Diyarbakır’da geçen 5 Aralık’ta bir toplantı gerçekleştiren Kürt siyasi partileri , "Kürdistani İttifak Çalışması" sloganıyla 18-19 Ocak’ta bir çalıştay gerçekleştireceğini ve siyasi oluşumların katılması çağırısında bulunmuşlardı.
Bu çağrıyı dikkate alan bazı Kürt siyasi parti ve hareketleri Diyarbakır’da ‘Ulusal İttifak Çalıştayı’ düzenleyecek.
2 gün sürecek çalıştaya Kürdistan İslami Hareketi (AZADÎ), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Platformu (PDK), Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) ve Azadi Partisi katılacak.
Çalıştayda üç gündem maddesi üzerinden tartışmalar yürütüleceği belirtiliyor.
Independent Türkçe’ye konuşan ittifak bileşenlerinden İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) Genel Başkanı Mehmet Kamaç, çalıştayda ittifakın çıkmazları, Kürtlerin kazanımlarına yönelik artan saldırılara karşı yol haritası belirleme ve ittifak formunun için “ulusal meclis mi?”, “kongre mi?” ya da “demokratik cephe mi?” sorularına yanıt arayacaklarını söyledi.
“Seçimlerde bunun pratik adımlarını attık”
Bu sefer Kürtlerin ittifak sağlayabilme meselesinde umutlu olduklarını ifade eden Kamaç, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde Kürt siyasi parti ve hareketlerin birlikte iş yapabilme noktasında irade ortaya koyabildiklerini kaydetti.
Söz konusu çalışmanın ulusal ittifaka evrilmesi noktasında büyük beklenti içerisinde olduğunu aktaran Kamaç, “Uzun zamandır kendi içimizde de facto olarak oluşturduğumuz bir meseledir. Seçimlerde bunun pratik adımlarını attık. Bu adım bizim ileriki süreçlerde nasıl bir ulusal ittifak oluşturacağız noktasında bize bir yol da göstermiş olacak. Biz bu sefer ittifakın sağlanması noktasında oldukça umutluyuz” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kerkük, Afrin, Rojava ve Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) düzenlediğini referandumu üzerinden gelişen olayların ittifakın daha fazla dillendirildiği anlatan Kamaç, bölge ülkelerin Kürt kazanımlarına karşı oluşturduğu tavrın ittifakı zorunlu kıldığını belirtti.
“Kürtler bir yüzyıl daha kaybetmemeli”
Kürtlere dair kazanımların tüm siyasi parti ve hareketlerin çıkarlarının üzerinde olduğunu ve kimsenin bunu engellemeye hakkının olmadığı belirten Kamaç, devamında şunları söyledi:
“Farklılıklarımızı aynı amaca yönelik kullanabilirsek bu zenginliğimiz olur. Bazı konularda farklı bakış açıları olabilir, bunlar gayet doğaldır. Bir takım engeller var ama bunlar aşılamayacak engeller değildir. Hem çalıştay hem de yapacağımız çalışmalarla en büyük engelleri aşabiliriz. Hatta onları pozitif yöne döndürebiliriz. Aynı amaç doğrultusunda birleşirsek bu bize güç verir. Çalışmalarımızda özveri ile tüm problemleri geride bırakacağımıza inanıyorum.”
İttifakın oluşması için tüm tarafların sorumluluk bilinci ile hareket etmesi gerektiğini kaydeden Kamaç, “Yeni yüzyılda Kürt sorunu farklı bir zemine evrilmiş. Kürtler bir yüzyıl daha kaybetmemeli. Tüm siyasiler bunun bilinciyle hareket etmeli. Ortadoğu’da var olabilmek ortak hareket edebilme kabiliyetine bağlıdır. Bireyden toplumsal kurum ve kuruluşlara bu herkesin sorumluluğundadır. Toplumun siyasi parti ve hareketlere bu yönlü bir baskı oluşturmalıdır. Herkesi bu bilinçle davranmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
© The Independentturkish