TSK 3 Suriye uçağını nasıl vurdu: Barış Kartalı-Koral-F-16 işbirliği

Bahar Kalkanı Harekatı'nın başlamasından bu yana İdlib'de 3 Suriye uçağının düşürülmesinin arkasında Barış Kartalı-F-16 ve Koral işbirliği yatıyor

İdlib'e yönelik Bahar Kalkanı Harekatı başlatan Türk Silahlı Kuvvetleri şimdiye kadar Suriye rejimine ait 3 savaş uçağı düşürdü.

TSK, 1 Mart'ta 2 adet SU-24 tipi savaş uçağını Cebel Zaviye bölgesinde düşürmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Üçüncü uçağın düşürülme tarihi 3 Mart 2020. Düşürülen son uçağın tipi L-39.

Uçakların düşürüldüğü yer, 36 askerin hava saldırısıyla şehit edildiği bölgeye yakın bir alan.

Barış Kartalı erken haber verdi

Independent Türkçe'nin konuştuğu askeri kaynaklar bu uçakların düşürülmesinde "Barış Kartalı" olarak da bilinen Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı'nın (E7T HEİK) büyük katkısı olduğunu belirtti.

TSK'ya mensup birliklere yakınlaşan rejim uçaklarını tespit eden HEİK, bunu çok kısa bir sürede veri aktarımıyla hava devriyesi yapan F-16'lara bildirdi.

F-16'lar, erken uyarı uçağının kendilerine ilettiği radar verisi suretini kullanarak "düşman" olarak kodladığı rejim uçaklarına angaje oldu ve Türk hava sahası içinden atış yaptı.

Radar kapattı, füze ateşlendi

Yerlerinin Suriye uçakları tarafından tespit edilmemesi için radarlarını da kapatan F-16'lar Suriye rejimine ait savaş uçaklarına aktif radar arayıcı başlıklı ve görüş ötesi menzile sahip hava-hava füzesi (BVRAAM) ateşledi.

Askeri kaynaklar, yerde sinyal karıştırcı Koral'ların da bu faaliyete destek verdiğini belirtiyor. 

İdlib'de hem SİHA akınları hem de F-16 faaliyetlerinde elektronik harp unsurlarının yoğun bir şekilde kullanıldığı ifade ediliyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU