Irak’taki protestolarla ilgili çıkan spekülasyonlar devam ediyor. Protestoların başlangıcından bu yana özellikle sosyal medya hesapları üzerinde birçok asılsız haber dolaşıma koyuldu. Bu haberlerin büyük bir kısmı da protesto meydanlarında dalga konusu oldu.
Gözlemciler, spekülasyonların yayılmasının, yönetimin krizi çözme başarısızlığına işaret ettiğini belirtiyor.
Senaryolar
Spekülasyonların merkezinde birçok senaryo bulunuyor. Örneğin, protestoların dışardan finanse edildiği, Türk Lokantası’nda ahlak dışı fiillerin yayıldığı, milis güçlerin meydanlara baskın planladığı, göstericiler arasında bıçaklı kavgaların meydana geldiği ve Kudüs Gücü Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin Tahrir Meydanı’nda olduğu şeklinde birçok asılsız haber dillendirildi.
Sosyal medya üzerinde "bilişim orduları" olarak bilinen sahte hesapların protestoları çarpıtma çabaları kapsamında en öne çıkan spekülasyon belki de "Joker" benzetmesiydi. Nitekim bilişim orduları, göstericiler için Hollywood karakteri olan Joker benzetmesinde bulunarak, protestoların barışçıl yöntemine gölge düşürmeye çalışmıştı.
Görevinden istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef’in, hükümet karşıtı göstericilerin merkezi olarak bilinen Bağdat'taki Türk Lokantası’nda el yapımı patlayıcıların hazırlandığı iddiası sosyal medyada alay konusu olmuştu.
Yüzlerce belki de binlerce blog yazarı ve Twitter kullanıcısı, Facebook ve Twitter üzerinden ‘Halef gibi tweet at’ etiketiyle başlattıkları kampanyada Halef’in ifadelerini hedef aldı.
Milislerin medya makinesi
Birçok gösterici, yönetimin, başkent Bağdat ve diğer kentlerde süren protestolara son vermek için baskı yollarının başarısız olması nedeniyle finanse ettiği bilişim ordusu gruplar eliyle spekülasyonlar oluşturarak korku yöntemine başvurduğu görüşünde.
Iraklı gazeteci ve aktivist Ali Reyyad, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada, "Ekim devriminden bu yana, yönetim ve milislerin medya makinesi diyebileceğimiz bilişim orduları, sosyal medyada özellikle de Facebook üzerinden finanse edilen bazı sayfalarda blog yazarları ve medyadaki isimler hakkında spekülasyonlar oluşturarak veya ihanetle suçlayarak korkutmaya ve Irak kamuoyunun devrim protestolarına karşı bakış açısını çarpıtmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Protestolar etrafında yapılan algı ve bilişim savaşları konusunda tanık olduğu örneği aktaran Reyyad, "Yönetim ve milisler tarafından finanse edilen bir internet sitesi üzerinden paylaşılan bir videoda Tahrir Meydanı’ndaki göstericilerin güvenlik kameralarını söktüğü iddia ediliyordu. Paylaşımın altında yapılan 595 yorumun sadece 5’i gösterici karşıtı ifadeler içeriyordu" dedi.
Reyyad, artık cep telefonlarından videolar sayesinde spekülasyonların önüne geçmenin mümkün olduğunu ifade etti.
Komplo suçlamaları
Gözlemciler, krizi çözmede yetersiz kalan yönetimin, protestoları sonlandırmak hedefiyle spekülasyon oluşturma yönetimine başvurduğunu belirtiyor.
Iraklı yazar Ahmed eş-Şeyh, "Protestoları sonlandırmayı amaçlayan tarafların ortaya attığı spekülasyonlar protesto meydanlarında yayılıyor. Protesto karşıtları, barışçıl atmosfere rağmen gösterilerde komploların yapıldığını iddia ediyor. Silahlı milisler tarafından desteklenen parti kanallarının yayınladığı spekülasyonlar sanki daha önceden hazırlanıyor" dedi.
Independent Arabia’ya konuşan siyasi analist Kahtan el-Hafaci, "Spekülasyonların kaynağı protestolardan zarar gören çevrelerdir. En nihayetinde yönetim göstericilere karşı doğrudan güç kullanımına ve kaçırma eylemlerine başvurdu. Protesto hareketi bu otoriter çabaların farkına vardı ve bu projeleri etkisiz hale getiren de onun farkındalığı oldu" ifadelerini kullandı.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan