Parkinson hastalarının en az dörtte birine başta yanlış teşhis konmuş

UK Parkinson's sözcüsü "İnsanlar sürüncemede bırakılıyor ve sağlıklarının kötüleştiğini görüyorlar" dedi

Dünya genelinde 10 milyondan fazla Parkinson hastası bulunuyor ( AFP)

Yeni bir araştırma Parkinson hastalığıyla yaşayan her 4 kişiden birinden daha fazlasına başlangıçta yanlış teşhis konduğunu ortaya çıkardı.

Birleşik Krallık Parkinson Hastalığı Vakfı (Pakinson's UK) tarafından yürütülen araştırmada iki bin kişiye belirtileri arasında istemsiz titreme, yavaş hareketler ve sert kaslar olan nörolojik hastalığın teşhisi hakkında sorular soruldu.

Her yıl yaklaşık 145 bin kişiye Parkinson hastalığı teşhisi konuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankete katılanların yüzde 26'sı ilk başta kendilerinde farklı bir hastalık teşhis edildiğini söyledi.

Yanlış teşhis konan katılımcıların yaklaşık yarısı, teşhis edilen yanlış hastalık için tedavi görürken yüzde 36'sı ilaç tedavisi aldı, yüzde 6'sı ameliyat oldu veya farklı prosedürlere maruz kaldı, yüzde 6'sına her ikisi de uygulandı.

Gereksiz tedavi görenlerin üçte birinden fazlası sonuçta sağlıklarının kötüleştiğini söyledi.

Katılımcıların yüzde 21'i Parkinson uzmanına sevk edilmeden önce pratisyen hekimlerini en az üç kez ziyaret ettiğini belirtti.

Anket, kadınlara erkeklere oranla daha sık yanlış teşhis konduğu sonucuna da ulaştı.

Ayrıca, yanlış tanıların 51 ve 60 yaş arasındaki hastalarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek.​

Parkinson's UK'nin profesyonel katılım programının yöneticisi Katie Goates, Parkinson'un "herkesi farklı şekilde etkileyen, 40'tan fazla belirtisiyle son derece karmaşık bir hastalık olduğunu" açıkladı.

Goates "Parkinson araştırmalarındaki en büyük zorluklardan biri, Parkinson için tanımlayıcı bir test olmaması ve sonuçta insanlara donuk omuzdan, kaygı ya da felce kadar yanlış teşhisler konduğunu duyuyoruz" diye ifade etti.

Anketimiz gösteriyor ki bu insanlar sürüncemede bırakıldığı için sağlıkları daha da kötüleşiyor ve bu kabul edilebilir değil. Çok ihtiyaç duyulan teşhis testi için hayati araştırmaya yatırım yapıyoruz ama Parkinson hastalarının en kısa zamanda doğru teşhis ve tedaviyi almasına yardım edecek sağlık çalışanlarının anahtar rolünü de biliyoruz.
 


Birkaç yıl süren doktor randevuları sonrasında 27 yaşındaki Katy Dickinson'a 2018'in mayıs ayında Parkinson teşhisi konmuştu.

Dickinson "Her zaman bir titremem vardı ama 4 yıl önce daha da kötüleşti. Ayrıca sol ayağımın sürüklendiğini ve sesimin etkilenmeye başladığını fark ettim. Birçok doktora gittim ama hiçbiri neyin yanlış gittiğini anlayamadı" dedi.

Teşhis edilene kadar 4 yıl randevulara gittim ve bunları 'kendi kendime yaptığım' söylendi. Bu süre zarfında yanlış bir şekildeişlevsel nörolojik bozukluk teşhisi kondu ve yürüyüş tarzımın 'öğrenilmiş bir davranış' olduğu söylendi.

Dickinson amcasının Parkinson olduğu gerçeğine rağmen yaşından dolayı bu hastalığı teşhis etmenin başta "göz ardı edildiğini" anlattı.

Dickison "Yıllarca her şeyin kafamda olduğu hissettirildikten sonra nihayet bana inanılması rahatlatıcıydı" diye ekledi.

Parkinson hastalığı için bir çare bulunmasa da ilaç, fizyoterapi ve uğraşı terapisi kullanılan tedaviler arasında.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU