Bernie Sanders ve Ocasio-Cortez’den ABD yönetimine çağrı: Kovid-19'un darbe vurduğu İran'a yaptırımları kaldırın

3 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği İran'da enfeksiyonlu hasta sayısı 47 bini geçti

İran şu ana dek dünya genelinde koronavirüste en çok kayıp veren 6. ülke oldu (Reuters)

Bernie Sanders ve Alexandria Ocasio-Cortez, koronavirüsün vurduğu ve 3 binden fazla İranlının yaşamını yitirdiği ülkeye uygulanan ağır ABD yaptırımlarının hafifletilmesi çağrısında başı çekiyor.

İçlerinde Kongre üyesi İlhan Ömer, Ocasio-Cortez ve Sanders'ın da bulunduğu 40'a yakın siyasetçinin imzaladığı açık mektupta, Trump yönetimi durumu çok daha kötüleştirmek yerine insani yardım aracılığıyla müdahil olmaya davet ediliyor.

Washington, söz konusu çağrıdan bir haftadan az bir zaman önce Tahran'a yeni yaptırımlar uygulayarak İran Devrim Muhafızları Ordusu'yla bağlantılı olduğu iddia edilen kişi ve kurumları hedef almıştı.

Mektupta şu ifadeler yer alıyor:

İran halkının yardıma ihtiyaç duyduğu bir zamanda yeni yaptırımlar uygulamayı sürdürmek yerine, bu küresel halk sağlığı acil durumunda virüse karşı daha iyi mücadele verebilmelerini sağlamak için İran halkına insani bir jest olarak, İran üzerindeki yaptırımları büyük ölçüde askıya almanız yönünde çağrıda bulunuyoruz.

ABD'yi, diğer birçok ülkenin gerçekleştirdiği gibi, İranlıların koronavirüse karşı verdiği mücadeleyi desteklemek amacıyla yardımların doğrudan İran halkına ulaşmasını sağlayacak bir yol bulmaya teşvik ediyoruz. Her iki adımın da geçmişte örnekleri mevcut: Bam yakınlarında 2003'te gerçekleşen ölümcül deprem sonrasında George W. Bush yönetimi yaptırımları hafifleterek İran'a yardım ulaştırmıştı."

Virüsten en çok etkilenen ülkelerden biri olan İran, aynı zamanda en az mücadele verebilen ülkeler arasında yer alıyor. Bu ülkede enfekte insan sayısı 47 bini aşarken, 3 bin 36 kişi de kişi yaşamını yitirdi.

İran liderliği, 2018'de Donald Trump'ın ABD'yi çok taraflı İran Nükleer Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekmesinden sonra bu ülke tarafından uygulanan yaptırımların neden olduğu ekonomik hasarın, mevcut krizle başa çıkma gücünü zayıflattığını belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo mart ayı başlarında yaptığı açıklamada, iki ülke arasında doğrudan diplomatik ilişki bulunmaması sebebiyle İsviçreli yetkililer aracılığıyla ilettiği bir mesajla ülkesinin İran'a yardım önerisinde bulunduğunu ifade etmişti.

Pompeo salı günüyse yaptırımların hafifletilmesinin ihtimal dahilinde olduğu izlenimi verdi. Dışişleri Bakanlığı muhabirlerine demeç veren Pompeo, insani ve tıbbi malzemelerin yaptırımların dışında tutulduğunu söyledi.

Pompeo, ABD'nin yaptırımların hafifletilmesine dair takındığı ve firmaları İran'la insani malzeme ticareti yapmaktan alıkoyması muhtemel tutumun ileride yeniden değerlendirilme ihtimaline dair bir soruya, "Tüm politikalarımızı sürekli gözden geçiriyoruz. Dolayısıyla, bunu tekrar düşünür müyüz, elbette" yanıtını verdi.

Pompeo, "ABD bunun insani bir zorluk, insani bir kriz olduğunun farkında. Bu ülkelerdeki halklara insani desteğin sağlanmasına son derece gayret gösteriyoruz. Bu ülkelerdeki insanları genelde kendi liderlerinden daha çok önemsiyoruz" diye ekledi.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU