Eğilim ortaya çıktı: Daha az kitap ve gazete okuyor, daha çok televizyon izliyoruz

Türkiye'de siyasal-sosyal eğilim araştırması yapıldı. Katılanların yüzde 57,1'i ekonominin kötüye gittiğini düşünüyor

Kadir Has Üniversitesi'nin yaptığı Türkiye siyasal-sosyal eğilimler araştırmasına katılan bin kişiye "Kitap okuyor musunuz?" diye soruldu. Yanıtlara göre "okumuyorum" diyenler geçen seneye göre arttı. 
 


Ankete katılan bin kişiden 609’u hiç kitap okumuyor

Araştırma sonuçlarına göre bu yıl hiç kitap okumayanların sayısı 8,1 puan artarak yüzde 60,9 oldu. “Ayda bir gün ya da daha seyrek” okuyanlar ise 4,1 puan artarak yüzde 15,3 oldu. Buna karşın kitap okuyanların yılda okuduğu kitap sayısı 0,4 artarak; 5,4’ten 5,8’e yükseldi.

Katılımcılara sorulan “Ne kadar sıklıkla gazete okursunuz?” sorusuna yüzde 57,5 ‘Gazete okumuyorum’ cevabını verirken, gazete okuyanların okuma sıklığı da 2017’ye göre düştü. Sonucu göre gazete okuyanlar haftada ortalama 2,9 gün olarak belirlenmiştir.
 


814 kişi “tiyatroya gitmiyorum” dedi

Ankete katılan bin kişiden 814’ü hiç tiyatroya gitmediğini söyledi. Sinemaya gitme sıklığı da geçen seneye göre düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz yıla göre ‘Günde ortalama TV izleme sıklığı’ 0,6 saat artarak 3,5 saat olarak belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre Türk toplumunun yüzde 94,3’ü televizyon izliyor.
 


 

Son bir yılda ekonomide yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği soruya yanıt veren katılımcıların yüzde 57,1’i ekonominin daha kötüye gittiği görüşünü savundu. Yüzde 21,9’luk kesim ise hiç etkilenmediğini belirtti.

Türkiye’de yaşamaktan mutlu olanların sayısı azalıyor

Ankete "Türkiye’de yaşamaktan duyduğunuz memnuniyet seviyenizi öğrenebilir miyim?" sorusu da soruldu. 

Yüzde 38,8 ‘mutluyum’ cevabını verirken, yüzde 19,8'in yanıtı ‘mutsuzum’ oldu.

Yurt dışında yaşamak isteyenler çoğalıyor

"İmkanınız olsa yurt dışında yaşamak ister misiniz?" sorusuna "evet" yanıtını verenlerin oranı 2017'de yüzde 17,4 iken 2018'de yüzde 18 oldu. 

Üniversitenin yaptığı araştırmada sadece sosyal ve kültürel eğilimler sorulmadı. İç ve dış siyasetle ilgili de anket katılımcılarının görüşü alındı. 

Türkiye için en tehlikeli ülke ABD

Ankete katılan bin kişiden 819’u Türkiye için en tehlikeli ülkenin ABD olduğunu söyledi. En önemli müttefik diyen ise 636 kişi Azerbaycan’ı işaret etti.

Külliye’ye güven azaldı

Türk halkının 2018’de en çok güvendiği kurumların başında Jandarma geldi. Jandarma hariç tüm kurumlara güven yüzde 55’in altında kaldı.

Cumhurbaşkanlığı’na güven 2017’de yüzde 56.5’ten 2018’de yüzde 44.1’e düştü. Ordu’ya olan güven yüzde 60’tan, yüzde 51.2’ye düştü. En az güvenilen kurum ise, yüzde 31.9 ile yine medya oldu. 
 


“Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması (TSSEA)”, 12 Aralık 2018-4 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye nüfusunun genel temsiliyetine sahip 26 kent merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üzeri bin kişi ile yüz yüze olarak, siyaset, ekonomik gelişmeler, toplumsal ilişkiler, Türkiye ve uluslararası gündem konularında soruları içeren anket ile gerçekleştirildi.

DAHA FAZLA HABER OKU