Bu yıl da yılbaşı kutlamaları ve alternatif organizasyonlar konusu yeni yılın son günlerinde sıcak tartışma başlıkları arasına girdi. Çünkü bu yıl da yılbaşına alternatif organizasyonlar düzenleniyor. O kutlamaların adı Mekke'nin fethi.
İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed, İslamiyet'in en kutsal yeri olan Kabe'yi de içinde barındıran Mekke'yi 630 yılında fethetti. Bu olayın ardından İslam dininin yeni yönetim merkezi de Mekke oldu. İslam tarihinde ayrı bir yeri bulunan Mekke'nin fethi, son dönemde yılbaşı kutlamalarına bir alternatif olarak kabul edildi ve inançları gereği yılbaşı kutlamalarına mesafeli duranları buluşturan etkinlikler haline geldi.
Mekke'nin fethi kutlamalarının diğer dini etkinliklerin aksine Hicri takvime göre değil, Miladi takvime göre tarihlendirilmesi ise hep bir polemik konusu oldu. Öte yandan bu organizasyonun 1 Ocak'a denk geldiği tek ülke Türkiye. Peki bu gelenek nasıl başladı?
Mekke'nin fethi kutlamaları, ilk olarak Milli Görüş hareketinin lideri Necmettin Erbakan'ın talimatıyla 1991 yılında yapıldı. Kutlamaları Milli Görüş'ün gençlik yapılanması Milli Gençlik Vakfı (MGV) organize etti.
"Hz İsa'ya yakışmıyordu..."
O dönem MGV'nin genel başkanlığını yapan Nevzat Laleli, Independent Türkçe'ye Mekke'nin fethini ilk kutlama fikrinin nasıl ortaya çıktığını şu sözlerle anlattı:
Yılbaşı aslında Hz. İsa'nın doğum günün ifade ediyor ama bir peygamberin doğum günü peygambere yakışır şekilde kutlanmıyor. Bu konu hakkında ne yaparız diye düşünürken konuyu Erbakan Hoca'ya ilettik. Erbakan Hoca, o tarihte yılbaşı ile Mekke'nin fethinin aynı döneme denk geldiğini hatırlatarak bu şekilde bir alternatif kutlama yapabileceğimizi söyledi. Kutlamalar aslında böyle başladı. Ancak Hicri Takvim her yıl on gün geri geldiği için bir daha Mekke'nin fethi yılbaşına denk gelmedi ancak her yıl Mekke'nin fethi kutlamaları devam etti.
Laleli, bu kutlamaların gelenekselleşmesini ise “yılbaşı felaketinden kaçmaya çalışan azımsanmayacak bir kitlenin” varlığıyla açıklıyor.
"O yıl denk geliyordu, kutladık"
1991 yılındaki ilk kutlamaların organizasyonunda rol oynayan tiyatro sanatçısı Ulvi Alacakaptan ise bu durumun gelenekselleşmesine tepkili. “O yıl Mekke'nin fethi ile yılbaşı aynı zamana denk geliyordu ve kutlamalar yapıldı bir daha denk gelmesi için 36 yıl zaman geçmesi gerekiyor. Tamamen cehalet kaynaklı olarak bu durum gelenekselleşti ve alternatif yılbaşı kutlaması haline getirildi” dedi.
MGV 2004'te kapatıldı
MGV'nin 2004 yılında “devletin siyasi, hukuki, iktisadi temel nizamlarını dini esaslara göre değiştirmeye ve Anayasa'yı bozmaya çalışmak” suçlamasıyla kapatıldığında genel başkanlığını yapan İlyas Tongüç, kutlamaların önceki genel başkanlardan Nevzat Laleli döneminde yapılamaya başlandığını söyledi. Kutlamaları şu anda MGV'nin devamı niteliğindeki Anadolu Gençlik Dernekleri yürütüyor. Tongüç bu kutlamaların halen AGD'nin temel çalışmalarından biri olduğunu ifade etti.
Mekke'nin fethi kutlamaları bu yıl da İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari de dahil olmak üzere çok sayıda şehirde kutlanmaya devam edecek.
© The Independentturkish