Hasta sayısının yüksek olmasına rağmen diğer ülkelere oranla daha düşük ölüm oranı ile dikkat çeken Almanya’nın koronavirüse karşı hazırlanmaya yıllar önce başladığı ortaya çıktı.
Hazırlıklar Robert Koch Enstitüsü ile çok sayıda bilim kurulunun ortak çalışması sonrası ortaya çıkan 10.12.2012 tarihli raporun Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Alman Meclisi'ne sunulmasıyla başladı.
SARS ve H5N1'den ağır sonuçlar doğuracak
SARS-koronavirüsün mutasyona uğrayacağını 8 yıl önce öngören Alman bilim insanları, raporda neredeyse bugün meydana gelen salgına tıpa tıp uyan senaryolar aktarıldı.
Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre, “Risk Analizi ve Halkı Koruma” başlıklı raporu, Robert Koch Enstitüsü başkanlığında Alman İnşaat ve Yerleşim Planı Müsteşarlığı, Halkı Koruma ve Doğal Felaketlere Yardım Müsteşarlığı, güvenlik ve bilgilendirme bölümüne bakan müsteşarlık, tarım ve beslenmeyle ilgili müsteşarlık, Teknik Yardım Ulaştırma Birimi Başkanlığı, Özel Komando Birlikleri, Alman Ordusu uzmanları ve Paul Ehrlich Enstitüsü ile birlikte hazırladı.
'Güneydoğu Asya'da hayvan pazarında çıkacak'
Hazırlık önerileri, iyi-kötü durum senaryolarını da içeren raporda virüsün 2003 yılındaki SARS CoV'dan çok farklı olacağı ve daha büyük bir hızla yayılacağı belirtiliyor. Virüsün SARS ve H5N1-Influenza'dan daha ağır sonuçlar doğuracağı uyarısı yapılan raporda şu ifadeler yer aldı:
Bu salgına neden olan virüs, Güneydoğu Asya'dan, vahşi hayvan satılan pazarlardan yayılacak ve insanlara geçecek. Hayvanlar bu virüse karşı bağışık olacak çünkü, zaten kendi bağışıklık sistemleri bunu tanıyor. Evde beslenen kedi ve köpekler bundan etkilenmeyecek veya yayılmasında etkili olmayacak. Ancak insanlar arasında çok hızlı şekilde yayılacak…
Burada, yeni bir salgına neden olacak virüsten bahsediyoruz. Her ne kadar Modi-SARS desek de, bu yeni virüs yeni bulgularla ortaya çıkacak. Bu yeni virüs, SARS CoV'un farklı bir mutasyonu. SARS CoV'dan farklı olarak insanlara çok daha hızlı yayılacak. Adını henüz koyamadığımız bu virüs, çok yüksek oranda ölümlere yol açacak…
Kontrolü, AIDS'e neden olan HIV'den daha zor olacak. Belirtileri açısından Modi-SARS ile SARS CoV birbirine çok benzeyecek. Bir insandan diğerine bulaşması 5 gün olacak. Virüs kapan kişide de semptomları 2 ile 14 gün arasında ortaya çıkacak…
Ateş, öksürük, nefes darlığı...
Raporda hastalıkla ilgili öngörüler ise şöyle anlatıldı:
Yeni virüsün belirtileri, yüksek ateş, kuru öksürük, hastaların çoğunda nefes darlığı, röntgen çekildiğinde akciğerlerde çeşitli bulgular, üşüme-titreme nöbetleri, bazen kusma hissi, baş dönmesi, kas ağrıları şeklinde olacak. Ayrıca ishal, baş ağrısı ya da vücutta çeşitli yerlerde egzama benzeri kızarıklıklar olabilir.
Virüsün ileri yaşlarda ve kronik hastalığı olanları etkileyeceğini de 8 yıl önce aktaran raporda, risk grubunda ölüm oranın yüzde 10'lara kadar ulaşabileceği, çocuk ve gençlerde ölüm oranlarının ise yüzde 1'in altında kalacağı belirtildi. Raporda şu korkutucu tahminler de yer aldı:
Yaşlı insanlarda ölüm oranı, yüzde 50'yi bulabilir. Üç dalga, 7.5 milyona yakın Almanın hayatına mal olabilir. Bunun için tüm hastanelerde ve her yerde önlemler alınmalı, kişiler kendilerine daha etkin koruyucu önlemler almalıdır.
3 yıl, 3 dalga
Salgın konusunda isabetli öngörüler içeren raporda gelecek için de senaryolar aktarıldı. Virüse karşı, ilk ortaya çıktığı tarihten ancak 3 yıl sonra aşı geliştirileceğini ileri süren raporda, yeni virüsün sağlık sistemini derinden sarsıp sınırları zorlayacağı da belirtildi.
Raporun salgınla ilgili öngörüleri ise korkutucu. “Yeni virüs, üç dalga halinde vuracak” denilen raporda şu ifadeler kullanıldı:
En tehlikelisi ilk dalga olacak. Daha sonra bunu ikinci ve üçüncü dalgalar takip edecek. Böylece üç yıla yayılacak bir pandemi gerçekleşecek. Virüs bu sürede iki kez mutasyona uğrayacak. Bir kere bu hastalığı kapan, aynı virüsten 360 gün daha etkilenmeyecek. Ancak mutasyona uğramış halinden ve başka bir benzer virüsten olumsuz etkilenebilecek. Virüse karşı karantina önlemleri, okulların kapatılması, kalabalık yerlerde bulunma yasağı, yakın temas yasağı gerekli olacak.
Virüse kapan kişiler, özel karantina koşullarında tedavi edilmek zorunda olacak. İnsanlara yeni dezenfeksiyon kuralları getirilecek ve yeni hijyen kuralları konulacak.
1-411 günlük dilimde meydana gelecek ilk salgın dalgasında 29 milyon Alman vatandaşının virüs kapacağını ileri süren rapora göre, ikinci dalga 462-692 günler aralığında olacak ve 23 milyon vaka görülecek. Salgının 693-1052 günleri arasında da 26 milyon kişiyi etkileyeceği tahmin edilen raporda, bazı kişilerin iki ya da üç dalgadan da etkilenebileceği de aktarıldı.
159 kişi hayatını kaybetti
Raporda Almanya’nın salgını en zararla atlatabilmesi için yapılması gerekenler de sıralanmış. Alınması gereken önlemler, aşama aşama yapılacak işler ve bunların yönetmelikleri, ekonomik tedbirlerin anlatıldığı raporda sağlık sisteminin çökeceği, doktor ve hemşire sıkıntısı yaşanacağı uyarısı da yapıldı.
Almanya’daki 500.000 yatak kapasitesinin pandemiyi kaldıramayacağı belirtilen raporda, aynı anda 4 milyon kişinin hasta olması halinde büyük sorunlar yaşanacağı vurgulandı. Özellikle ilaç, kişisel korunma malzemeleri, dezenfeksiyon malzemeleri konusunda büyük talepler olacağı, 8 yıl önceden öngörüldü.
Almanya yeni tip koronavirüs salgınında vaka sayısında Çin, İtalya, ABD ve İspanya’nın ardından 5. sırada yer alıyor. 32 bin 991 vakanın görüldüğü ülkede ölü sayısı ise dün yapılan açıklayama göre 159. 6 bin 820 kişinin hayatını kaybettiği İtalya’da 69 bin 176 vaka var. Salgının kaynağı Çin’de ise şu ana kadar 81 bin 218 vakadan 3 bin 281’1 hayatını kaybetti. 54 bin 916 vaka görülen ABD’de 784 ölüm meydana geldi. 42 bin vakanın kayıtlara geçtiği İspanya’da ise ölü sayısı 2 bin 991’e yükseldi.
Independent Türkçe, Sözcü