"İpsala'dan Yunanistan'a geçmek isteyen göçmen öldürüldü" haberine Atina'dan yalanlama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan sınırında bekleyen göçmenlere Yunan güvenlik güçlerinin müdahalesi ile ilgili Birleşmiş Milletler'i göreve çağırdı

Türkiye'nin, Yunanistan ile sınır kapılarını açtığı yönündeki haber sonrası Türkiye'nin dört yanından göçmenler Edirne'ye gidiyor.

Avrupa'nın kendilerine sınır kapılarını açacağı umuduyla kenti çok sayıda göçmen doldurdu.

Edirne'den Avrupa'ya geçmek isteyen göçmenler, daha çok nehir hattını deniyor.  

Pek çok kişinin Yunanistan tarafına geçtiğini öğrenen göçmenler, Meriç Nehri'ni aşmak için sınır köylerine geliyor.

Edirne'nin Meriç Nehri kıyısındaki Doyran köyünde Yunanistan'a en yakın noktada geçiş için bekleyen göçmenler var. 

Edirne'ye 5 kilometre mesafedeki Pazarkule Sınır Kapısı kalabalık.
 

2.jpg
Fotoğraf: AA


Göçmenlerin yoğun olduğu noktalardan biri de İpsala.

İpsala Sınır Kapısı'nda kaotik bir görünüm hakim.
 

3.jpg
Fotoğraf: AA


Yunan askerlerinin bölgede göçmenlere yönelik müdahalesi eleştirilere neden oluyor.
 

9.jpg
Fotoğraf: AP


TRT Haber'den Altuğ Acer'in haberine göre İpsala bölgesinden Yunanistan'a geçmek isteyen Ahmet Ebu Emed isimli bir göçmen Yunanistan askerleri tarafından sırtından vurularak öldürüldü. 

Arkadaşları tarafından Türk sınırına getirilmeye çalışılar Emed'in yolda hayatını kaybettiği, göçmenin Enez'deki hastanenin morguna kaldırıldığı öne sürüldü. 

Haberi tek paylaşan TRT Haber muhabiri değil.
 

6.jpg
Fotoğraf: AA


BBC Dünya Servisi’nden gazeteci Mughira Al Sharif da Yunanistan’a geçmeye çalışan Suriyeli göçmen Ahmed Ebu Emed’ın İpsala yakınlarda Yunan askerleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi.  
 


Reuters haber ajansına konuşan iki Türk güvenlik kaynağı da Suriyeli olduğu belirtilen göçmenin Yunan güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Yunanistan: Türk-Yunan sınırında bir göçmenin öldürüldüğü haberi gerçek değil
 

Konuyla ilgili Yunanistan adına açıklama yapan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas oldu. 

Petsas, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, sosyal medyada bir göçmenin Yunanistan askerleri tarafından öldürüldüğü yönünde paylaşılan görüntüler ile ilgili "sahte haber" ve "Türk propogandası" yorumu yaptı.
 


Petsas'ın açıklamaları şu şekilde: 

Yunan-Türk sınırında bir kişinin ölümünü gösteren görüntüler asparagas. Bu görüntüyü kullanan herkes Türk propogandasına destek oluyor.

Midilli yakınlarında göçmen botu alabora oldu

Yunanistan’ın Midilli Adası yakınlarında 48 sığınmacıyı taşıyan bir teknenin de alabora olduğu açıklandı.

Reuters haber ajansı ve Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığına göre; olayda bir çocuk hayatını kaybetti.
 

8.jpg
Fotoğraf: Reuters


Yunanistan Sahil Güvenlik Teşkilatı’nın açıklamasına göre, sığınmacılar sahil güvenlik botu yaklaştığında bilinçli olarak tekneyi alabora etti. 

Açıklamada, “İnsan kaçakçılarının sığınmacıların kurtarılması için sıklıkla bu tekniğe başvurduğu” öne sürüldü.

Yunanistan, sığınma başvurularını bir ay askıya aldı

Yunanistan’da göçmen krizini görüşmek üzere toplanan Ulusal Güvenlik Konseyi'nde ülkeye yasa dışı yollarla gelenlerin sığınma başvurularının 1 ay süreyle askıya alınması kararı alındı.  
 

miço.jpg
Fotoğraf: Reuters


Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis'in çağrısı üzerine toplanan konsey, 5 maddelik acil önlem paketini açıkladı. 

Yunanistan hükümet sözcüsü Stelyos Petsas toplantının ardından yaptığı açıklamada, göçmen kriziyle ilgili acil kararlar alındığını ve bunları hemen yürürlüğe koyacaklarını söyledi.  

Acil önlem paketinin ilk maddesinde, ülkenin doğusundaki kara ve deniz sınırlarında ülkeye yasadışı girişi önlemek için güvenlik güçleri ve silahlı kuvvetler tarafından güvenlik tedbirlerinin arttırılması ifadeleri yer alırken ikinci maddede ise, bu kararın alındığı tarihten itibaren bir ay süreyle Yunanistan’a yasadışı yollardan girenlerin sığınma taleplerinin geçici olarak askıya alınacağı kaydedildi.  

Erdoğan: Artık tek taraflı fedakarlık dönemi bitti, kapıları açınca telefon üstüne üstüne gelmeye başladı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabı üzerinden Türkiye'den ayrılan göçmen sayısı ile ilgili "Saat 13.50 itibarıyla Edirne üzerinden ülkemizden ayrılan göçmen sayısı; 117.677" dedi.
 


Göçmenlerin durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gündemindeydi. 
 

7.jpg
Fotoğraf: AA


AK Parti İl Danışma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, "Sınırlarımızı açtığımız saatten beri Avrupa'ya yönelenlerin sayısı yüz binler oldu. Bu sayı yakında milyonlu rakamlarla ifade edilecek" diye konuştu.

Yunan güvenlik güçlerinin göçmenleri yönelik politikalarını eleştiren Erdoğan şunları söyledi:

Batı'nın sadece göçmen korkusuyla söylediği sözler gerçek hayatta karşılık bulamıyor. Bize kapıları açmayın diyorlar. Bunlar biz latife yapıyoruz sandılar. Kapıları kapatın diyorlar. O iş bitti artık. Şimdi Batı hesap verecek. Nereye? Dünya Yüksek Mülteciler Komiserliği'ne. Mültecilere karşı takındıkları tavır nedeniyle. Gaz bombası atmak suretiyle, gerçek bomba atmak suretiyle yıldırmaya çalışanlar uluslararası camiada hesap verecekler. Bu akşam telefon talebinde bulundular. Almanya ve Bulgaristan ile görüşme var. Perşembe Rusya Devlet Başkanı ile görüşmemiz olacak. Sınırlarımızı açtığımızdan beri Avrupa'ya yönelenlerin sayısı yüzbinleri aştı. Yakında milyonlu rakamlarla ifade edilecek. 

İdlib'de Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yönelik saldırısı sonrası Türkiye sınır kapılarını açarak göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engellememe kararı almıştı.
 

1.jpg
Fotoğraf: AA


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Dolmabahçe Sarayı'ndaki ofiste İstanbul milletvekilleri buluşmada İdlib'de inşa edilmesi düşünülen biriket barınaklar ile ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel'e seslenmiş, "Merkel'e dedim ki, bak böyle bir durum var. Sizin bana verilmiş sözleriniz vardı. Şuraya gelin destek verin yapalım dedim. Söyleye söyleye en fazla 25 milyon avro ben de vereyim dedim. Sonra Kızılhaç'a vereceğini, oradan da Kızılay'a aktarılacağını söyledi. Dediler ki, bu rakam BM Mülteciler Başkomiserliği'ne gitmek durumundadır. Oradan Kızılhaç'a sonra Kızılay'a gidecek. Tabi böyle bir şey olmadı" ifadesini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU