Diyarbakır'da intihar eden arkeolog Merve Kaçmış hakkında envantere kaydedilmeyen tarihi eserlerle ilgili soruşturmada verdiği ifade ortaya çıktı. Kaçmış ifadesinde soruşturma sürecinde "hem psikolojik hem de biyolojik olarak çok yıprandığını" belirtiyor.
Zeugma Müze müdürlüğü tarafından eserler üzerine zimmetlenmediği için soruşturmaya tabi tutulan arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharının ardından üç sayfalık savunması ortaya çıktı.
Merve Kaçmış’ın ifadesinde şu cümleler yer alıyor:
Sayım ile ilgili yapılan çalışmalara gerekli özen ve önem gösterdiğime inanıyorum. Elimde olmayan nedenler sürecin uzamasına neden olmuştur. Müdürlüğün hem yazılı hem de sözlü olarak bilgilendirilmesine ve bu kadar özverili çalışmama rağmen benden savunma istenmesi hem psikolojik hem de biyolojik olarak beni çok yıpratmıştır.
Kaçmış’ın savunma metnini savcılığa sunduklarını söyleyen avukat Aslı Pasinli, “Şiddet denildiğinde akla daha çok fiziksel şiddetin yarattığı etki ve sonuçlar gelir. Oysa işyerinde psikolojik şiddetin çalışanlar üzerinde yarattığı etki de aynı düzeydedir. Merve’nin ölüm nedeni intihar dahi olsa mobbing sonucu intiharın gerçekleşmiş olması ‘intihara yönlendirme’ suçunun oluşması anlamına gelecektir” dedi.
Ne olmuştu?
Gaziantep'teki Zeugma Müzesi'nde yaklaşık üç yıldır arkeolog olarak çalışan Merve Kaçmış, 13 Ocak'ta Diyarbakır'da ailesinin yaşadığı binanın sekizinci atlayarak intihar etmişti.
Genç arkeoloğun, çalıştığı müzede müdürün baskıları nedeniyle intihar ettiği iddia edilmişti. Kaçmış'ı mobbinge maruz bırakarak intihara sürüklediği öne sürülen Müze Müdürü E.Ö. ile 2 uzman 17 Ocak'ta görevden uzaklaştırılmıştı. İddialara dayanak olarak da Merve'nin bıraktığı intihar mektubu gösterilmişti. Merve'nin iş yerinde yaşadığı baskıları anlattığı söylenen mektuba, savcılık el koymuştu.
Independent Türkçe, Hürriyet