İcadıyla tekstil sektörüne çağ atlatan Fransız mucidin yoksulluk içinde sona eren hayatı

Kendi icat ettiği dikiş makinesiyle atölyesinde harikalar yaratan, ancak sektördeki rekabeti baltaladığı gerekçesiyle atölyesi yakılan Fransız mucit Thimonnier'in hikayesi

Temsili resim

Taş Devri'nde insanlar, kıyafetlerini dikmek için hayvanların bağırsak ve damarlarını ip olarak, kemiklerini ise iğne olarak kullanıyordu.

Ayrıca, 18. yüzyılda tekstil sektörü hızlı ve dikkat çekici bir şekilde gelişti. 1755 yılında Alman Charles Fredrick Weisenthal mekanik makineler için dikiş iğnesi yaptı. 1790'da İngiliz Thomas Saint ilk dikiş makinesini tasarladı.

mucit1.jpg
Thimommier ve icat ettiği dikiş makinesinin temsili bir fotoğrafı

 

19. yüzyılın başlarında, birçok mucit dikiş makinelerini geliştirmeye çalıştı. Bunlardan en önemlileri İngiliz Thomas Stone ve James Henderson, İskoç John Duncan ve Avusturyalı Josef Madersperger. Ancak bütün evlere ve fabrikalara girmeyi başaran ilk dikiş makinesini Fıransız mucit Barthelemy Thimonnier üretti.

19 Ağustos 1793'te doğan Thimonnier, tekstil sektörünün gelişme döneminde Fransa’nın Lyon kentinde terzi olarak çalışıyordu.

Terzilikte eski el yönetimiyle dikiş yapıp uzun saatler çalışıyordu. Buna göre işini kolaylaştırmak, hızlandırmak ve daha rahat hale getirmek için bir çare düşündü. Atölyesinde saatlerce yalnız çalışarak sanayi alanında devrim yaratan bir dikiş makinesi icat etti.

4 yıllık araştırmalardan sonra Thimonnier, 1829'da işçiler yerine çalışan mekanik dikiş makinesini fabrikalara koyacaktı. Kısa bir süre içerisinde bir patent aldı ve onu tanıtmak ve pazarlamak için hızla Başkent Paris'e gitti.

mucit3.jpg
Le Petit Journal gazetesinde çıkan Thimommier'in fotoğrafı

 

1831'de Thimonnier, Paris'teki Sevres sokakında dünyadaki ilk dikiş atölyesini açtı. Bu atölyede icat etttiği dikiş makinesinden 80 adet vardı. Bu makinelerle Fransız ordusu için askeri üniforma dikiliyordu.

İlk başlarda, Fransız mucit inanılmaz başarı ve kazanç elde etti. Ancak kazandığı şöhret, müşterilerini kaybeden diğer fabrikadaki işçileri ve işverenleri tedirgin etti. Bunun sonucunda, Thimonnier’in atölyesini basan saldırganlar, tüm dikiş makinelerini kırıp atölyeyi ateşe verdi.

Atölyeden sağ kurtulan Thimonnier, icat ettiği dikiş makinesinin bir kopyasını kurtarabildi.

Atölyesi yanan Thimonnier’in maddi durumu dibe çakıldı. Ancak pes etmeyen mucit, işçileri dikiş makinesinin onların hayatını tehdit eden değil, hayatı kolaylaştıran bir icat olduğuna ikna etmeyi başardı. Hatta üzerinde birkaç değişiklikler yapıp Paris’te pazarlamaya çalıştı.

mucit4.jpg
Thimommier ailesinin mezarı

 

Ancak bütün bu girişimler başarısız oldu ve Thimonnier icadını satmak zordunda kalıp Fransa'nın Rhone ilinde tek başına sıradan bir terzi olarak çalşmaya başladı. Ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için, sanayi alanında devrim yaratan dikiş makinesini satmak zorunda kaldı.

Fransız mucit Barthelemy Thimonnier, 1857 yılında gözlerini hayatta yumdu ve toplu bir mezar gömüldü.

Bütün malıını mülkünü kaybeden Thimonnier'in icat ettiği dikiş makinesinin ne başarısı ne de kazancı uzun sürdü.

Fransız mucidin ölümünden sonra, birkaç kurum Thimonnier'in dikiş makinesini geliştirip pazarlayarak büyük kazançlar elde etti.

mucit2.jpg
Thimommier'in hatırasına basılan pul

 

Aradan geçen yılların ardından değeri anlaşılan Thimonnier’in naaşı, bulunduğu mezardan çıkartılarak başka bir yere taşındı. 1955 yılında ise Fransız Postası gazetesi, üzerinde onun fotoğrafı ve adı bulunan bir pul bastı.

 

Al Arabiya'dan Independent Türkçe için çeviren: Gülbahar İbeş

DAHA FAZLA HABER OKU