“Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi” grubunun hazırladığı, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriyi imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" yapma iddiasıyla yargılanan akademisyenlerin davaları birer birer sonuçlanıyor.
Dün, İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ersoy’un, 28. ACM'nde ise Bilgi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yonca Demir'in duruşmaları görüldü.
28. ACM sanık Yonca Demir hakkında, bugüne dek sanık akademisyenler için verilen en yüksek cezaya hükmetti.
Mahkeme Demir’i, "PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırdı.
Kararda, “sanığın suç sonrası ve yargılama sürecindeki olumsuz davranışları dikkate alınarak” ifadesiyle cezada indirime gidilmediği vurgulandı.
Sanık Demir, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediğini söyledi.
Ertelenmeyen mahkumiyet kararı Demir ve avukatlarının itirazıyla istinaf mahkemesine taşınacak. İstinaf mahkemesi kararı onayacak veya bozacak.
Reddi heyet talebi reddedildi
Yargılamanın üçüncü celsesinde sanık avukatı Meriç Eyüboğlu, "subjektif davrandığı ve tarafsızlığın ihlal edildiği" gerekçeleriyle heyetin reddini istemişti.
Heyet, heyetin reddi talebini reddetmiş, Eyüboğlu karara bir üst mahkemede itiraz etmişti.
Dün görülen duruşmada, heyetin reddi talebinin bir üst mahkemece de reddedildiği açıklandı.
Bugün 28. ACM’de karşı karşıya kaldığımız keyfi ve hukuksuz tutumla ilgili Hakimler ve Savcılar Kurulu’na sunduğumuz tutanak ektedir, #TanıkOlun, tanık olalım diyerek paylaşıyoruz. pic.twitter.com/rNCXlmRgwW
— BarışAkademisyenleri (@BarisAkademik) January 24, 2019
Sanıklar, duruşmada olanlar için tutanak tuttu
Karar açıklanmada önce sanık avukatı Meriç Eyüboğlu SEGBİS’in açılmasını talep edince tartışma yaşandı.
Mahkeme Başkanı “SEGBİS sisteminin kuruluş amacı dikkate alınarak bu yöndeki talebi oy birliğiyle reddediyoruz” yanıtını verdi.
Avukat Eyüboğlu, “Esasa ilişkin savunma yapacağım. Muhtemelen birazdan da heyetiniz karar verecek. Mahkemeniz daha önce söylediklerimi yazdırmama eğiliminde olduğunu gösterdi” dedi.
Başkan, “Bunlar terör propagandası” dedi, savunmaya son verdi
AİHM kararlarına atıf yapan Eyüboğlu, bildirinin yayını öncesi raporlardan söz etmeye başlayınca mahkeme başkanı, “Toparlayın, bunların isnatla alakası yok, bunlar terör propagandası” diyerek müdahale etti.
Demir “Bu iddianame politiktir, hukuki değildir. Bu da siyasi bir davadır, halkın önünde yapılması gerekirdi. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını kabul etmiyorum” dedi.
Mahkeme Başkanı kararını "2 yıl verdik, 3 yıla çıkardık, onu da bozmadık" diyerek açıkladı.
Duruşmanın ardından akademisyenler ve avukat Eyüboğlu bir açıklama yaptı, mahkeme salonunda yaşananlara dair tutanak tutulduğunu bildirdi.
Akademisyenler, mahkeme heyetini, tuttukları tutanakla beraber, Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSYK) şikayet edeceklerini açıkladılar.
Heyetin salonda okumadığı kararda şöyle denildi:
“TMK 7/2 maddesinin 1. cümlesi gereğince suçun işleniş biçimi, fiilin özellikleri, kastın ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak,
takdiren ve teşdiden 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın atılı suçu basın yayın yolu ile işlediği anlaşılmakla,
aynı maddenin 2. cümlesi gereğince cezasının yarı oranında artırılarak 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına..."
10 Ocak 2016'da kendilerine "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adını veren bir grup, "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisini, Bin 128 akademisyenin imzasıyla yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2 bin 212 oldu.
Akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.
23 Ocak 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı ise 450'yi buldu.
83 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; üç akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; bir akademisyen 2 yıl 3 ay; bir akademisyen 2 yıl 6 ay; bir akademisyen 2 yıl 1 ay; bir akademisyen 3 yıl hapis cezasına mahkum edildi.