"Uzaktan eğitimde Zoom kullanan öğretmenlerden 58,5 dolar kesildi" iddiası: Yüzbinlerce öğrenci ve öğretmenin bilgileri tehlikede mi?

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin ardından, öğrencileriyle ‘Zoom’ programı üzerinden ders işleyen öğretmenlerin hesaplarından 58,5 dolar para kesildi

Fotoğraf: Unsplash

Sözcü Gazetesi’nde yer alan habere göre, salgın nedeniyle başlatılan online eğitim-öğretim için kullanılan Zoom programı, bazı öğretmenlerin hesabında ücretlendirildi. 

İddiaya göre İzmir, Yalova, Muğla gibi illerde online eğitim veren öğretmenlerin bazılarından, daha önce ücretsiz olduğu belirtilen Zoom’da ders anlattıktan sonra 58,5 dolar kesildi. 

Hesaplarından para kesildiğini, banka bildirimiyle öğrenen öğretmenler durumu yöneticilerine bildirdi.

Öğretmenler, 20’den fazla ülkenin okullarında kullanılan bu program dışında başka hiçbir online temaslarının olmadığını söylerken, bilgilerin üçüncü tarafların eline geçmiş olabileceği en çok konuşulan iddialar arasında. 

Bakan “acil” toplantıya çağırdı

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre söz konusu iddiaların ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bu sabah 81 il milli eğitim müdürünü acil toplantıya çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlığın, Zoom programının sahibi şirketle bir anlaşması olmadığı gibi bir talimatı da bulunmadığının altı çizilirken, (Eğitim Bilişim Ağı) EBA dışındaki programlara öğretmenleri zorlayan eğitim yöneticilerinin takibe alınacağı öğrenildi.

Sorumlular hakkında MEB’in soruşturma açması ve Bakan Selçuk’un toplantısı sonrası öğrenci ve öğretmen güvenliği için uygulama üzerinden canlı ders anlatımına yasak getirilmesi gündemde olabilir. 

Türk Ceza Kanunu'na göre suç

Öğrencilerin çoğu reşit olmadığı için kişisel verilerin işlenebilmesi için 6698 sayılı Kanunun 10. maddesine uygun olarak bilgilendirme yapılıp Kanun da belirtilen diğer işleme şartları yoksa velilerin açık rızasının alınması zorunluluğu bulunuyor. Zoom programının kullanımı yasak değil.

Ancak, MEB’in kullanılması yönünde resmi talimatı olmadığı ve sistem yöneticisi olarak da programa girip öğrencileri davet eden öğretmenler göründüğü için bir öğrencinin kişisel verisinin sızması durumunda yasal sorumluluk, sisteme giren ve dersi veren öğretmenin üzerine kalıyor.

Uzaktan eğitim platformlarında, öğrencilerin ad ve soyadları gibi kişisel verilerin ve ses ve görüntü gibi biyometrik veri niteliğinde olan özel nitelikli kişisel verilerin işleniyor. 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun beşinci maddesinde kişisel verilerin işlenme şartları, altıncı maddesinde ise biyometrik verilerinin dahil olduğu özel nitelikli kişisel verilerin işlenebilme şartları belirleniyor.

New York da yasaklamayı planlıyor

Uzaktan eğitim amacıyla kullanılan yazılımların bir çoğunun bulut hizmeti aracılığıyla hizmet veriyor ve veri merkezlerinin çoğunlukla yurt dışında bulunuyor. Bu da kişisel verilerin korunmasında öngörülemeyen ihlallere sebebiyet verebiliyor. 

New York Başsavcısı Letitia James, geçen hafta yaptığı açıklamada üçüncü bir tarafın, kullanıcıların kameralarına gizlice sızabileceğini, Facebook ile veri paylaşabileceğini söylemişti.

ABD’de daha önce de bazı öğrencilerin davet edilmedikleri online derse girdikleri, konuşmadaki çocukların görüntülerini başka görüntülerle değiştirdiği ve buna “Zoom bombalaması” adını verdikleri raporlanmıştı.  

New York City Eğitim Bakanlığı Departmanı, Zoom platformundan hesap alma ve kayıt sürecinde güvenlik ve gizlilik ihlalleri olduğunu söyleyerek Microsoft ürünlerine en kısa sürede geçilmesi gerektiği ifade etmişti.

Zoom ise tüm bu iddiaları redderek “Kullanıcılarımızın gizliliğini, güvenliğini ve güvenini inanılmaz ölçüde ciddiye alıyoruz. Eğitim için bağlanan kullanıcılarımız için bazı özellikleri yeniledik ve öğretmenlerin içerik paylaşabilecek tek taraf olmasını sağladık” ifadelerini kullanmıştı. Zoom yönetimi, Whatsapp’ta da kullanılan “uçtan uca şifreleme” yöntemlerini geliştirdiklerini açıklamıştı. 

2011’de Çin kökenli Amerikan iş insanı Eric Yuan tarafından kurulan Zoom’un aralıkta 10 milyona ulaşan günlük kullanıcı sayısı, mayısta 200 milyona çıktı. Bunun içerisinde 20 ülkede 90 binden fazla okul da bulunuyor. 


Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU