Emniyet: Muhammed Mısır'a kendi isteğiyle gönderildi... UMHD Avukatı: O zaman niye ters kelepçeliydi?

Independent Türkçe, İhvan üyesi Muhammed Abdulhafiz Hüseyin’in Mısır’a iadesiyle ilgili emniyetin bilgi notuna ulaştı. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği’nden emniyet açıklamasına itiraz geldi

İstanbul'dan Kahire'ye gönderilen Abdulhafiz Hüseyin'in uçaktaki görüntüsü / Fotoğraf: Twitter

Mısır'da idamla yargılanan İhvan (Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı) mensubu Muhammed Abdulhafiz Ahmed Hüseyin'in geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra yetkililer tarafından ülkesine iade edildiği iddia edildi.

Independent Türkçe'nin güvenlik kaynaklarından elde ettiği bilgiye göre 16 Ocak 2019'da Somali'nin başkenti Mogadişu'dan İstanbul'a inen Hüseyin ülkeye giriş yapmak istedi. Vizesi geçersiz olan yolcuya Mogadişu'ya dönmesi söylendi. Ancak Mısırlı yolcu Mogadişu'ya dönmeyi reddedince yetkililer tarafından Kahire'ye gönderildi.

Pasaport şef masasına yönlendirilen Abdulhafiz Hüseyin'e "kabul edilemez yolcu belgesi" düzenlendi. Yetkililer, Kahire'ye gideceğini söyleyen Mısırlı yolcu için 18 Ocak 2019 Cuma günü saat 01:30'a bilet düzenleyerek ülkesine gönderdi.

''İltica talebi olmadı''

Emniyet kaynaklarından yapılan açıklamaya göre bu süreçte yolcu tarafından herhangi bir uluslararası koruma talebi gelmedi.  


Avukat: Kendi isteğiyle giden birine ters kelepçe takılır mı?

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, ‘’Fotoğrafta yolcunun uçakta kelepçeli olduğu görülüyor. Kendi isteğiyle giden birine ters kelepçe takılır mı?’’ diye sordu ve sorumluların soruşturulması gerektiğini söyledi.

‘’İltica talepleri avukatların, STK’ların gözetiminde alınmalı’’

Hakkında idam kararı bulunan Müslüman Kardeşler üyesinin iadesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyleyen Yıldırım, işkence ve ölümle karşı karşıya kalan kişilerin iltica hakkına sahip olduğunu belirtti. 

Yıldırım, bu tip durumlar için avukatların, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin havaalanlarındaki özel bölümlere alınarak daha sağlıklı işlem yapılmasıyla ilgili düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ifade etti.

"Maalesef uluslararası hukuka, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, anayasa yabancılar maddesine aykırı bir durum. Konunun muhatabı kişiler serbest bölgede. Ülkeye giriş yapmamış kişiler. Buradaki memur iltica talebi gibi bir hakkı iletmedikten sonra, ‘iltica talebi olmamıştır’ gibi bir söylem kabul edilemez.  Bu konuda devlete sorumluluk düşüyor. Eğer kendi isteğiyle gidiyorsa bununla ilgili delil olmalı. Kendi isteğiyle gittiyse neden ters kelepçe takıldı? Bize gelen fotoğrafta yolcunun zorla gönderildiği anlaşılıyor."
 

"Sorumlularla ilgili soruşturma açılmalı. Buradan anlaşılıyor ki devletin içerisinde hala bazı yapılanmalar mevcut. Ülkemiz dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke. Bu kadar merhamet kollarını açmış bir ülkenin bu sorunu çözmesi gerekmektedir."

DAHA FAZLA HABER OKU