Tunus bin “terörist”i ülkeye geri aldı

İngiltere’de ülkeye geri dönmek isteyen IŞİD şüphelileriyle ilgili tartışmalar devam ederken, bin Tunuslu “cihatçı şüpheli” ülkesine geri döndü

Fotoğraf: Richard Hall - The Independent

Savaşmak için Tunus’tan çıkıp çatışma bölgelerine giden ve 2011’den bu yana ülkeye dönenlerin sayısı bini buldu.

Ulusal Terörle Mücadele Komisyonu Başkanı Muhtar bin Nasr’ın Mozaik FM radyosuna yaptığı açıklamada bu kişilerin “cihatçı şüpheliler” olduğu belirtildi.

Tunus ülkeye geri dönen veya dönmek isteyen ‘teröristlere’ yönelik çözümler üretmeye çalışıyor ancak ülkenin tüm cezaevleri hali hazırda hüküm yemiş teröristlerle dolu.

Geçmişte, Tunus Başkanı Beji Caid Essebsi ülkesine geri dönen cihatçıları affetme fikrini öne atmış ancak sert bir tepkiyle karşılanmıştı.

Ancak bu ay başında “aşırı tehlikeli dört terörist”in Tunus’a dönmesiyle güvenlik görevlileri Essebsi’nin politikalarını uygulamak zorunda kaldı.

Tunus Ulusal Terörle Mücadele Başkan Vekili Hakim Naila el Fakih pazartesi günü parlamentoya yaptığı konuşmada, şüpheli teröristleri ülkeye geri getirmenin “uluslararası bir yükümlülük ve Tunus anayasasının tüm Tunuslulara kendi ülkelerinde yaşama hakkı tanıması” olduğunu söyledi.

2011’de halk diktatör Zine el Abidin bin Ali’ devirmeyi başararak demokrasiye geçiş yapmıştı.

Ancak Arap Baharı’nın tek başarı hikayesi olarak görülen Tunus, dünyada kişi başı en fazla cihatçının desteklendiği ülke konumunda.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre ülkesini terk ederek Suriye, Irak ve Libya gibi ülkelerdeki IŞİD ve El Kaide gruplarına katılan Tunuslu sayısı 5 bin 500.

Tunus devriminin beraberinde ekonomik bir değişim getirmediği ve haliyle de cihatçıların yeni ve fakirleşmiş bu ülkeden kolaylıkla savaşçı çekebildiği düşünülüyor.

Öte yandan, İngiltere ve Avrupalı ülkeler yurtdışında IŞİD üyeliği şüphesi bulunan vatandaşları ile ilgili ne yapmak istediğine henüz karar veremedi.

2014’te halifeliğini ilan eden IŞİD’e katılmak için binlerce Avrupalı yollara düşmüştü.

O zamanlar iki ülkeye uzanan binlerce kilometrelik sınırlara sahip grup son birkaç aydır çok fazla toprak kaybederek, doğu Suriye’de küçük bir alana sıkıştı.

800’den fazla Avrupalının şu anda kuzey Suriye’de gözaltında tutulduğu biliniyor. Ancak vatandaşı oldukları ülkeler güvenlik tehdidi oluşturabilecekleri gerekçesiyle bu kişileri geri almak istemiyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IŞİD’e katılmak için Suriye’ye kaçan 19 yaşındaki Londra'lı kız öğrenci Şamima Begüm The Times’a geçen hafta verdiği bir röportajda ülkesine dönmek istediğini söylemişti.

Begüm’ün açıklaması IŞİD şüphelilerinin vatandaşı oldukları ülkelere geri dönüp dönmemesi tartışmalarını yeniden gündeme taşımıştı.  

İngiltere Güvenlik Bakanı Ben Wallace konuyla ilgili Sky News’a yaptığı açıklamada, Begüm’ün terörle mücadele polisi tarafından sorgulanacağını ve eğer ceza gerektiren herhangi bir suça ilişkin bir kanıt varsa yargılanacağını söylemişti.

İngiltere istihbarat birimlerine göre, yaklaşık 900 İngiliz vatandaşı Suriye’ye gitti. Yaklaşık yüzde 40’ı geri dönen ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavi gören şüphelilerin çok azı yargılandı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU