Devrimci şair ve Katolik rahibi Ernesto Cardenal, pazar günü Orta Amerika ülkesi Nikaragua’nın başkenti Managua’da 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Ülkesi Nikaragua’nın yanı sıra bütün Latin Amerika’da büyük üne sahip olan Cardenal, zengin bir ailenin çocuğu olmasına karşın, Nikaragua Devrimi’nin ve Marksizmle Hıristiyanlığın sentezlendiği Kurtuluş Teolojisi’nin sembol isimlerinden biri olmuştu.
Siyah şapkasıyla özdeşleşen Cardenal, Diktatör Anastasio Somoza Debayle’yi 1979’da deviren Sandinistaların kurduğu hükümetteki ilk kültür bakanıydı.
Papa 2. Jean Paul, 1983’te Nikaragua’yı ziyaret etmeden önce Cardenal’la birlikte devrimi destekleyen 4 diğer rahibin siyasi görevlerinden vazgeçmelerini kamuoyu önünde talep etmişti. Sandinista yönetiminin bu talebi reddetmesine karşın, aylar süren polemiklerden sonra Papa başkent Managua’ya gitmişti. 2. Jean Paul’un kendisinin yüzüğünü öpmek için eğilen Cardenal’e doğru parmağını sallayarak “Kiliseyle olan pozisyonunu düzeltmelisin” dediği anların görüntüleri dünya çapında ses getirmişti.
Cardenal, bu olayın ardından 1984’te verdiği bir röportajda, “İsa beni Marx’a götürdü. Papa’nın Marksizm’i anladığını düşünmüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Aynı yıl Cardenal’in yetkisi Vatikan tarafından askıya alınmıştı. Arjantinli Papa Françesko, geçen sene Cardenal’e yetkisini iade etmişti.
Gençliğinde aşk ve özlem konularını işleyen Cardenal, 1980’lerden ölene kadar evrim konusuna şiirlerinde sıklıkla yer vermeye başladı.
Cardenal, 1987’de kültür bakanlığı başka bakanlığa bağlanana kadar görevini sürdürdü. 1990‘larda Sandinistalarla arasına mesafe koydu. Son yıllardaysa Sandinistalara karşı doğrudan eleştiride bulunarak, kendisinin hala devrimci olduğunu ancak onların devrimci çizgiden saptığını savundu.
AP, New York Times