Rusya Suriyeli Kürtlere 10 maddelik yol haritası sundu

Rusya'nın önerileri arasında "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Suriye hükümeti arasında diyaloğun başlatılması, iki taraf arasında ortak ekonomik ve askeri komitelerin kurulması" da yer alıyor

Rus askeri yetkililer SDG'li Mazlum Kobani ile görüşüyor / Fotoğraf: Twitter

Rus askeri heyet, 26 Aralık 2019 tarihinde Kamışlı’da Kürt yetkililerle yaptığı toplantıda, Şam ile müzakereler konusunda 10 maddelik yol haritası sundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre, Rusya’nın Şam ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi arasında uzlaşı için önerdiği yol haritasındaki 10 madde şöyle;

- Kürtlerin Suriye Anayasa Komitesi çalışmalarına katılması.

- Kürt siyasi hareketinin Suriye hükümetinde temsil edilmesi.

- Suriye sınır muhafızlarının, Irak sınırındaki Semelka Sınır Kapısı’ndan Fırat’ın batısındaki Menbiç’e uzanan Türkiye sınırına konuşlandırılması.

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Suriye hükümeti arasında diyaloğun başlatılması

- İki taraf arasında ortak ekonomik ve askeri komitelerin kurulması.

- Kürtler için resmi belgelerin düzenlenmesi ve Kürt okullarında eğitim gören öğrencilere diplomaların verilmesi.

- Rakka’nın Tabka kasabasındaki Fırat Barajı başta olmak üzere, enerji kaynaklarından faydalanmak için taraflar arasında koordinasyon kurulması.

- Suriye ordusunun Kürt bölgelerindeki okul ve üniversitelerden çekilmesi.

- Halep’i Ebu Kemal kasabası üzerinden Irak sınırına bağlayan karayolun açılması.

- Fırat’ın doğusunda konuşlu Suriye ordusunun kontrol noktalarının güvenliği için çalışılması ve Kürtlerin oluşturduğu tehdit ve tehlikelerin engellenmesi.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklara göre ilk olarak Suriye’nin başkenti Şam’a giden Rus heyet, 25-26 Aralık arasında Suriyeli yetkililerle yoğun görüşmeler gerçekleştirdi. Heyet, 26 Aralık günü Kamışlı’da PYD yöneticileriyle bir araya geldi.

Kaynaklar, Kürt siyasi partileri içindeki bölünmeleri de dikkate alan Rus heyetin, Kamışlı’daki toplantıda katılımcıların çözüm için görüşlerini dinlediğini belirtti.

Toplantıda üç ana meselenin ele alındığını belirten kaynaklar, bunları şöyle sıraladı;

- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kontrol ettiği ve ülke topraklarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturan 7 bölgedeki yerel yönetimlerin geleceği,

- Kürt ve Araplardan oluşan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve yerel asayiş polislerinin hususiyetlerinin yanı sıra asayiş polislerinin gelecekte üstleneceği role, konuşlanacağı bölgelere ve sınırları dışındaki savaşlara katılımına saygı duyulması,

- Rejimin bu bölgelerde güvenlik yaklaşımını ve askeri çözümlere başvurmaması.

Özellikle son maddenin önemini vurgulayan katılımcılar, 2020 Suriye’sindeki şartların 2011 öncesi gibi olmadığına işaret ederek, söz konusu maddenin gözetilmemesi halinde bölgede tüm taraflar için felaketle sonuçlanacak savaşların baş göstereceğini ifade ettiler.

Rus heyetinin Şam ziyareti öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısının taraflarla iletişim kurduğunu belirten kaynaklar, farklı tarafların görüşlerini dinleyen Rus heyetinin önümüzdeki günlerde tekrar Şam’a dönebileceğini kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU