve Kürt liderlerin yeni bir hükümet kurulması konusunda ortak bir noktada buluşmuş gibi gözüktüğünü belirten Pompeo, "Irak'ta kurulacak yeni hükümetin Irak'ın çıkarlarını ve halkının ihtiyaçlarını ön plana koymasını umuyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Talepler şiddet ve baskı olmadan ele alınmalı”

Irak halkının yanında olduklarını belirten Pompeo ayrıca, "Irak halkı gerçek bir reform ve güvenilir liderler talep ediyor. Bu talepler şiddet veya baskı olmadan ele alınmayı hak ediyor. Biz de Irak halkının yanında duruyor, yolsuzluk ve terörden uzak, egemen, müreffeh bir Irak arayışında olduğumuzu vurguluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

30 gün içerisinde hükümeti kurması gerekiyor

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Adnan ez-Zurfi’nin hükümeti kurma görevini iade etmesi üzerine, siyasi partilerin üzerinde anlaştığı Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa el-Kazimi'yi 9 Nisan’da hükümeti kurma görevini vermişti.

Irak Anayasası'na göre Mustafa el-Kazimi'nin 30 gün içinde hükümeti kurması gerekiyor.

Kazimi, 2003 öncesi yıllarda Irak’ın dışında Saddam Hüseyin rejimine karşı yürütülen muhalefetin safında yer almıştı.

2003 sonrası geldiği Irak’ta bazı gazetelerde yazarlık ve başyazarlık yapan Kazimi, Saddam Hüseyin dönemine ait işlenen insanlık suçları araştırmak için Irak’ın Hafızası Kuruluşu’nun da başkanlığını yürütmüştü.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU