Geçtiğimiz günlerde Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsün acil bir durum teşkil etmediğine yönelik açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) düzeltme geldi.
Koronavirüs yayılma riski değerlendirmesini değiştiren DSÖ, hala uluslararası acil durum ilan etmiş değil.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Örgüt, geçtiğimiz hafta yaptığı koronavirüs değerlendirmesi ile eleştirilerin hedefi haline geldi. DSÖ yeni yaptığı açıklama ile geçen hafta yapılan değerlendirmenin hatalı olduğunu kabul etti.
DSÖ’lü yetkililer, yayınlanan son durum raporunda riskin Çin’de “çok yüksek”, bölgesel ve küresel düzeyde “yüksek” olduğunu duyurdu.
AFP'de yer alan habere göre söz konusu ölümcül salgının uluslararası alandaki aciliyetinin yüksek olduğu kaydedildi. DSÖ, geçtiğimiz hafta küresel riskin “orta dereceli” olduğunu açıklamışt
Öte yandan bu düzeltmenin uluslararası kamu sağlığı açısından ‘acil durum ilanı’ anlamına gelmediği belirtildi.
"İfade hatası"
Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan örgütün sözcüsü, "önceki açıklamanın ifadelerdeki hatadan" kaynaklandığını aktardı.
Sözcüye göre, bu değerlendirme örgütün koronavirüsü uluslararası düzeyde halk sağlığı için acil gördüğü anlamına gelmiyor.
DSÖ, cumartesi koronavirüsle ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu bildirmişti.
DSÖ aynı hatayı daha önce de yapmıştı
Koronavirüs için henüz “küresel acil durum” ifadesini kullanmayan örgüt, bu ifadeyi 2009’da ortaya çıkan H1N1 domuz gribi, 2016’daki Zika virüsü ve 2014-2016 arasında Batı Afrika’da ortaya çıkan Ebole virüsü için kullanmıştı.
DSÖ, geçmişte gerçekleşen bulaşıcı hastalık vakalarında da benzer hataları yaptı. Örgüt, 2009 yılında H1N1 virüsünün yayılması sırasında da değerlendirmesinde hata yapmıştı. H1N1’in yayılmasını başlangıçta "yavaş" olarak değerlendiren DSÖ daha sonra bu ifadeyi "çok aceleci" olarak değiştirmişti.
DSÖ, aynı şekilde 2013 yılında ortaya çıkan Ebola salgını sırasında yine benzer bir hata yapmıştı. Örgüt, 2013’de Gine’de salgının saptamasından 5 ay sonra uluslararası acil durum ilan etmişti. Ebola salgını sırasında 11 bin kişi hayatını kaybetmişti. Ebola salgını sürecini değerlendiren uzmanlar DSÖ’nün süreci kötü yönettiğini öne sürmüştü.
Independent Türkçe