İstanbul’da Arnavutköy Muhtarlar Derneği’nin düzenlendiği toplantıda konuşan Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Aykut, postacıların tebligatları evlere bırakmadan, 'muhtar notu' ile apartman girişlerine bıraktıklarını iddia etti.
'Sonra vatandaş gelip muhtara her türlü hakarette bulunuyor. Artık bıktık’ diyen Aykut, bundan dolayı şubat ayında 'tebligat grevi'ne gideceklerini belirtti.
Aykut açıklamasında postacılara yönelik eleştirilerini ve taleplerini de şöyle sıraladı:
"Postacılar beşinci kata çıkmayı kendisine zulüm görüyor"
“Şu an İstanbul’daki muhtarlarımızın en büyük sorunu posta tebligatları. Postacılarımız binaya giriyor, kapıyı çalıyor, beşinci kata çıkmayı kendisine zulüm olarak görüyor ve çıkmıyor.
Dış kapıya haber kağıdını bırakıyor ve evrağı da muhtara teslim ediyor.
Vatandaşın icradan dairesinin satışa çıktığından haberi olması gerekirken posta memuru, o tebligatı getirip muhtarlığa bırakıyor ve vatandaşın bundan haberi olmuyor.
Vatandaş ‘haberim yok’ diyor, onlar da ‘Nasıl haberin yok, biz tebligatı muhtara bıraktık’ diyor. Sonra o vatandaş da gelip muhtara her türlü hakarette bulunuyor.
Vatandaşa trafik cezaları geliyor. Vatandaş tebligattan haberi olmadığı için cezayı erkenden ödeme şansını yitiriyor. Burada muhtarla vatandaş karşı karşıya geliyor.
Posta görevlileri her bir evrağı teslim ederken pirim kazanırken, ‘muhtarlar bu işin neresinde’ diye sormak istiyoruz.
Maaşının dışında bir geliri olmayan muhtarlarımız bu posta evrakları için ayrıca bir eleman tutmak zorunda kalıyor.
Tebligatları mahalleliye ulaştırmaya çalışmaktan mahallemizin sorunları ile ilgilenmeye fırsat bulamıyoruz neredeyse.
“Vatandaş postacıya kapıyı açmıyor”
Aykut'un eleştilerine posta çalışanlarının örgütlendiği sendikalardan biri olan Haber Sen Başkanı Mustafa Özdemir’ten cevap geldi.
Artan icra ve borç tebligatlarından dolayı vatandaşların postacıyı gördüğü zaman evin kapısını açmak istemediğini iddia eden Özdemir, "Vatandaş tebligatı almadığı zaman onun iptal edileceği gibi yanlış bir fikre sahip olduğundan postacıyı görünce kapıyı açmak istemiyor, evde yokmuş gibi davranıyor. Ayrıca artık bir ailede kadın da erkek de çalıştığı için mesai saatleri içerisinde çoğu zaman evlerde insan bulunmuyor" dedi.
“Artan icralardan dolayı gelen düzenleme ile muhtara teslim zorunlu”
Özdemir, evrağın eve teslim edilememesi halinde bile tebligatın muhtarlıklara verilmesinin mecburi olduğunu belirterek bunun nedenini şöyle anlattı:
Artan icralardan dolayı hükümet 7201 sayılı tebligat yasasının 21/2 fıkrasına mernis ifadesi eklendi.. Buna göre tebligat yapılacak vatandaş adreste bulunmasa adresten taşınmış olsa dahi tebligatın iadesi yapılmayıp ilgili muhtarlıklara teslimi zorunlu kıldı. Yani eskiden tebligat yapılacak kişi evde yoksa geri iade oluyordu ancak bu düzenleme ile o kalktı. Postacı çıkar adrese bakar evde yoksa o kişi mernis ibaresi mevcut ise “Örnek 2” diye adlandılan tebligat haber kağıdını dış kapıya görünür şekilde yapıştırarak muhtarlığa teslim ediyor. Bundan dolayı muhtarlıklarda bir tebligat yoğunluğu oluşmuş olabilir.
“Üşengeç değiliz. Tam tersine muhtara gitmek bize ikinci yük"
Özdemir, üşengeçlik iddialarının doğru olmadığını belirterek, "Üşengeç değiliz tam tersine arkadaşlarımız çok fedakarca çalışıyor. Tam tersine aslında bu iş arkadaşlarımıza ikinci bir yük oluyor. Önce o adrese gelip bakıyorlar. Bulamıyorlarsa bu sefer de oradan muhtarlığa yürümek zorunda kalıyırlar" ifadelerini kullandı.
"Muhtarlara tebligat başına ücret ödenebilir"
Muhtarların tepkilerinin tebligatlardan ücret talep etmeleriyle de alakalı olabileceğini savunan Özdemir, "İlgili kurumlar, bu konuda bir düzenleme yaparak muhtarlara da tebligat başına bir ödeme yapılmasını sağlayabilir" önerisinde bulundu.
© The Independentturkish