Arap Birliği zirvesi neden ertelendi? Sebep koronavirüs mü Esad mı?

Birlik, zirvenin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini açıklamıştı

Cezayir, Arap Birliği zirvesinde Suriye meselesi gibi konularda önemli kararlar alınmasını istiyor / Fotoğraf: AFP

Cezayir’deki Arap Birliği zirvesi korona nedeniyle mi yoksa Suriye’nin dönüşü nedeniyle mi ertelendi? Arap kamuoyu bu sorunun cevabını arıyor.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt’ın yaklaşmakta olan zirvenin Arap ülkelerinin ortak bir tavır alması için bir fırsat olacağını umduğu açıklaması, Mart 2020 sonlarında yapılması planlanan zirvenin ertelenme nedenleri hakkında soru işaretleri oluşturdu.

Birlik, zirvenin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini açıklamıştı.

Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum, zirvenin başkanlığını üstlenecek Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun’un gelecek tarihin genel sekreterlik ile koordineli olarak belirleneceğini açıkladığını söyledi.

Soru işaretlerine neden olan, Ebu Gayt’ın şu açıklamalarıydı:

"Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşünü destekleyen Arap ülkeleri var. Ancak böyle bir dönüş konusunda yazılı olarak açık ve net niyetler olduğuna dair genel sekreter olarak benim elimde hiçbir işaret yok. Siyasi çözümlere ya da ateşkese ulaşma yolunda Arap birleşmesi için çok çaba sarf edilmesini gerektiren durumlar var"

Beklenen etkinlikler

Suriye’nin Arap Birliği'ne dönüşüyle ​​ilgili farklı görüşlerin yanı sıra, Vahran Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Said Velid Amir, Libya'nın önümüzdeki günlerde şahit olacağı değişikliklerin zirve tarihinin belirlenmesinde rol oynayacağı görüşünde.

Independent Arabia’ya konuşan Amir, yeni düşmanlıklardan ve sahada uygulanması mümkün olmayan kararlar alınmasından kaçınmanın gecikmenin iki sebebi olabileceğini ifade etti. Amir aynı zamanda Suriye'nin dönüşü kararının alınması için daha fazla desteği toplanması gerektiği düşüncesinde olduğunu dile getirdi.

Cezayir’den gelen talep üzerine erteleme

Aynı bağlamda gazeteci Eyüp Amziyan ise Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, yüksek seviyedeki küresel sağlık durumu göz önüne alındığında, Arap Birliği zirvesinin ertelenmesinin Cezayir tarafından önerildiğini ileri sürdü. Diğer yandan ise Cezayir'in hem topraklarında düzenlenecek zirvenin tüm kriterlerde başarılı olmasını istediğini hem de Suriye’nin birliğe dönmesini şiddetle talep ettiği ve bu amaç için çaba sarf ettiğini söyledi.

Cezayir’in zirvede başta Libya, Suriye, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ve Filistin meselesindeki gelişmeler ile ilgili önemli kararlar alınmasını istediğini belirten Amziyan, Cezayir’in zirvenin ertelenmesini bazı kararlara ve tutumlara ulaşmak için lehine kullanacağına değindi.

Program

Arap Birliği Genel Sekreterliği'nde, Umman Sultanlığı başkanlığında daimi temsilciler seviyesinde dün birliğin 153. oturumu başladı. Bu oturum yarın ise Arap dışişleri bakanları seviyesinde Umman Sultanlığı Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi öncülüğünde düzenlenecek. Daimi temsilciler, iki günlük oturumda Filistin meselesi ve Arap-İsrail çatışması, Lübnan ile dayanışma, Suriye ve Libya’daki gelişmeler, Yemen, İran’ın 3 Birleşik Arap Emirlikleri adasını işgal edişi, Türk kuvvetlerinin Irak egemenliğini ihlal edişi, İran'ın Arap ülkelerinin içişlerine müdahalesi, Arap ulusal güvenliğinin sağlanması ve terörle mücadele konularını konuşacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Elif Turan

independentarabia.com/node/99156

DAHA FAZLA HABER OKU