Halil, İsrail tarafından Gazzeli işçilerin ülkeye girişine izin verilmesinin ardından gerekli koşulları araştırmaya başladı.
Birkaç denemeden sonra İsrail’e giriş izni almak için gereken güvenlik soruşturmasını geçmeyi başardı.
Okuduğu üniversiteden tıbbı laboratuar alanından mezun olduğu 2007 yılından bu yana işsiz olan Halil özel ya da kamu kurumlarında bir iş bulamadı.
Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre Halil gibi yaklaşık 300 bin işsiz var. Halil İsrail’e giriş için güvenlik kontrolünden geçtikten sonra çalışmasına izin verildiğini söyledi.
Günlük 100 dolara kadar br ücret alabileceği bir iş bulduğunu belirtti. Zor şartlarda inşaatta çalışan Halil bu iş fırsatıyla kendisini üretken ve etkili bir kişi olduğunu hissettiğini vurguladı.
Mısır arabuluculuğu
Geri Dönüş Yürüyüşleri nedeniyle İsrail ile yaşanan gerilimin zirve yapmasıyla devreye giren Mısır istihbaratı bölgenin açık bir çatışma alanına dönüşmemesi için çalışmalar yürüttü.
Hamas ile İsrail arasında dolaylı görüşmeler başladı. Taraflar, Geri Dönüş Yürüyüşleri’nin durdurulması karşılığında Gazze’deki ambargonun hafifletilmesi noktasına kadar geldiler.
Tarafların ulaştığı anlaşma maddelerinden biri de İsrail’in sınırı kapattığı ve işçilerin topraklarına girişlerini yasakladığı 2007 yılından önceki duruma dönülmesiydi.
2007’den önce İsrail’de yaklaşık 150 bin işçi çalışıyordu. Yapılan değerlendirmelere göre İsrail aslında göründüğü gibi işçilerin topraklarına girmesine izin vermedi.
İsrail yalnızca ülkelerine girecek olan tüccarların sayısını artırdı. Yaklaşık 5 bin olarak belirlenen kotaya göre ön şartları ve güvenlik soruşturmasını geçen tüccarlar İsrail’e giriş yapabilecek.
Getirilen kolaylıklar
Gazze Ticaret Odası yetkililerinden Mahir el-Tabba, İsrail’in izin vereceği tüccarların sayısını 5 bine çıkarılması gibi bazı kolaylıklar sağladığını belirtti.
Söz konusu kolaylıklar arasında medeni durumuna bakılmaksızın çalışma izni yaşının 30’dan 25’e düşürülmesi de var.
Tabba, Gazze’den İsrail’e giden işçilerin ticaret izni almasına rağmen çoğunun işçi olduğunu belirtti.
Söz konusu işçilerin İsrail’de önce bir ay çalışması, ardından da çalışma izinlerinin 3 aya kadar yenilenmesi kararlaştırıldı. Daha sonra alınacak süre ise değişkenlik gösterebiliyor.
Independent Arabia, Filistinli örgütler ile İsrail arasında yapılan anlaşmaya dair ulaştığı bilgilere göre Gazzeli işçilerin İsrail’e girmesine imkan tanıyan 5 bin kişilik kota yılbaşından sonra 10 bine çıkarılacak.
Elde edilen bilgilere göre söz konusu işçiler, yerleşimcilerin bulunduğu bölgelerde günlük 70 dolar kazanabilecekleri tarım ve inşaat sektöründe çalıştırılması planlanıyor.
Buna göre Beyt Hanun (Erez) Sınır Kapısı’ndan günde iki bin işçi İsrail’e geçecek. Sürecin sorunsuz ilerlemesi durumunda bu sayı önce altı bine kadar çıkarılabilecek.
Ardından İsrail’in Gazze ile Erez Sınır Kapısı arasında bir sanayi bölgesi kurulmasını gündeme getirmesi bekleniyor.
Kısmi çözüm
Gözlemcilere göre ise İsrail’in işçi alımı sayısını artırması Gazze’de biriken sorunlara ancak kısmi bir çözüm getiriyor.
Ekonomi analisti Mazen el-Acle’ye göre işsizlerin sayısı 300 bin. Ancak İsrail ancak 10 bin kişinin ülkede çalışmasına izin veriyor. Acle "Bu durum işsizlik sorununu nasıl çözebilecek, merak ediyorum" diyor.
El- Acle, işsizlik oranının yüzde 65 olduğunu ve bu oranın üniversite mezunları arasında yüzde 70’e ulaştığını belirterek İsrail’in verdiği bu iznin işsizlik ve yoksulluk sorununu çözmediğini kaydetti.
Analist, İsrail’e gidecek işçilerin sayısının artırılmasının Hamas ile İsrail arasında, Mısır arabuluculuğunda varılan anlaşmanın bir parçası olduğuna inanıyor. Bu adımın Filistin sorununa siyasi çözüm yerine insani bir çözüm olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.
Hamas Sözcüsü Hazım Kazım, hareketin diğer örgütlerle birlikte Gazze’deki kuşatmayı kırmaya ve Mısırlılarla iş birliği yaparak Gazzelilerin içeride ve dışarıda iş imkanı bulmalarına çalıştığını ancak bu durumun Hamas’ın siyasi konumu üzerine bir etki yapmadığını belirtti.
Gazeteci Adnan Ebu Amir, İsrail tarafında da söz konusu işçilerle ilgili tartışma yaşandığı bilgisini verdi.
Ebu Amir, İsrail’in Gazze’den 10 bin işçiye izin verilmesinin önünde iki engel olduğunu söyledi.
Bu engellerden biri ŞABAK’ın muhalefeti. İstihbarat kurumu, bu adımla terör operasyonlarının artacağı ve Hamas’a güvenlik durumu ile bilgi aktarılabileceği endişesi taşıyor.
Amir, konuya dair ikinci sorunun ise İsrail’in şu an içinde bulunduğu sıcak seçim atmosferinde kararın uygulanmasının zorluğu olduğunu belirtti. Hatta Hamas ile savaşa girme seçeneğinin bile masada olabileceğini vurguladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci