Bitcoin'in 2017'deki rekor fiyat artışına tek bir kişi sebep olmuş

Kripto para "balinası" 20 bin dolarlık (yaklaşık 115 bin TL) rekor değerin arkasındaki isim olabilir

Bitcoin, 2017'de 20 bin dolara yaklaşan rekor seviyeye ulaşmıştı (Nicepik)

Yeni bir çalışmaya göre, Bitcoin'in rekor değere ulaştığı 2017'deki dramatik fiyat dalgalanmasına tek bir kripto para taciri neden oldu.

Teksas Üniversitesi'nden John Griffin ve Ohio Eyalet Üniversitesi'nden Doçent Amin Shams'ın iddiasına göre, Mart 2017-Mart 2018 dönemine ait Bitcoin işlemleri üzerinde yaptıkları son çalışma, kripto paranın fiyatları artıran büyük hacimli işlemlerle manipüle edildiğini gösteriyor.

Akademisyenlerin Journal of Finance'ta yayımlamadan önce Bloomberg'le paylaştıkları makalede, "Bu büyük kişi veya kurum, ya pazar zamanlamasına dair kahinllik yaptı ya da Bitcoin üzerinde diğer küçük tacirlerden gelen akışın içinde görünmeyen çok büyük bir fiyat etkisi uyguladı" ifadeleri yer aldı.

Değişkenliğiyle ünlü Bitcoin fiyatı, jeopolitik olaylara ve kripto paraya dair yasal düzenlemelere güçlü tepkiler vermeye yatkın.

Bitcoin, 2017'de 20 bin dolara yaklaşan rekor seviyenin ardından 2018'i bir dizi düşüşle geçirerek sonunda 4 bin doların (yaklaşık 23 bin TL) altına indi.

Bu yıl düzenli biçimde artan ve Haziran'da kısa süreliğine 12 bin doların üstüne çıkan Bitcoin, bugün 9 bin 300 dolardan (yaklaşık 54 bin TL) işlem görüyor. Bitcoin ani fiyat dalgalanmalarına yatkınlığını sürdürüyor. Bazı yorumcular bu dalgalanmaları, tek bir işlemle fiyatları etkileyebilen ve Bitcoin balinaları diye adlandırılan kişilerin pazar manipülasyonuna dayandırıyor.

Bir saatten az bir süre içinde Bitcoin'in değerini bin dolar azaltan ani bir düşüş, o sırada değeri 40 milyon dolar civarında olan 5 bin Bitcoin'in satışıyla tetiklenmişti.

 

bitcoin-price-chart-history.jpg

Bir çalışmaya göre, Bitcoin'in değişken fiyat geçmişine kripto para balinaları denen kişiler neden oldu (CoinMarketCap)

 

Bazı piyasa analistlerinin yükselişin uzun vadede devam edeceğine inanmasına karşın, Bitcoin 2017 seviyesinden epey uzakta.

En son, dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance'in CEO'su Çanpen Cao, Bitcoin'in "yakın zamanda" 16 bin dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.

Diğer kripto para uzmanları, bu tarihsel çalkantıya rağmen, Bitcoin fiyatlarının artmaya devam edeceğini ve sonunda 2017 seviyesini tekrar yakalayabileceğini iddia ediyor.

Hatta bazı savunucular, Bitcoin’in tam fiyat potansiyeline ulaşmak için önünde hala çok uzun bir yol olduğuna inanıyor. John McAfee ve Tim Draper gibi isimlere göre Bitcoin arzındaki kıtlık, kripto paranın önümüzdeki birkaç yıl içinde 25 kattan daha fazla değerlenebileceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Draper eylül ayında, "250 bin dolar demek, Bitcoin'in döviz dünyasında yüzde 5 pazar payı olması demek. Bana göre bu değer, Bitcoin'in esas gücünün muhtemelen altında" demişti.

Kendi adını taşıyan antivirüs firmasının kurucusu McAfee ise öngörüsünde daha cesur davranarak, Bitcoin'in 2020 sonunda 1 milyon dolara (yaklaşık 5 milyon 750 bin TL) ulaşacağı yönündeki meşhur tahminini yinelemişti.

Ancak McAfee'nin öngörüsünü inceleyen bir websitesine göre Bitcoin şu anda, bu hedefe varmak için izlemesi gereken rotanın en az yüzde 90 gerisinde.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU